Marjan Šarec. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Šarec. Foto: MMC RTV SLO
Spor SAB-a, SMC-ja in LMŠ-ja zaradi LMŠ-jeve "vlade v senci"

Kmalu bodo minili trije meseci, odkar je prisegla vlada Janeza Janše. Njegov predhodnik na tem mestu Marjan Šarec (LMŠ) je v izjavi medijem dejal, da je prvi mesec vlade minil v konstruktivnem vzdušju z opozicijo glede na to, da je bila razglašena epidemija in je bilo treba strniti vrste. "Ko smo videli, da vlada sama generira raznorazne prakse, ki ne sodijo v reševanje epidemije, je opozicija postala aktivna," je dejal.

Vložena interpelacija proti Počivalšku, ta meni, da je cilj predlagateljev padec vlade

Za četrtkovo interpelacijo proti ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku se bo po Šarčevi oceni pokazalo, da je upravičena, saj so se nabave medicinske opreme med epidemijo covida-19 izvajale "mimo vseh norm in pričakovanj" ter da je vlada zavajala, da opreme ni. Šarec meni, da Počivalšek ni sam dal pobude za takšne nabave, ampak je to prišlo z vrha. "Ne smemo se slepiti, da je samo Počivalšek kriv, je pa dejansko odgovoren," je dejal.

Vseeno pa pričakuje, da bo koalicija pri glasovanju strnila vrste in Počivalšku omogočila nadaljnje ministrovanje. "Je pa vprašanje pri teh partnerjih, ali se zavedajo svoje vloge v tej vladi, naj se vprašajo, ali je to res neideološka, operativna in poštena vlada. Na vsa tri vprašanja je odgovor seveda ne," je dejal. Pri tem je opozoril na vladni Twitter profil, ki da je samo ena od stvari, ki jo je "ugrabil" SDS.

SD pripravil predlog interpelacije zoper ministra Hojsa, ki jo podpira večina opozicije

Interpelacijo proti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu, ki so jo LMŠ, SD, Levica in SAB vložili v torek, je ocenil kot okrnjeno, saj se je pri tem ministru "nabralo toliko stvari, da se človek težko sploh odloči, na kaj se bo osredotočil".

Vrh koalicije bo danes med drugim razpravljal o prioritetah v nadaljevanju mandata, med njimi naj bi bila ustanovitev urada za demografijo in koncept za oblikovanje demografskega sklada.

Pivec in Sluga: Koalicijski partnerji složni, prioriteti demografija in zdravstvo

"Če bodo oni vzpostavljali demografski sklad, me precej skrbi," je dejal Šarec. Pri demografskem skladu je pomembno predvsem to, katera podjetja se bodo vanj uvrstila in "da ne bo to neki izgovor za kakšne čudne transakcije", je pojasnil. "Če bo tej vladi to uspelo in če ji bo uspelo narediti tako, da bo vzdržno, bomo vsi zadovoljni," je še povedal. Po njegovem mnenju sama ustanovitev urada za demografijo ne bo rešila ničesar.

Skrbi ga tudi, kako bo vlada pripravila zakon o dolgotrajni oskrbi. "Skrbi me, kaj bo koalicija želela na hitro spraviti čez in kaj vse se bo v teh zakonih našlo. Preveč izkušenj imam s tem v teh treh mesecih, zato sem skeptičen," je povedal.