Slovenija

Poudarki

  • Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je po koalicijskem srečanju Bandellijeve izjave označil za neizkušenost
Marko Bandelli
Minister Marko Bandelli se je za svojo komunikacijo opravičil tudi pred sejo vlade. Foto: BoBo
VIDEO
Bandellijeva elektronska...
VIDEO
Zadrega SAB-a zaradi Band...

Dodaj v

SAB: Minister Bandelli je sam spoznal, da je neprimerno komuniciral, in se opravičil

Odzivi na elektronsko pošto, ki jo je županskemu kandidatu poslal Mirko Bandelli
8. november 2018 ob 15:57,
zadnji poseg: 8. november 2018 ob 18:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V stranki SAB se strinjajo, da je minister Marko Bandelli neprimerno komuniciral v elektronski pošti, naslovljeni kandidatu za župana občine Komen. Ministrova pojasnila pričakujeta tako predsednica SAB-a Alenka Bratušek kot tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

V SAB-u sicer menijo, da so razlog za te napade na njihovega ministra in nekdanjega župana Komna Bandellija lokalne volitve, in verjamejo, da bo "iz občine še kaj prišlo", je ponazoril sekretar stranke Jernej Pavlič. Za stranko je po njegovih navedbah pomembno, da je Bandelli sam spoznal, da je bila takšna komunikacija neprimerna, da se je opravičil in bo predsednici stranke prihodnji teden – trenutno je odsotna zaradi bolezni – pojasnil komunikacijo z Modicem ter tamkajšnji sosedski spor, o katerem je govoril v spornem dopisu.

Generalni sekretar SAB-a se sicer strinja, da je bila ministrova komunikacija z Modicem popolnoma neprimerna in se je zato v sredo tudi opravičil, tako Bratuškovi kot vsem, ki so bili vpleteni v elektronsko komunikacijo. Pavlič je ob tem dodal, da v SAB-u pred sredo s tem pismom niso bili seznanjeni.

Pavlič: Župani morda komunicirajo na malo drugačen način
V sredo je portal Siol.net objavil elektronsko pismo, ki ga je Bandelli naslovil na kandidata za župana Komna Erika Modica. V pismu je med drugim zapisal: "Sporočili so mi, da boš kandidiral za župana. Ta tvoj dopis je dokaz moji hipotezi, da je tvoja kandidatura zgolj namenjena tvojim osebnim interesom in neprestani bitki, ki jo imate ti in Malgajevi. Če bo res tvoja kandidatura zgolj boj proti sosedom, vedi, da moje podpore ne bo. Pa sam veš pomen nepodpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU-sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture."

Pavlič je sicer na novinarsko vprašanje komentiral Bandellijevo komunikacijo v širšem smislu, ki naj bi se že večkrat izkazala za problematično. "Strinjam se, da mora biti komunikacija vseh ministrov na ministrski ravni. Mogoče je tukaj še malo začetniške naivnosti oz. neznanja. Prej je bil Bandelli župan in slednji komunicirajo morda na malo drugačen način," je ocenil Pavlič in obenem spomnil, da je Bandelli komunikacijo na Twitterju skoraj že opustil in spreminja nekatere načine komuniciranja. Zato mu želi dati priložnost, da to pojasni predsednici in potem izboljša način komuniciranja.

Komunikacija ni navdušila niti koalicijskih partnerjev
Vodja poslancev SD Matjaž Han je po koalicijskem srečanju Bandellijeve izjave označil za neizkušenost. Na vprašanje, ali lahko kredibilno opravlja funkcijo tudi v prihodnje, je Han odgovoril, da je to ključno vprašanje za predsednico SAB in za premierja.

V SMC-ju se o tem posebej niso pogovarjali, vodja poslanske skupine Igor Zorčič pa je poudaril, da sam česa takega kot minister ne bi naredil. Težko napove, kako bi ukrepali, če bi bil to minister iz njihove kvote, je dejal. Prav tako težko komentira, ali lahko minister z opravičilom ohrani kredibilnost in zaupanje pri nadaljnjem vodenju ministrstva. Je pa zatrdil, da tako ne deluje celotna politika. "Morda so kakšni ekscesi, a meni je tako delo tuje," je pojasnil Zorčič.

