Na italijansko-slovenski meji nadzor izvajajo mešane patrulje. Foto: BoBo
Na italijansko-slovenski meji nadzor izvajajo mešane patrulje. Foto: BoBo

Uvedbo fizičnih ovir sta omenjala samo kot eno od možnosti. Guverner Fedriga je po poročanju dopisnika RTV Slovenija Janka Petrovca dejal, da verjame že v uspeh dela mešanih obmejnih patrulj.

Dobra država in NSi kritična do patrulj

Slovenija mora odpraviti skupni nadzor notranje meje z Italijo, okrepiti nadzor schengenske meje s Hrvaško in onemogočiti delovanje kriminalnih mrež, so pozvali v stranki Dobra država.
"Slovenija ne sme sama generirati nepremišljenih predlogov za rušitev schengenskega režima in privoliti na vsiljevanje kvot. Slovenija ni nikoli imela kolonij, ni izkoriščala držav, iz katerih prihajajo migranti, ni ustvarila pogojev za migrantske pritiske na Evropo, zato se ne more strinjati s pavšalno socializacijo migrantskega problema v EU-ju," je dejal predsednik stranke Bojan Dobovšek.

Do patrulj je kritičen tudi Jernej Vrtovec, NSi. "Ocenjujemo, da so mešane patrulje na zahodni meji velika napaka. Z njimi kažemo na to, da ne obvladujemo razmer na južnji meji. Posledica te odločitve je tudi, da ima italijanski notranji minister možnost uvesti nadzor na naši zahodni meji."

Predsednik Furlanije - Julijske krajine poudarja, da sta z ministrom Salvinijem pretresla vse možnosti, s katerimi bi lahko Italija ustavila prebežnike, ki prečkajo mejo iz Slovenije. V mislih imata več mož in vozil na meji, ne izključujeta pa niti uporabe novih tehnologij.

"Ena od hipotez so tudi fizične ovire, kot je ena od hipotez tudi začasna prekinitev schengenskega režima na meji. Obravnavala sva tudi delne ovire, ki bi se uporabljale samo za usmerjanje tokov migrantov, da bi jih lažje prestregli. Na notranjem ministrstvu se bodo dokončno odločili, katere metode bodo uporabili. Novosti bodo uvajali postopno in sproti preverjali njihov učinek," je dejal Fedriga.

"Vsekakor računam na uspeh mešanih obmejnih patrulj, ki so začele delati ta teden. Naš namen ni, da bi gradili zidove. Hočemo samo ustaviti tok nezakonitih migrantov. Veseli bomo, če nam ne bo treba graditi zidov in če bodo vse države na balkanski poti, začenši z Grčijo, opravile svoje delo. V tem primeru ne bodo potrebni ne zidovi ne ovire in niti kaj drugega ne," je še dejal.

Sorodna novica Policisti zavračajo očitek nezakonitega vračanja prebežnikov Hrvaški

Massimiliano Fedriga še meni, da občuten upad števila prebežnikov, ki prihajajo čez Sredozemlje, potrjuje uspešnost italijanskih strategij, medtem ko za druge migrantske tokove odgovarjajo države, ki so bližje zunanjim mejam Unije na kopnem.

"Če bi vsi ravnali kot Italija, Slovenija, Hrvaška ..."

"Če bi vsi ravnali tako, kot ravnata Italija in Slovenija – in tu moram omeniti še prizadevanja Hrvaške – problemov ne bi bilo," je dejal.

Nevladne organizacije sicer opozarjajo, da Hrvaška prebežnike nezakonito vrača v Bosni in Hercegovino, o čemer je poročala tudi švicarska javna radiotelevizija SFR, številni prebežniki pa so dejali, da so jim hrvaški policisti odvzeli prenosne telefone, jim grozili in jih pretepali.

Z obtožbami, da nezakonito preganja prebežnike, in sicer na Hrvaško, se spoprijema tudi slovenska policija. "Slovenska policija namerno presliši prošnje za azil in po nekem ključu, ki ni čisto jasen, ni razkrit, izroča begunce hrvaški policiji v negotovo usodo," so sporočili iz civilne iniciative Info Kolpa. Policija nezakonitosti zanika.

NSi zaradi nadzora meje z Italijo zahteva izredno sejo