Od kar vodi protokol, je Benedettijeva sodelovala pri pripravi in izvedbi skoraj 260 državniških obiskov na najvišji ravni tako v Sloveniji kot tujini ter 80 državnih proslav in podobnih dogodkov. Foto: RTV SLO
Od kar vodi protokol, je Benedettijeva sodelovala pri pripravi in izvedbi skoraj 260 državniških obiskov na najvišji ravni tako v Sloveniji kot tujini ter 80 državnih proslav in podobnih dogodkov. Foto: RTV SLO
Obisk kraljice Elizabete II.
Eden izmed dogodkov, ki je vodji protokola najbolj ostal v spominu, je obisk britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji oktobra lani. Foto: Reuters
Vrh EU-ZDA
Eno najtežjih in najbolj stresnih obdobij je bilo predsedovanje Evropski uniji, med katerim je na Brdu pri Kranju potekal vrh EU-ZDA, ki se ga je udeležil tudi takratni predsednik Združenih držav Amerike George Bush.

Vodenje protokola je Benedettijeva prevzela leta 2000. Ko se ji je iztekal prejšnji mandat, je nekaj časa močno razmišljala, ali naj se znova prijavi. Med premišljevanjem o plusih in minusih je ugotovila, da je več pozitivnih kot negativni stvari. "Pretehtalo je to, da svoje delo rada opravljam in da imam ob sebi ekipo odličnih sodelavcev," je vodja protokola povedala za MMC.

V svojem skoraj devetletnem delovanju je Benedettijeva sodelovala pri pripravi in izvedbi skoraj 260 državniških obiskov na najvišji ravni tako v Sloveniji kot v tujini ter 80 državnih proslav in podobnih dogodkov. Kot nam je povedala, so ji v spominu najbolj ostali prvi uradni kraljevi obisk v Sloveniji - obisk danske kraljice, vrh Bush-Putin, srečanje 16 predsednikov srednjeevropskih držav, obisk britanske kraljice in vrh EU-ZDA.

Obisk Jordanije, Južne Amerike ...
Med obiski slovenskih delegacij v tujini pa so se ji v spomin najbolj vtisnili predsedniški obiski Jordanije, štirih držav Južne Amerike, palestinskih ozemelj in obisk predsednika vlade na Kitajskem.

Stik z ljudmi in vsakodnevni izzivi
Priznava, da je delo včasih težko in stresno, kar je še posebej veljalo ob predsedovanju Slovenije EU-ju. Kljub temu ima delo svoje čare, najbolj ji je všeč to, da je v stiku z različnimi ljudmi in da je vsak dan izpostavljena novim izzivom. Kadar se znajde v težkem in neprijetnem položaju, ji izkušnje in "kilometri" zelo pomagajo.

Včasih se seveda zgodi tudi kakšen spodrsljaj oz. nerodnost. Tako se ji je nekaj časa nazaj pred nekim tujim ambasadorjem čevelj zataknil na stopnici, pri čemer ga je skoraj izgubila. Ambasador se je ob tem pošalil, da je kot Pepelka.


Protokol Republike Slovenije je sicer organ, ki opravlja protokolarne zadeve za predsednika države, vlade, državnega zbora, državnega sveta, ustavnega sodišča, vrhovnega sodišča, Računskega sodišča, nekdanjega predsednika, varuha človekovih pravic in ministra za zunanje zadeve. Poleg tega so do protokolarnih zadev upravičeni še partnerji predsednika države, vlade in državnega zbora.

Največ nalog je seveda povezanih s predsedniki države, vlade in državnega zbora, opravljajo pa tudi organizacijsko-protokolarno delo ob obiskih pomembnih osebnosti oziroma delegacij tujih držav. Poled tega protokol skrbi tudi za državniške pogrebe.

Sabina Zonta