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da mu je neprijetno komentirati to zadevo, ker gre za ministra iz kvote SAB. Po njegovem mnenju mora Bratuškova odločiti, kako in kaj. Pozitivno po njegovem mnenju je, da se je Bandelli opravičil, a takšna dejanja po Erjavčevih ocenah gotovo ne povečujejo ugleda vlade in tudi ne stranke SAB. Erjavec je ob vprašanju, kako bi v takem primeru, kot se je izkazal pri Bandelliju, ravnal DeSUS, odvrnil, da takšne osebe v njihovi stranki gotovo ne bi predlagali za ministra. Je pa spomnil, da so se v DeSUS-u ob določenih primerih ministrov iz svoje kvote v preteklosti hitro odzvali.

SDS pričakuje poziv k odstopu
V SDS-u pričakujejo, da bosta premier Marjan Šarec in predsednica SAB-a Alenka Bratušek ministra Marka Bandellija pozvala k odstopu, sicer bodo v SDS-u razmislili o prihodnjih korakih. "Kljub temu, da se je minister Bandelli opravičil, pa glede na vsa njegova dosedanja pretekla sporna ravnanja in izjave ni pričakovati, da bo spremenil svoj pristop v politiki in svojo retoriko," so navedli v SDS-u. Spomnili so, da je Bandelli ob nastopu ministrske funkcije prisegel, da bo spoštoval slovenski ustavni red. "Njegove grožnje kandidatu za župana, pa tudi nekatere njegove nedavne izjave kažejo, da se minister Bandelli odmika od prisege, ki jo je dal, oziroma da se tudi ne zaveda, da mora kot minister ravnati etično, odgovorno, predvsem pa v duhu zakona," so navedli v največji poslanski skupini.

Tudi v NSi-ju potezo ministra za razvoj, strateške projekte in kohezijo ocenjujejo kot nedopustno in nedostojno. Od ministric in ministrov pričakujejo, da bodo delovali v skladu s svojo prisego ob izvolitvi v DZ. Odgovornost za dejanja članov ministrske ekipe pa naj prevzame tudi koalicija strank, ki je to vlado izvolila, so še navedli v NSi-ju.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je dejal, da ga Bandellijevo ravnanje ne zanima, saj da bo zanj sam odgovarjal. Ljudje so ga izbrali in zdaj naj presojajo njegove odzive, je še dodal. V Levici so takšno ministrovo komunikacijo že v sredo označili za neprimerno. Koalicijski partnerji so ravnanje ministra večinoma označili za neprimerno, a dejali, da je presoja predvsem stvar Bratuškove in premierja.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
sharkyslo
# 08.11.2018 ob 16:35
Razrešitev, takoj!
slovenc1
# 08.11.2018 ob 16:06
Aha spoznal je,da je ravnal naeobe in se opravičil in zdaj je vse ok. Takšne izjave se pri Bandelliju ponavljajo ves čas,znano je njegovo zmerjanje in žaljenje na Facebooku in Twitterju. Me zanima kako komunicira z evropskimi uradniki v Bruslju. Upam,da tam ni tako vulgaren.
coffeecup
# 08.11.2018 ob 16:41
Sporno je bilo to da je zavoljo lastnih osebnih interesov kandidatu grozil, da mu kot minister ob izvolitvi ne bo namenil sredstev, ki so sicer vezana na postopke, kot kaže pod Bandellijem pa tudi na to če te minister mara ali pač ne. Kandidatu je očital da kandidira zaradi lastnih interesov, sam bi pa zaradi osebnega razloga občanom ne dodelil sredstev iz kohezije in razvoja samo zaradi tega ker ne odobrava kandidata.

