Premier Šarec je ob obletnici odstopa gostoval v oddaji Odmevi. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Premier Šarec je ob obletnici odstopa gostoval v oddaji Odmevi. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Sorodna novica Šarec in Fajonova bi rada čim prej izvedela, na kateri strani so DeSUS-ovi poslanci

S svojo potezo je kljub očitnim težavam manjšinske vlade presenetil vse, sploh pa takratne koalicijske partnerje. Dve od teh partneric, SMC in DeSUS, nista sledili njegovemu pozivu ob odstopu k predčasnim volitvam in sta skupaj z Novo Slovenijo sklenili koalicijo s stranko SDS Janeza Janše.

V opoziciji so enotni pri poudarjanju nepravilnosti, spodkopavanja demokratičnih institucij in krnjenja ugleda države v tujini aktualne vlade. Opozicija se je najprej poskušala poenotiti pod vodstvom Jožeta P. Damijana, z zamenjavo na vrhu DeSUS-a pa nato še pod vodstvom novega starega predsednika Karla Erjavca. Nezaupnico so pred dnevi že vložili, pa jo takoj zatem zaradi bolezni med poslanci umaknili. Erjavec pa še vedno nima preštetih niti lastnih poslancev. Je pa tudi Marjan Šarec za današnji časopis Večer dejal, da v normalnih razmerah Karla Erjavca za mandatarja ne bi podprl.

Z nekdanjim slovenskim premierjem in predsednikom opozicijskega LMŠ-ja se je pogovarjala voditeljica Rosvita Pesek.

V normalnih razmerah Karla Erjavca ne bi podprli, ker imamo nenormalne razmere, celo epidemijo, pa ga boste?
Ne. Podprl ga bom, ker so partnerji v opoziciji že poleti povedali, da me ne vidijo več na tem mestu v tem mandatu, nujno pa je, da ta vlada odide, zato sem, kot odgovor tistim, ki so trdili, da je moj ego problem, rekel, da moj ego ni problem in da lahko prehodno vlado vodi, kdor bo zbral dovolj glasov. To so te razmere. V normalnih političnih razmerah je normalno, da vlado sestavlja tisti, ki ima več poslancev, ne tisti, ki jih ima manj.

Opozicijske stranke, zbrane v Koaliciji ustavnega loka (KUL), načrtujejo ponovno vložitev nezaupnice Janševi vladi. Foto: BoBo
Opozicijske stranke, zbrane v Koaliciji ustavnega loka (KUL), načrtujejo ponovno vložitev nezaupnice Janševi vladi. Foto: BoBo

Saj to sem vas želela vprašati. Štiri stranke, od katerih so tri večje od te, ki zdaj poskuša z mandatarjem, prelagajo breme na najmanjšo stranko, ki pa ima poleg vsega še zelo velik razkorak med predsednikom stranke in poslanci.
Ni nobenega prelaganja. Gospod Erjavec je sprejel odgovornost in LMŠ bo dal svojih 14 glasov vsaki odločitvi, ki bo dobra za državo.

Čisto mimogrede, ali je gotovo, da bo drugi poskus vložitve konstruktivne nezaupnice s Karlom Erjavcem?
Kar zadeva mene, to moramo narediti, ker smo to dolžni ljudem. To napovedujemo že od lanskega poletja, vsak mesec govorimo o tem, veliko se govori, čeprav sam še najmanj. Sam nisem nikoli trdil, da imamo 46 podpisov, nikoli nisem govoril, kdaj bomo vložili, so bolj drugi. Pa vendar, tako daleč smo, da je to absolutno treba narediti, zato da se zadeve razčistijo, da bo jasno, kdo je opozicija, kdo koalicija. Seveda pa verjamem, kot naši opozicijski partnerji, da nezaupnica lahko še vedno uspe, kajti ta obstoječa vlada je manjšinska. Kar dokazuje tudi to, da bodisi ne najdejo strokovnjaka za zdravstveni resor bodisi, kar je še verjetneje, da se bojijo glasovanja v parlamentu. Če ne bi bilo tako, bi predlagali kandidata za ministra in ga potrdili v državnem zboru.

