Bandelli je minister iz kvote Stranke Alenke Bratušek. Vprašanje je, kako se bo stranka odzvala na poziv. Foto: BoBo
Bandelli je minister iz kvote Stranke Alenke Bratušek. Vprašanje je, kako se bo stranka odzvala na poziv. Foto: BoBo
Marjan Šarec, Angela Merkel
Šarec je kot možnost omenil tudi interpelacijo. Foto: Reuters
Kako bo Bandelli vplival na koalicijo?
Šarec Bandelliju predlagal, naj odstopi

Kot so sporočili iz stranke SAB, je Marjan Šarec po pogovoru z Markom Bandellijem ministru ponudil tri možnosti: naj odstopi sam, naj počaka, da predsednik vlade predlaga njegovo razrešitev, kot tretjo možnost je omenil interpelacijo. Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo je sicer današnje srečanje s Šarcem zapustil brez besed.

V sredo je namreč v javnosti završalo ob razkritju elektronskega sporočila, ki ga je Bandelli septembra posredoval županskemu kandidatu v občini Komen Eriku Modicu. V njem je Bandelli, kritičen do nekaterih Modičevih potez, med drugim zapisal: "Sam veš pomen nepodpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU-sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture." Bandelli je tako županskemu kandidatu občine Komen zagrozil z blokado od ministrstev, ki ju vodi Stranka Alenke Bratušek.

V SAB-u se strinjajo, da je bila ministrova komunikacija popolnoma neprimerna. A je zanje bistveno, da je to tudi sam spoznal in se opravičil ter da na ministrstvu dela dobro. "Poudarjamo, da se je Marko Bandelli opravičil za napako, pojasnilo okoliščin njegovega dopisovanja je premierju Šarcu pojasnil že pred srečanjem z njim. V pojasnilu je ponovno poudaril svojo zavezanost demokratičnim vrednotam," piše v strankinem sporočilu za javnost. O nadaljnjih korakih stranke glede na premierjev poziv pa se bo vodstvo stranke odločalo v torek.

Šarec prepričan, da je ravnal prav
Šarec je sicer dejal, da ne ve, kaj bo njegova odločitev, da kohezijskega ministra pozove k odstopu, pomenila za koalicijo. "Prepričan sem, da sem ravnal pravilno. Kaj se bo dogajalo naprej, bomo pa videli," je povedal. Na vprašanje, ali meni, da bi SAB zaradi tega lahko izstopila iz koalicije, pa je odvrnil, da je to odvisno od njih.

Glede odziva Stranke Alenke Bratušek, ki bo o tem razpravljala v torek, a se sklicuje na Bandellijevo opravičilo, pa je premier dejal, da ga izjava generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča, da je bil Bandelli prej župan in da ti "komunicirajo morda na malo drugačen način", ni prepričala. "Bila je tudi nekoliko žaljiva do vseh sedanjih, bivših županov in mogoče tudi bodočih," je ocenil Šarec.

Šarec je Bandellija na to, naj pazi, kaj izraža na družbenih omrežjih, sicer opozoril že v pogovoru za enega od medijev v nedeljo po sestavi vlade. Potem mu je 12. oktobra, po aferi z uporabo modrih luči, poslal prvo pisno opozorilo. "Zdaj sem se pa odločil, da je prav da odide," je dejal.

Bratušek: Za vse naj veljajo enaka merila
Predsednica stranke Alenka Bratušek je za Delo izjavila, da od Šarca pričakuje, "da ima za vse funkcionarje v svoji vladi enaka merila". Na podvprašanje, ali s tem misli na državne sekretarje, je odgovorila: "Vse funkcionarje." Na podlagi pojasnil predsednice stranke je tako po poročanju spletnega Dela mogoče predvidevati, da bi odhod Bandellija pogojevali tudi z odhodom državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. Njegovo imenovanje je namreč razburilo del javnosti in politike predvsem zaradi njegovih nestrpnih izjav, zapisanih sicer pred nastopom funkcije.
Kociper: Vsaka afera lahko zamaje koalicijo
Vodja poslanske skupine in podpredsednica SAB-a Maša Kociper je novinarjem v DZ-ju ob prihodu na sejo odbora za notranje zadeve ponovila, da se bodo o zadevi v torek pogovorili na stranki. S tem je odgovorila na vprašanje, ali se zavzema za to, da svojega ministra in podpredsednika stranke branijo. V odgovoru na novinarsko vprašanje pa je tudi dejala, da lahko seveda vsaka afera zamaje koalicijo.

Erjavec bi ravnal enako kot premier
Predsednik vlade očitno ni zadovoljen z delom kohezijskega ministra Bandellija, je presojo Šarca komentiral predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in dodal: "Če bi bil sam predsednik vlade, bi verjetno ravnal enako." Kot pravi, pri tem ne gre samo za obnašanje in za nekatera sporna dejanja, ampak tudi za to, da po njegovih informacijah še ni oddal poročila glede črpanja evropskih sredstev.

Erjavec je spomnil, da nekdanji predsednik vlade Miro Cerar v prejšnjem mandatu ni mogel sodelovati z ministrico za kulturo iz vrst DeSUS-a Julijano Bizjak Mlakar, zato so v stranki njegovo voljo spoštovali in ministrico umaknili. Kaj Bandellijeva odstavitev pomeni za zdajšnjo koalicijo, pa Erjavec ni znal oceniti.

SMC pozdravlja Šarčevo odločitev
Tudi v SMC-ju pozdravljajo Šarčev poziv Bandelliju, naj odstopi. Kot je dejala vodja njihove poslanske skupine Janja Sluga, je to pravica in pristojnost premierja, ob tem je dodala, da bodo v SMC-ju podprli ministrovo razrešitev, če bodo glasovali v DZ-ju. Sluga sicer ocenjuje, da Šarčev poziv ne bo zamajal vladne koalicije. "V tem primeru moramo vsi skupaj pokazati veliko mero razuma in praktičnosti ter sprejeti odgovornost," je prepričana. Po njenem mnenju bi bilo prav, da Bandelli sam odstopi s položaja ministra.

Preostali koalicijski partnerji prepuščajo presojo glede Bandellija Bratuškovi in premierju, v opozicijskem SDS-u ob tem pričakujejo, da bosta ministra pozvala k odstopu. V nasprotnem primeru bodo razmislili o nadaljnjih korakih, so navedli in s tem namignili na možnost interpelacije. Tudi v NSi-ju so ministrovo ravnanje označili za nedopustno, Levica in nekateri koalicijski partnerji pa za neprimerno.

Minister iz vrst SAB-a, ki se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi siceršnje problematičnosti svoje komunikacije, se je zaradi neprimerne komunikacije z Modicem že večkrat opravičil. Že v nedeljo zvečer pa je Šarcu posredoval pisna pojasnila.

Med drugim je navedel, da na ministrstvu zelo vestno dela, kar da lahko potrdijo tudi zaposleni. Izrazil je upanje, da bo premierja z dopisom prepričal, da se je v dopisovanju z Modicem zares spozabil, da mu je za zapisano resnično žal in da si zasluži, da se dokaže z delom na ministrstvu.

Kako bo Bandelli vplival na koalicijo?
Šarec Bandelliju predlagal, naj odstopi