To so grožnje in izsiljevanje s samega vrha politike. Čeprav se je opravičil, pa to opravičilo deluje kot tista izjava.. sem minister, lahko počnem kar me je volja... in to je dejansko celoten opis duševnega in vrednostnega stanja tega ministra, ki več kot očitno sam dela samo tisto ,kar mu osebno koristi.
Joe Malkovich
# 08.11.2018 ob 16:37
In opravičilo naj bi zadoščalo? S svojimi dosedanjimi izjavami in zapleti je pokazal, da ni primeren za ministrsko funkcijo.
TIGR
# 08.11.2018 ob 16:50
Ko so državni ministri kalibri a.l.a. falšo Bandelj oz. Bandelli, veš, da smo totalna tema.

Da se njegov oče piše Bandelj on pa Bandelli pove čisto dovolj o tem tipu. Medtem je v Komnu fešta, sam da so se losali tega "strokovnjaka".
SpicyWeiner
# 08.11.2018 ob 17:12
Najprej grozi kako bo zlorabil svoj položaj za dosego cilja zaradi neke osebne zamere, potem se pa opraviči in vse je v redu?

Če bi to naredil minister Janševe vlade, bi sedaj v Bruslju že brali kako imamo v sloveniji avtoritativno vlado in podobne kretenizme.
oven14
# 08.11.2018 ob 16:47
Kako prijazen naslov s strani MMC - ob neki drugi vladi ali ministru bi zagotovo pisalo minister zlorabil svoj položaj - kar je dejstvo. To da sam ne odstopi pa ni nič novega saj gre za ministra leve vlade in ti se držijo sovjih položajev za vsako ceno! Zanimivo je tudi to da je RTV opazil to zadevo ko ostali mediji o tem na veliko pišejo.
Zagotovo bo to prva novica na TV dnevniku kajne Manica!
GoodFella
# 08.11.2018 ob 17:19
Neverjetno, gre za izsiljevanje in pritisk na županskega kandidata. Minister bi moral leteti po hitrem postopku. Že prvi vtis o njemu pove, da igra šerifa.
runcajz
# 08.11.2018 ob 17:13
Vsak stranka ščiti svoje, vsi skupaj pa sami sebe.

Minister Bandelli bi moral odstopiti, Bratuškova pa zahtevati njegov odstop, če tega ni zmožen sam narediti.

Ta model se je opravičil šele po skoraj mesecu in pol in je tako komuniciral šele nekaj dni potem, ko se sedel na ministrski stolček. Ja, nekam hitro mu je stopilo v glavo.

Ni čudno, da je pri nas vsak puhloglavec že lahko kralj na Betajnovi, če predsedniki ali predsednice strank, pa tudi člani podpirajo, dopuščajo takšno obnašanje svojih predstavnikov v vladi !

In to naj bi bili predstavniki ljudstva?!? Ne nas basat
Bandelli ODSTOP !! Edino to šteje in nobeno klobasanje o opravičilu !
pina1
# 08.11.2018 ob 17:20
To je ogledalo te vlade.....samo , da vladajo za vsako ceno ! Bi še kaj napisala, pa bom zbrisana !!
AlBundy
# 08.11.2018 ob 17:44
Nevzgojen, domišljav, aroganten in primitiven ...
obid83
# 08.11.2018 ob 17:25
Pri priči mora Alenka B. kot predsednica stranke in Šarec kot predsednik vlade odreagirati in od njega zahtevati odstop, saj sam očitno ne bo odstopil. Toliko afer in negativnih reakcij kot je uspelo Bandeliju na takšnem položaju izvest v mesecu dni, ni uspelo se nobenemu. Tak egoizem ne bi smel niti približno imeti stika ne z lokalno, se manj pa z državno politiko.
foxhunt
# 08.11.2018 ob 17:38
SAB: Minister Bandelli je sam spoznal, da je neprimerno komuniciral, in se opravičil.

