Ali navedba na Twitterju pomeni, da bo razmislil o morebitni zamenjavi obrambnega ministra Karla Erjavca, premier ni želel razkriti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ali navedba na Twitterju pomeni, da bo razmislil o morebitni zamenjavi obrambnega ministra Karla Erjavca, premier ni želel razkriti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Zadnje, kar smo si želeli, je medijski pomp okrog slovenskih vojakov. Žal so nekateri izkušenejši politiki to popolnoma zanemarili in izvedli vse na očeh javnosti. Z mednarodnim ugledom se ne gre igrati. Bom pa vsekakor razmislil, kako naprej, da se to ne bo več dogajalo," je premier zapisal na Twitterju.

Premier je bil do po njegovem mnenju "nekoliko preveč" vključevanja javnosti v sredino odločanje o evakuaciji slovenskih vojakov iz Iraka kritičen že v četrtek. "Morda bi bilo bolje to storiti za zaprtimi vrati in potem javnosti sporočiti končno odločitev," je dejal ob robu razglasitve Delove osebnosti leta in dodal, da je šlo za odločitev v pristojnosti ministrstva za obrambo. Ali navedba na Twitterju pomeni, da bo razmislil o morebitni zamenjavi obrambnega ministra Karla Erjavca, ni želel razkriti.

Na zapis se je odzval tudi Erjavec. Na vprašanje, ali Šarčev tvit razume kot morebitno kritiko njegovega dela, je obrambni minister dejal: "Ne razumem kot kritike name in je to predsednik vlade tudi jasno povedal. Sicer pa relacij med predsednikom vlade in predsednikom republike ne komentiram." V uradu predsednika republike Boruta Pahorja teh navedb niso komentirali.

Slovenija se je za evakuacijo šestih vojakov iz Iraka odločila po iranskem raketnem napadu, v katerem je bilo napadeno tudi oporišče v Erbilu, v katerem so bili nastanjeni. Sprva je bila predvidena evakuacija v sodelovanju z nemško vojsko, a je ta umik odpovedala, tako da so se slovenski vojaki v četrtek vrnili v domovino z vladnim falconom. Slovenija je ob tem zatrdila, da ostaja v operaciji Neomajna odločenost v Iraku, ki je namenjena urjenju iraških sil v boju proti teroristični skupini Islamska država. Naslednji kontingent bo v Irak predvidoma napoten februarja oziroma ko se bo znova začelo usposabljanje iraških vojakov.

Umanjkanje lestvice prioritet in politični boj

Komentator Dela Janez Markeš je za Radio Slovenija dejal, da je vzrok za zmedo glede informacij o evakuaciji, ki so krožile v javnosti, mogoče pripisati tudi umanjkanju pomembnostnih lestvic glede vprašanj nacionalnega interesa. Markeš je prepričan, da bi morala v takšnih primerih politika postreči z jasnejšimi stališči, a ob tem meni, da jih ne bomo dočakali. "Ker tega ni sposobna. Sposobna pa ni, ker tega niti Evropska unija ni sposobna ali pa si ne upa zoperstavljati ZDA," je povedal Markeš.

Politični analitik Andraž Zorko je ob tem dodal, da se je politika znova preveč vpletla v dogajanje. "To je dejansko neki konkurenčni boj – kdo bo prvi povedal tisto, kar je treba povedati, kdo bo naredil odločnejšo potezo. Na koncu se je zgodilo tisto, kar se je, in to ni v čast nikomur," je za Radio Slovenija povedal Zorko in dodal, da politiki izkoristijo vsakršno mednarodno temo, da se navznoter kažejo, kdo je boljši. "V takih primerih ima Slovenija navadno tri zunanje ministre, tukaj smo imeli pa tri obrambne," je še povedal Zorko.

Markeš sicer meni, da je celotna zgodba z vračanjem vojakov sramotna, Zorko pa dodaja, da po njegovem mnenju ni tako, saj ima vojska še vedno visok ugled v javnosti.