Je to vaš komentar na novico, da naj bi obrambni minister Matej Tonin prevzel začasno tudi zdravstveni resor?
Seveda, ker to je bolj štafeta mladosti kot pa kaj drugega. Takole se ne morejo igrati z zdravstvenim resorjem, zlasti ker sta tako SDS kot NSi, ko sta bila tudi meni opozicija, imela rešitve za vse, strokovnjake za vse, zlasti za zdravstvo. Mene so želeli ovaditi pri nič umrlih, ko je bilo toliko okuženih v celoti, kot je danes mrtvih na dan. Od teh dveh strank bi pričakoval, da ponudita strokovnjaka za ta resor in da ga potrdimo v parlamentu, ne pa da si podajajo kljuke na ministrstvu, ker to zagotovo ni dobro. Ta sistem štafete ne bo prinesel nič dobrega, razumem pa, da je mogoče, da se simbolično poveže prelet letal z epidemijo. Zdaj bo isti minister.

V Janševi vladi o vsem odloča Janez Janša, je dejal Šarec. Foto: BoBo
V Janševi vladi o vsem odloča Janez Janša, je dejal Šarec. Foto: BoBo

Če greva k epidemiji. Dilema, ki je pred trenutno vlado, je naslednja, ali glede na merila, ki jih je sama postavila in ko se razmere v regijah slabšajo, šole znova po nekaj dneh zapreti ali pa požreti lastna merila, ki jih je sooblikovala stroka. Kaj bi vi v takšnih razmerah naredili?
Mislim predvsem, da tukaj vse poteka tako, kot odloči Janez Janša. Če je kdo poslušal stroko, smo jo mi v naši vladi. Tukaj je pa Janša sam odločal o vsem do zdaj in zdaj, ko je tudi poslovodeči na zdravstvenem ministrstvu, je končno prišel do tega, da lahko tudi uradno vodi. Šele zdaj, ko se je šlo za odpiranje šol, je preložil odgovornost na NIJZ in na šolsko stroko, ker noče biti za nič odgovoren. To je treba jasno povedati, kajti če bi doslej poslušali stroko ali pa se drugače usklajevali, bi bili rezultati verjetno drugačni. Kar zadeva odpiranje šol, prvič, prezgodaj smo jih zaprli, že 23. oktobra, torej so otroci že predolgo doma, kar bo pustilo nepopravljive posledice. Kar se pa tiče zdajšnjega odpiranja ali zapiranja, menim, da bi bilo treba najprej ugotoviti, ali so šole tako tvegana infrastruktura in žarišča okužb ter tako nevarne, glede na to, da so druge zadeve odprte, ki so po mojem mnenju bistveno nevarnejše. Predvsem je treba upoštevati ukrepe, da je treba redno testirati, razmisliti je treba tudi o možnostih, da so otroci vsaj nekaj dni v tednu v šoli, najprej ena skupina, potem druga. O tem se ni razmišljalo doslej, tako da je treba po mojem mnenju vse druge variante prej predelati kot pa zapreti. Je pa tako, kot ste pravilno ugotovili, vlada se sama ne drži svojih časovnic, imamo tiskovno konferenco predsednika in dveh podpredsednikov, kjer nam govorijo, veste, časovnice se je treba držati, potem jo pa sami podrejo. Vemo, kako je bilo s smučišči, so se odpirala, so se zapirala. Potem šolska ministrica reče, jutri bomo odprli, premier pa reče, da ne vemo, ali bomo naslednji dan odprli. Tako da težko sodim, ker nimam vseh podatkov, a zagotovo mora stroka povedati, kako je s šolami.

Še kratko vprašanje glede konstruktivne nezaupnice. Precej je bilo nerazumevanja oz. pričakovanja pri ljudeh, da bo politika v tako težkih razmerah, kot je epidemija, vendarle stopila skupaj. Predsednik države vas je predsednike strank pozival, da ste enotni, ko gre za epidemijo. Kako odgovarjate?
Veste kako, meni je pomembno, da je narod enoten, in narod je enoten. Navsezadnje je Denis Avdić zbral milijon evrov v dobrodelne namene, tudi potres v Petrinji je pokazal, kako narod zna stopiti skupaj. Enotnost politike Janez Janša in Borut Pahor razumeta kot enoumje, take enotnosti, kot jo ponujata, pač ne more biti. Lahko je samo več različnih razmišljanj in sporazum, ki ga je ponujal Janez Janša opoziciji, je bil namenjen zgolj temu, da bo odgovornost preložena tudi na druge. Ta vlada je bila večinska, imela je malo partnerjev, imela državni svet na svoji strani, nobenega veta ni bilo, opozicijskih predlogov in amandmajev niso nikoli nobenega sprejeli. Poleg tega pa se imajo čas ukvarjati še z vsem drugim razen z epidemijo, tako da za tako enotnost pa kar hvala lepa.

Pogovor s Šarcem ob obletnici odstopa