Pa kaj a se vi norcujete iz folka? Dolg je rabil. On ni nic spoznal, nic, nada, njente. To so mu zaradi politicnih tock svetovali vodilini pri Alenki Bratusek stranki. Cista poiticna poteza, karakter poden. Opravicili zavrnjeno.
KdoJeDarthVader
# 08.11.2018 ob 17:24
Ministrovanje po mafijsko ...
miro789
# 08.11.2018 ob 18:07
Katastrofalno izjava. Tak človek ni primeren za ministra.
krosnjar
# 08.11.2018 ob 21:26
Nekateri smo že ob volitvah opozarjali na tega modela... In se držali za glavo ob imenovanju za ministra... In - bili vztrajno brisani s svojim opozarjanjem. Mimogrede. Na tvitu je objavil, da ni nič narobe, če se predlagatelja referenduma za drugi tir Kovacica likvidira... Takrat se je tudi opravičil. No, ni se. Samo tvit je izbrisal. Glavni mediji o tem seveda nič.... Razen izbrisov tistih komentarjev, ki so na to opozarjali.
Ko je bil župan se je gradilo izključno z njegovim betonom v občini. In tako bo tudi v državi. Če bo kdo opozoril, bo izbrisan... Ali pa deležen natolcevanj o medijskem umoru nove zvezde šlo politike. Ki ponosno nosi poitalijančen slovenski priimek. Nekako tako kot Giuseppe Perazzi...
projektant
# 08.11.2018 ob 18:01
Dokaz, da je Bandelli samo klasičen produkt pomehkuženega slovenskega zamejca, ki mu je spreminjanje izjav vsakodnevni posel za preživetje. Taki so pomembni za naše kozmopolite - slovenska levica jih potrebujejo.
Če bo treba bo pozimi nosil črno kapo z cofom na deset centimetrski vrvici.
Mlajši tako ne zastopijo, starejši pa vedo, kdo je na Primorskem nosil take kape med letom 1919 do 1943, potem pa so kot aktivni državljani zamenjali samo barvo.
alkum
# 08.11.2018 ob 16:57
Tip misli, da je sedaj, ko je minister, nekaj več od ostalih za razliko poštenih državljanov
SpookyDonk
# 08.11.2018 ob 16:48
Koga podpira in koga ne, je povsem njegova stvar. Tu ni nobenega problema. Problem je ker se ne zaveda, da je minister celotne države in grozi z odvzemom sredstev občini, če bi zmagal kandidat, ki ga ne podpira. Po moje nima “širine”, da bi bil lahko minister.
KEFLAVIK1
# 08.11.2018 ob 16:34
Miro = Marjan oba sta komika
Wien
# 08.11.2018 ob 19:25
Sam sem že ob predstavitvi rekel nekemu članu stranke AB, da je Bandelli totalen prostak in da ima zelo nizek itelektualni nivo, kar je slišat ob vsaki izrečeni besedi, saj se ne zna in zato niti ne poskuša izražat v zborni slovenščini in govori tako "po domače". Pa mi je on odvrnil, da ni važno kako govori, temveč kaj ima povedati. No sedaj se vidi kaj ima povedati. Ta povezava, ki sem jo izpostavil, izgleda le ni bila tako nedolžna.
In že takrat je nekaj grozil, kako "bo prišel on na ministrstvo in bo naredil red!" On naj bi kar zaropotal in zakomandiral "ti levo, ti desno, ti gor, ti dol", malo tako po domače, pa bojo Ljubljanski uradniki tekali, da se bo kadilo. Japade!
Zaradi podobnih izjav so že letele glave. Pri tem gre pa to še dodatno za pritiske, ki jih državni višji uradnik izvaja. Stranka AB in Šarec bi ga morala po hitrem postopku odsloviti zaradi svojega ugleda in kredibilnosti! Saj je prvič izjavil, da v tem, kar je naredil, ne vidi nič spornega, drugič se je opravičil, tretjič ne meni, da je naredil kaj tako velikega, da bi moral odstopiti. Torej je oseba brez popolnoma vsakega merila oz. lestvice vrednot kaj je prav in kaj je narobe. In še enkrat bom ponovil: Stranka AB in Šarec bi ga morala po hitrem postopku odsloviti zaradi svojega lastnega ugleda in kredibilnosti!
Politika v Sloveniji predstavlja ljudi z vedno nižjo izobrazbo, vedno nižjim intelektom, vedno nižjo kulturno ravnjo, saj je postala že tako umazana, da se je sposobni ljudje poskušajo na daleč ognit.
Arndovia
# 08.11.2018 ob 18:26
ODSTOPI! A je to se potrebno rect?!

