Z vložitvijo nezaupnice vladi se zapleta
Sorodna novica Šarec: Enotnost politike Janša in Pahor razumeta kot enoumje

Če konstruktivna nezaupnica ne bo vložena pred odločanjem o interpelaciji ministra Janeza Ciglerja Kralja, pa se bo na glasovanju o tej pokazalo, koliko glasov ima dejansko opozicija, pravi prvak LMŠ-ja Marjan Šarec. V izjavi novinarjem v DZ-ju je dejal, da morajo po vloženi interpelaciji Ciglerja Kralja slediti še druge. "Enotnost Koalicije ustavnega loka (KUL) se vedno pokaže ob glasovanjih in vseh akcijah. Ta enotnost ni bila nikoli ogrožena," je ocenil. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa naj po njegovih navedbah pove, kako je s položajem strankinih poslancev.

Čeprav je DeSUS tudi formalno pristopil v KUL, strankini poslanci dajejo različna sporočila. Po torkovem srečanju so sporočili zgolj to, da so se poenotili, da bodo še naprej delovali v eni poslanski skupini. O tem, ali bodo v prihodnje opozicija ali bodo sodelovali s koalicijo, pa se po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše niso pogovarjali. So pa napovedali, da se bodo o prihodnjem delovanju pogovorili z vodstvom stranke.

Sorodna novica Jurša: Poenotili smo se, da bomo še naprej delovali kot ena poslanska skupina

Za LMŠ najpomembneje, da se izvede konstruktivna nezaupnica

Na vprašanje, ali Erjavca še podpira za predsednika morebitne nove vlade, je Šarec danes odgovoril, da ne gre toliko za Erjavca. "Imeli smo kandidata za mandatarja, Jožeta P. Damijana, ki se je sam odločil, da se niti ne vidi v tej vlogi. Potem smo se poenotili okoli Erjavca. Lahko pripeljemo še sto kandidatov za mandatarja, a bistveno je, da bo na glasovanju 46 glasov. Na tem delamo," je dejal.

Za LMŠ je najpomembneje, da izvedejo konstruktivno nezaupnico, da se ugotovi, kdo je na kateri strani in koliko jih je dejansko v opoziciji. Kot ugotavlja Šarec, nekateri namreč še vedno sedijo na dveh stolih. Tako zanje ni bistveno, s koliko podpisi bodo konstruktivno nezaupnico vložili. "Res pa je, da so ljudje že utrujeni, naveličani tega, kot sem tudi sam. Če smo že oktobra in novembra v medijih slišali, da je 46 glasov, je normalno, da ljudje od tega nekaj pričakujejo," je ugotavljal Šarec.

Za Večer je sicer dejal, da Erjavca v normalnih razmerah ne bi podprl. Kot je pojasnil v današnji izjavi, v normalnih razmerah mandatarja ponudi tisti, ki ima največ poslancev v določnem bloku, a so že poleti nekateri v KUL-u povedali, da ga v tem mandatu na tem mestu ne vidijo več. To je upošteval, ker ne želi biti ovira za novo vlado. Tako so se po njegovih navedbah odločili za Erjavca.

Ocenjuje sicer, da je Erjavec storil vse, kar je napovedal, "poslancev pa verjetno ne more prisiliti v nobeno stvar". Zdaj morajo po Šarčevih besedah počakati, da se v DeSUS-u pogovorijo, kako naprej. Na vprašanje, ali sam čuti kakšno odgovornost za to, da je KUL za poslance DeSUS-a tako neprivlačen, pa je odgovoril z besedami, da res ne more biti on kriv, če poslanci DeSUS-a lastnega predsednika ne podprejo za mandatarja.

Sorodna novica Erjavec napovedal ponovno vložitev konstruktivne nezaupnice. Svet DeSUS-a za vstop v KUL.

Fajonova: Čas je, da resno razmislimo o nadaljnjih korakih

Medtem dogajanje v DeSUS-u skrbi tudi predsednico SD-ja Tanjo Fajon. Poudarila je, da SD ostaja del KUL-a, da pa je po vsem procesu, ki poteka že izjemno dolgo, čas, da "resno razmislimo o nadaljnjih korakih". Čim prej bi rada izvedela odgovor na vprašanje, na kateri strani je DeSUS in kaj pomeni torkova izjava poslancev.

Fajonova si želi, da bi že jutri ali pretekli teden glasovali o konstruktivni nezaupnici, trenutno pa nimajo pogojev za to. Pričakuje, da se poslanske skupine, ki enako razmišljajo in verjamejo v vrednote, ki jih aktualna vlada ne spoštuje, postavijo na skupno stran. "Če bomo uspeli čim prej zagotoviti glasovanje o nezaupnici, bom prva, ki bo to akcijo podprla in se podpisala pod njo," je napovedala.

"Očitno je, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih," ugotavlja Fajonova. Partnerje znotraj KUL-a zato poziva, da vnovič opredelijo strategijo o nadaljnjih korakih oz. cilj zamenjave aktualne vlade. Foto: BoBo

Na vprašanje, ali še podpira Erjavca kot najprimernejšega kandidata za novega predsednika vlade, je odgovorila, da trenutno nimajo nobenega drugega imena. "Bo pa moral sam zagotoviti tudi podporo svojih poslancev," je spomnila Fajonova.

Na vprašanje, ali je po njenem mnenju bolje, da morebiten nov predlog konstruktivne nezaupnice vložijo z desetimi poslanskimi podpisi, je ponovila, da poziva partnerje KUL-a k dogovoru o nadaljnjih korakih, da ta proces končajo čim prej, kot je mogoče. Do morebitnega novega vlaganja nezaupnice pa bodo po njenih besedah delovali kot resna in močna opozicija.

Na vidiku nove interpelacije

Napoveduje, da bodo pritiskali tudi z vlaganjem interpelacij, ki jih pripravljajo. V prihodnjih dneh je pričakovati interpelacije za "ministre, ki so najbolj zaslužni". Med drugim se omenja ministrico za izobraževanje Simono Kustec in ministra za kulturo Vaska Simonitija, "pa še kaj bi se našlo", je povedala Fajonova.

Sorodna novica Interpelacija ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja vložena v DZ

Večji del opozicije je sicer že vložil interpelacijo zoper ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ciglerja Kralja, a brez podpisov poslancev DeSUS-a in poslanca SD-ja Dejana Židana. Fajonova je danes povedala, da razume razloge, ki jih je Židan za to navedel.

V pisni izjavi za javnost je poudarila tudi pomembnost, da opozicija ostane trdna in povezana. "Vlada zelo izrazito izgublja zaupanje. Velika večina javnosti je ne podpira, a s KUL-ovo alternativo do danes nismo uspeli zbrati zadostne večine, kar pomeni, da je razdeljenost Slovenije še vedno prevelika," ugotavlja Fajonova.

Erjavec je namreč 19. januarja ob nestrinjanju dela KUL-a umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Napovedal je vnovično vložitev konstruktivne nezaupnice takoj, ko bodo prisotni vsi poslanci, ki jo podpirajo.