Po obisku meje Poklukar gost Odmevov

"Nikoli nismo rekli, da migrantskega problema ni. Nasprotno je, zlasti skozi tihotapske združbe. Treba je okrepiti policijo, ki bo tudi okrepila tehnično opremo," je po srečanju z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem dejal Šarec. "Ne moremo pa privoliti v strašenja, ki so politično motivirana." Šarec je ob tem dejal, da sprejemno-registracijski center zdaj ni potreben, bi pa bil, če bi prišlo do novega migrantskega vala.

Šarec je ob tem napovedal povečano število policistov in vojakov. Nakupujejo pa tudi brezpilotne letalnike za nadzor in panelne ograje, "kjer bo to še potrebno", je dejal Šarec. Obenem je dodal, da je treba aretirati tihotapske združbe, kar bo posledično pomenilo tudi manj nezakonitih prehodov mej.

Rojc: Imeli smo odkrit pogovor
Rojc je po srečanju dejal, da so imeli odkrit pogovor. "Minister Poklukar je bil pri nas že štirikrat in nekatere stvari so se izboljšale, a se je število nezakonitih prehodov mej v tem času povečalo, kar za nas ni sprejemljivo."

Šarec ob obisku južne meje napovedal poostritev nadzora

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa je poudaril, da je Ilirska Bistrica občina, ki najbolj občuti nezakonite prehode državne meje, ki se tudi povečujejo. Ob tem je dejal, da policija učinkovito preprečuje te prehode in te ljudi tudi vrača na Hrvaško. "Velika težava so tihotapske združbe. Policija je letos že prijela 130 tihotapcev. To želimo preprečevati tudi v prihodnje," je ob tem dejal Poklukar in poudaril, da je večina tihotapcev tujih državljanov, so pa med njimi tudi slovenski državljani. "Policija razpolaga z oceno, da pot iz Grčije stane okoli pet tisoč evrov, prehod slovensko-hrvaške meje pa do 300 evrov."

Glede mešanih patrulj na italijansko-slovenski meji je Poklukar dejal, da gre za sodelovanje med obema policijama, ki je običajno in v preteklosti sta obe policiji sodelovali. S Salvinijem se bo srečal v Helsinkih na sestanku notranjih ministrov držav EU-ja.

Premier si je v občini Kostel ogledal viseči most Slavski Laz, kjer delujejo mešane patrulje policije in vojske. Na mejnem prehodu Žuniči v občini Črnomelj se je z mešano patruljo policije in vojske tudi srečal.

Šarec je poudaril, da nameravajo okrepiti dejavnosti policije in vojske. Foto: BoBo
Šarec je poudaril, da nameravajo okrepiti dejavnosti policije in vojske. Foto: BoBo

Erjavec pritrdil Šarcu, Levica protestira

Minister za obrambo Karl Erjavec je po napovedi premierja Marjana Šarca o večji prisotnosti policistov in tudi vojakov na južni meji dejal, da je dobro, da naredijo "vse, kar je treba, da se bodo ljudje na meji počutili varne".

"Če bo takšna ocena, bomo okrepili svojo prisotnost," je zagotovil. Med drugim je spomnil, da se je tudi sam pred časom pogovarjal z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem, ki mu je povedal, da ljudem ob meji zelo veliko pomeni, če je prisotna tudi Slovenska vojska.

Premier se je na meji s Hrvaško srečal s policisti in vojaki. Foto: BoBo
Premier se je na meji s Hrvaško srečal s policisti in vojaki. Foto: BoBo

Tako podpira ukrepe za zagotovitev občutka varnosti državljanov. Strinja se, da ne le Slovenija, pač pa ves svet ni več tako varen, kot je bil pred časom. "Svet je vsak dan manj varen, vidimo, kakšni so problemi," je dejal in naštel Sirijo, Iran, množične migracije, terorizem in organiziran kriminal.

Z nasprotnim stališčem pa so se danes oglasili v Levici, kjer "obsojajo vsakršno povečevanje represije, nadzora in omejevanja človeških svoboščin". Kot je v izjavi dejal vodja njihove poslanske skupine Matej T. Vatovec, vidijo postavljanje dodatne ograje, nakupovanje brezpilotnih letalnikov in širjenje pooblastil policije kot podrejanje diskurzu ogroženosti, ki ga vodi desnica. "S tem vlada pristaja na tak diskurz in išče rešitve na napačnih mestih," je prepričan.

Dva razpisa za varovanje meje
Potekata dva razpisa, povezana z ograjo za varovanje državne meje. Eden zajema nakup dodatnih sidrnih vijakov in stebrov za postavitev ter montažo za že dobavljeno panelno ograjo v predvideni dolžini približno 3,7 kilometra. Postavitev je predvidena še letos, so za STA navedli na ministrstvu za javno upravo.

Pri nezakonitih prehodih meje policija najpogosteje obravnava državljane Pakistana, Alžirije in Maroka. Foto: BoBo
Pri nezakonitih prehodih meje policija najpogosteje obravnava državljane Pakistana, Alžirije in Maroka. Foto: BoBo

Drugi razpis pa predvideva nakup 40 kilometrov ograje skupaj z vijaki in stebri, montažnim materialom in montažo. Predvidena izvedba je letos in prihodnje leto. Pri obeh razpisih zdaj preverjajo izpolnjevanje pogojev in ocenjujejo ponudbe.

Do julija 5.345 nezakonitih prehodov
Policija, ki pri številu nezakonitih prehodov meje še naprej zaznava strmo naraščanje, je v prvi polovici letošnjega leta obravnavala 5.345 nezakonitih prehodov meje, kar je za 47,1 odstotka oziroma 1.712 več kot v istem obdobju lani. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Maroka.

Policisti so v notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji v prvem polletju letos ugotovili 355 kršitev, ko so tujci na notranjih mejah v Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listov ali brez potrebnih dovoljenj. To je 13,2 odstotka manj kot v istem obdobju lani.

Šarec obiskal južno mejo