Mislim, adijo pamet in Slovenija ...
lonc
# 08.11.2018 ob 17:35
mmc take novice objavi le stežka
henodarling
# 08.11.2018 ob 17:27
Dejstvo, da je MMC objavil to vest šele danes okrog 17h, pove veliko.
Večina medijev pač že včeraj okrog 19h.
Ja, brzina pa taka....
Minister mora odstopiti, oz. ga mora k temu pozvati Šarec.
Joe Malkovich
# 08.11.2018 ob 16:40
Ups, še ena cvetka: https://siol.net/novice/lokalne-volitve/minister-bandelli-grozil-se-enemu-zupanskemu-kandidatu-482458
neskafe
# 08.11.2018 ob 20:53
vsaj v normalni drzavi bi ga nagnali pri nas pa
speedmiška
# 08.11.2018 ob 19:32
Edino kar je dobro pri tem človeku, je to, da v njegovi betonarni lahko kupiš beton na črno, brez računa.
antipop2
# 08.11.2018 ob 20:54
za tiste, ki prihajamo iz njegovih krajev, ni to nobeno presenečenje.
je popolnoma brez manir in brez nobene osnovne kulture, širine.

zdi se mi katastrofalno, da je še napredoval iz županske funkcije v ministrsko.
žalost, žalost, žalost...

