Šarec mandata ne bo sprejel brez podpisane koalicijske pogodbe. Foto: BoBo
Šarec mandata ne bo sprejel brez podpisane koalicijske pogodbe. Foto: BoBo
Iskanje koalicije 2018
Sestanek predstavnikov strank, ki iščejo možnosti za sestavo koalicije, je potekal na sedežu stranke LMŠ. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po sestanku s predsedniki SD-ja, SMC-ja, NSi-ja, DeSUS-a in SAB-a je Šarec dejal, da ima občutek, da bi se NSi lahko odločil za interni referendum o vstopu v koalicijo.

"Z izkupičkom smo lahko kar zadovoljni. Bilo je zelo naporno, vsak je imel kje kakšne zadržke. Šli smo skozi celotno besedilo pogodbe, v ponedeljek pa bodo delovne skupine na določenih področjih opravile še dodatno delo," je Šarec v izjavi novinarjem strnil vtise po sestanku.

Razkril je, da so bolj ali manj zaprli nekatera področja, ki so bila za stranke sicer prioritetna, torej zdravstvo, davki, pokojnine in šolstvo. Še ne povsem dorečena pa ostajajo nekatera obrambno-varnostna ter vprašanja s področja okolja in prostora. Zato se bodo v ponedeljek znova sešle strokovne delovne skupine, ki bodo poskušale uskladiti danes še odprte zadeve.

Odprli so tudi razpravo o kadrovski sliki morebitne prihodnje vlade, a niso dorekli še niti razreza ministrskih mest po strankah niti niso omenjali imen ministrskih kandidatov, je zatrdil Šarec. Kot je dejal, si bodo naslednji teden za ta vprašanja še vzeli čas za razmislek.

Šarcu se sicer, kot je bilo razbrati, pretirano ne mudi, saj je dejal, da bo prihodnji teden čas, ko bo na potezi relativni zmagovalec volitev, torej prvak SDS-a Janez Janša, od katerega predsednik republike do četrtka pričakuje odgovor o tem, ali bo sprejel mandatarsko kandidaturo. "Prav je, da mu ta čas pustimo, da poskusi pridobiti partnerje," je dejal.

Vabilo na pogovore je za ponedeljek dobil tudi LMŠ, a se jih po Šarčevih besedah "po vsej verjetnosti" ne bodo udeležili, saj "bi bilo nekoliko smešno", da bi šli na pogovore k Janši, ko pa hkrati sami poskušajo sestaviti svojo koalicijo. "Potem bi lahko le vsak ven vzel svoj listič in pregledal, kdo jih ima več. Mislim, da to ne bi imelo smisla," je bil slikovit prvak LMŠ.

Če bo Janša neuspešen, pa se bodo odločali, kako naprej. Ob tem je Šarec dodal, da "morajo počakati do 23. julija", ko se izteče prvi krog iskanja mandatarja, kot ga predpisuje ustava, torej krog, v katerem je edini predvideni predlagatelj mandatarja predsednik republike.

Na vprašanje, ali bo sam kot mandatarski kandidat poskušal vstopiti že v prvi krog, je Šarec namreč odgovoril: "Mislim, da ne, vsaj ne za vsako ceno, ker nikakor ne moremo biti že do 23. čisto usklajeni." Pojasnil je, da morajo stranke opraviti še glasovanja in postopke na svojih organih. "Mandata pa ne bom sprejel, če ne bom imel podpisov poslancev za kandidaturo za mandatarja in podpisane koalicijske pogodbe ter dogovorjenega kadrovskega razreza," je dodal.

Podpise poslancev bo zahteval tudi, če bi ga za kandidata za predsednika vlade v drugem krogu predlagal predsednik republike.

Prva bo o tem, ali je koalicijska pogodba dovolj dobro zastavljena, da gredo v preverjanje podpore članstva o sodelovanju s Šarcem, razpravljala NSi v ponedeljek. Šarec je ob tem dejal, da je to, kaj bodo naredili, stvar izvršilnega odbora NSi-ja, sam pa ima občutek, da bi se za interni referendum lahko odločili.

O morebitnem planu B pa bodo razmišljali šele, če bi se NSi odločil, da v koalicijo ne gre. V tem primeru bi bila pripravljena v pogovore s Šarcem namreč vstopiti tudi Levica, a bi to najbrž pomenilo znova korenit poseg v koalicijsko pogodbo.

Izjava Marjana Šarca po pogajanjih

Maratonska pogajanja pri Šarcu v Kamniku
Maratonska pogajanja pri Šarcu v Kamniku