Slovenija bo nestalna članica Varnostnega sveta v letih 2024 in 2025. Foto: EPA
Slovenija bo nestalna članica Varnostnega sveta v letih 2024 in 2025. Foto: EPA

Slovenija si bo po napovedih med mandatom med drugim prizadevala za ohranitev multilateralnega sodelovanja pri iskanju skupnih rešitev za globalne izzive.

Svet je pri spopadanju z globalnimi izzivi močno povezan, a je hkrati tudi globoko razdeljen. Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala: "Ko smo delali kampanjo za VS ZN-a, smo velikokrat naleteli na kritike na račun Zahoda in Unije o odtujenosti ali bolje, nedoslednosti, do preostalih žarišč na svetu."

Predvsem globalni jug je bil doslej popolnoma prezrt. Teme, ki v zadnjem času postajajo ključne za Združene narode, so podnebje, okolje, zdravje in prehrana. Novi multilateralizem bo moral biti inkluziven, dandanes zaradi soodvisnosti nobena država ne more plavati sama, je poudaril svetovalec predsednice republike Zlatko Šabič: "Eno izmed sporočil naše kandidature je bilo: 'Pogovarjali se bomo z vsakim, z vsako državo.' Dajmo se. Če se bomo pogovarjali z vsako državo, potem bo Slovenija lahko naredila ogromno."

V Varnostnem svetu je veliko tekočih politik, ki so stalnica, zato te usmeritve Slovenija ne sme izgubiti izpred oči. "Zgodba, ki smo se je v letošnjem poletju na dokaj krut način in hitro naučili, je zgodba, ki jo lahko povemo na glas in kjer sta solidarnost in pristop sodelovanja nujna," pa je dejal sopredsedujoči Mednarodnemu panelu za vire Janez Potočnik. Potočnik je dodal, da lahko Slovenija omenjena vprašanja postavi v središče svojih prizadevanj v Varnostnem svetu, saj so pomembna za prihodnost vsega sveta.