p.s. sem politično popolnoma neopredeljen
pozdrav iz primorske
sledilec
# 08.11.2018 ob 17:34
Bandelli se vedno tako obnaša, je arogantnež in absolutno neprimeren za ministra. upam da ga bo predsednica Bratuškova zamenjala na ministrskem mestu s kom drugim. le tako bo SAB ohranil svojo kredibilnost.
Bondjanez
# 08.11.2018 ob 16:03
Predsednik vlade Miro Cerar- Miro is back.... Miro je nazaj,da ne bo izbrisa.
Ivan Ivanovič
# 08.11.2018 ob 21:12
Po mnenju Pavliča so torej slovenski župani nerazgledani idioti, ki zlorabljajo funkcijo za nezakonito podporo pristašev oziroma grozijo z odvzemom sredstev vsem, ki ne delajo po njihovo….morda ni pomislil, da to ne drži in so oni v stranki dali na funkcijo najbolj vulgarnega kretena med našimi župani?
Naj se kar spomnijo, kako je Golobič uničil Zares, ko se zlagal o lastništvu delnice oziroma deležev, in potem razlagal, kako je laž včasih koristna in potrebna….ali nekaj takega.
Če ne bo Bandelj ooppss Signore Bandelli takoj odstopil, ali pa ga bodo sami tako brcnili, da bo mimo Komna spet pristal v Trstu, je to konec Stranke Alenke Bratušek
Greg
# 08.11.2018 ob 18:13
Ah, saj smo že vajeni take retorike, kajne? Po drugih z vsemi topovi, po lastnih pa …" Saj se je opravičil" itd.
percar
# 08.11.2018 ob 17:48
Za zjokat! Takšen naj bi bil vrh Slovenije?
SpicyWeiner
# 08.11.2018 ob 17:35
Šarec bo na to celotno zgodbo odgovoril z "Če bo odstopil bo odstopil, če pa ne bo odstopil pa pač ne bo" :-)
Anves
# 09.11.2018 ob 08:25
Don Coreone......Don Bandelli......vse države imajo svojo mafijo...samo SLO politična mafija ima svoj slovenistan.
SKing
# 09.11.2018 ob 08:12
Za tovrstna dejanja bi morali ministra odstaviti.
Bivši uporabnik
# 08.11.2018 ob 21:28
Ali bo enkrat nekdo od politikov v Sloveniji prevzel odgovornost za take in drugačne neumnosti ali bomo v nedogled poslušali izgovore, ki sodijo v otroški vrtec.
wax
# 08.11.2018 ob 19:49
B. je sramota za slovensko politiko.Njegova retorika in zmožnosti uporabe Slovenščine so na nivoju otroka v tretjem razredu OŠ, ko jih zabelimo z "zamejščino"..tisti, ki živijo ob meji vejo o čem govorim ( smo Slovenci, ma sklanjamo besede po 'taljansko..) Kako si lahko narod privošči nekoga kot je on v parlamentu ..ali celo (žal) v vladi.
rooster
# 08.11.2018 ob 19:18
In to da je vrh kadrovskega bazena stranke Bratušek?
neskafe
# 08.11.2018 ob 19:17
Torej pri nas je odvisno v kateri stranki je župan in kako bo uspešen na razpisih... Zato pa hvalite g. Jankoviča...:)
Kam smo zabredli... S to izjavo ta Bateli pokaze da se mu fucka za nas ljudi vazno je samo da so njegovi gor...
Pa kako lahko taksne podpirate...fuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjj
1986
# 08.11.2018 ob 18:18
Politik Gvido
misterij
# 08.11.2018 ob 17:23
Osebje te katastrofalne vlade je katastrofa za državo.Vodenje države je enako ničli.
ČRNIGAD
# 08.11.2018 ob 16:35
Rad bi da mi nekdo razloži kaj je bilo v njegovem komuniciranju spornega, to da je opozoril da ga ne bo podprl če je to njegov boj na osebni ravni z z protikandidatom je za pohvalit. Župan se mora boriti za dobro občine, ki jo vodi ne pa da nagaja protikandidatu.
Kako pa komunicirajo koalicijski partnerji, ko se usklajujejo in pogojujejo svoja sodelovanja.
igog
# 09.11.2018 ob 08:42
Pa kaj zagovarjate lahovskega gangsterja!???????????????????
pobrisan
# 09.11.2018 ob 08:05
Edino opravičilo je odstop. Če tega ne stori, upam na interpelacijo s strani opozicije.
veza
# 08.11.2018 ob 22:26
deželan
# 08.11.2018 ob 21:20

veza

Bandelli je zgolj naredil to kar zna in pokazal svojo " širino " a ni pričakovati, da bo volk menjal dlako.

Vprašanje je kaj bo storil mladec Pavlič, ki je do sedaj dokaj dosledno in vzorno gradil to stranko.


ja, si očitno močno naiven, eno je nastopanje v javnosti, drugo je govorjenje na zaprtih sestankih, ta Bandelj je pač toliko omejen, da ne ve, kaj je za javnost, kaj za štiri oči in kako se lahko na družbenih omrežjih zasledi vse, kar nekdo napiše, to je vsa znanost.
Bardaggio
# 08.11.2018 ob 21:55
Primitivec non plus ultra...
zala10
# 08.11.2018 ob 21:10
Betonelli je živ dokaz kam nas je pripeljala levičarska negativna selekcija kadrov. Za ministra imamo slabo pismenega neotesanca, za predsednika vlade pa vaškega zabavljača kateremu se v tujini že javno posmehujejo.
veza
# 08.11.2018 ob 20:31
Komunikacija neprimerna, so rekli v SAB, vsebina pa jih očitno ne moti?
šiba
# 08.11.2018 ob 19:57
Ta tip lahko prodaja samo beton. Že kako je prišel do županovanja mi ni jasno. Imel sem že osebno opravka z njim in ni sposoben komunikacije. Žalost, da ga folk izvolil
Kazalo