Foto: BoBo/Borut Živulovič
Foto: BoBo/Borut Živulovič

Logar je v dopisu, poslanem Evropski komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Med drugim je zapisal, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane.

Po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca je Logar postregel z novim incidentom. Evropskemu komisarju je poslal pismo, v katerem grobo obračunava s sodno vejo oblasti v naši državi, zato v Levici ocenjujejo, da to zlonamerno maje ugled Slovenije v tujini in doma. Na skupni seji odborov bodo zahtevali, da vlada prekliče pismo in se opraviči pri Evropski komisiji. Predlagajo tudi sklep, s katerim obsojajo takšna dejanja zunanjega ministra in predsednika vlade, kar zadeva medije. Prav tako se morajo predstavniki vlade vzdržati dejanj in izjav, s katerimi majejo in krnijo ugled Slovenije v tujini, je pojasnil Vatovec.

V SD-ju obžalujejo Logarjeva dejanja, "nekoč spoštovanega kolega v DZ-ju, ki je bil predvsem znan po tem, da je znal predstaviti DZ-ju dobre in vsebinske razprave", je povedal poslanec Matjaž Nemec, ki meni, da Logar s tem, ko medresorsko usklajeno poročilo povozi "s pripenjanjem svojega pogleda, ki je izrazito ideološki, sam sebe postavlja za prvega inkvizitorja v državi". Ministrstvo za zunanje zadeve pa žal spreminja v ministrstvo za ideološke zadeve, ocenjuje Nemec, in opozarja, da je to že drugič.

Poslanec LMŠ-ja Nik Prebil ocenjuje, da Logarjev dopis kaže na nesprejemljiv in nedopusten način delovanja te vlade, ki še dodatno blati ugled države v mednarodnem prostoru. Logar je po njegovem mnenju v dokaj nestrpnem nastopu na Televiziji Slovenija povedal, da je dopis njegovo osebno mnenje. A Prebil opozarja, da tako mnenje zunanjega ministra ni nikoli zgolj osebno, pač pa v obliki, kot je bilo poslano, v imenu države odpira ideološke in strankarske teme, kar da je nedopustno. "To je neodgovorna vlada in neodgovorna politika," je ocenil Prebil. Dodal je, da je za LMŠ takšen manever nedopustna diskreditacija tako države kot sodnega sistema.

Namesto tega, da bi se vlada po prvem valu epidemije novega koronavirusa osredotočila na ukrepe za blaženje gospodarske krize, komunicirala tako, da bi pomirjala ljudi, pa ljudi razdvaja in straši, je ob Logarjevem dopisu ocenila vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper. "Ošabno sprenevedanje, da gre za osebno pismo, nikakor ne drži," je še dejala in poudarila, da je minister in član vlade, zato je v tem smislu to sporočilo vlade. Predvsem pa SAB moti, da je Logar po njihovem mnenju poskušal s tem vplivati na vsebino poročila, ki ga bo pripravila Evropska komisija.

Horvat: V NSi-ju ministrovega pisma ne moremo komentirati

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je dejal, da ministrovega pisma v NSi-ju ne morejo komentirati. Mu pa pravice do spremnega dopisa ne bi jemali. "Je pa dejstvo, da na področju pravosodja v tej vladi pričakujemo bistven napredek," je dejal Horvat. Med prioritetami je poudaril ustanovitev specializiranih sodišč za pregon najtežjih oblik gospodarskega kriminala in velikega oškodovanja javnih sredstev, digitalizacijo pravosodja ter spremembo pri odločanjih sodišč druge stopnje, po kateri bi morala sodišča o zadevah dejansko odločiti, ne pa jih vračati nazaj na prvo stopnjo. "Pričakujemo tudi, da se bo pravosodje odzvalo na poročila preiskovalne komisije DZ-ja glede pranja denarja v takrat še državnem NLB-ju," je dejal Horvat.

Do Logarjevega pisma sicer niso bili kritični le v opoziciji, pač pa tudi v koalicijskih SMC-ju in DeSUS-u. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je ob robu posvetovanj s predsednikom republike Borutom Pahorjem o mogočem kandidatu za ustavnega sodnika ponovil, da si v DeSUS-u želijo, da ideoloških vprašanj v koaliciji ne bi odpirali oziroma tega ne morejo sprejemati.

SAB za oblikovanje projektne vlade

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek pa je ocenila, da je vladi v dveh mesecih uspelo ustvariti afer za več kot dve leti, zato je edina pot do predčasnih volitev konstruktivna nezaupnica in oblikovanje projektne vlade. Bratuškova meni, da ukrepi, sprejeti za blažitev posledic krize, nastale ob epidemiji novega koronavirusa, niso prav uspešni oziroma do zdaj niso dosegli tistih, ki so jim bili namenjeni. Ob recesiji, ki prihaja, pa bi morala vlada sporočati, kako nas bo popeljala iz te krize. "Ne pa groziti in vsak dan najti novo skupino ljudi, ki jo napada," je dodala. Janša tudi v svoji tretji vladi deluje po principu "kdor ni z nami, je proti nam". "Očitno ima v svoji glavi še vedno agendo druge republike. Vsakič, ko prevzame oblast, se dogajajo popolnoma enake zgodbe: afere, diskreditacije, poniževanja in grožnje," je bila ostra.

Ob tem pa je bila kritična tudi do drugih strank. Če prvak LMŠ-ja Marjan Šarec ne bi odstopil kot premier, Janša ne bi imel možnosti sestaviti vlade. Če DeSUS in SMC ne bi sodelovala v tej vladi, je ne bi bilo, je dejala. Ob tem je zaostrovanje DeSUS-a in SMC-ja zaradi odpiranja ideoloških tem v koaliciji označila kot zgolj predstavo za javnost.

Glede na izkušnjo iz leta 2013 je Bratuškova sicer prepričana, da bo Janša vztrajal do konca, tudi če ga zapustijo vse koalicijske partnerice. "Zato je po oceni SAB-a edina pot do predčasnih volitev konstruktivna nezaupnica in oblikovanje projektne vlade, ki bi izpeljala vse postopke, da do teh predčasnih volitev tudi pridemo," je navedla in spomnila, da je SAB to predlagal že pred dvema mesecema. Je pa to mogoče samo, če bi se bili najprej sposobni poenotiti v opoziciji.