Sabina Senčar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sabina Senčar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ginekologinja Sabina Senčar je na predstavitvi predsedniške kandidature povedala, da se je v preteklih dveh letih svet ustavil zaradi bolezni covid-19, ob tem pa nismo postali bolj zdravi, ampak se je splošno zdravstveno stanje prebivalcev celo poslabšalo. Hkrati smo dovolili kršenje temeljnih človekovih pravic in nastanek ekonomske in psihološke škode, je naštela.

Napovedala je, da v "znanost ne bomo verjeli, o znanosti bomo celo dvomili in preverjali ter vrednotili njene rezultate". Zdravje ni le odsotnost bolezni, zdravje je tudi stanje popolne socialne, psihološke in ekonomske blaginje, je dejala. Pri kandidaturi ginekologinjo podpira neparlamentarna stranka Resni.ca, s pomočjo katere bo tudi zbirala 3000 podpisov volivk in volivcev, ki jih v tem primeru potrebuje za vstop v predsedniško tekmo.

Sabino Senčar pri kandidaturi podpira neparlamentarna stranka Resni.ca Zorana Stevanovića. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sabino Senčar pri kandidaturi podpira neparlamentarna stranka Resni.ca Zorana Stevanovića. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot je dejala, bi avtoriteto predsednika republike utrjevala z zgledom in moralno avtoriteto. V primeru izvolitve pa bi v predsedniško palačo najprej povabila predstavnike sosednjih držav. Posvetila bi se iskanju prijateljev, saj je pomembno, da imamo več prijateljev kot sovražnikov. Med pomembne naloge bo štela tudi preučitev pogodbe, ki jo imamo sklenjeno s Svetovno zdravstveno organizacijo. "Ker ni več tako, kot je bilo nekoč." je dejala.

Doslej kandidaturo napovedala deset kandidatk in kandidatov

Vlaganje kandidatur za volitve predsednice oziroma predsednika republike uradno sicer še ni mogoče, je pa kandidaturo napovedalo že več kandidatov.

V tekmo za stolček v predsedniški palači se med drugim podajajo podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, poslanec SDS-a in nekdanji zunanji minister Anže Logar, odvetnica Nataša Pirc Musar, župan Kočevja Vladimir Prebilič, nekdanji evropski poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši, zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar, predsednik stranke Stara pravda Ludvik Poljanec ter filozof in delavec v avstrijski industriji Aleš Ernecl.