Šarec v parlamentu. Foto: BoBo
Šarec v parlamentu. Foto: BoBo

Kot vsaka redna seja se je tudi ta začela z vprašanji predsedniku vlade in ministrom. Posebnost marčevske seje je sicer v tem, da bosta Marjan Šarec in njegova aktualna ministrska ekipa, ki opravlja tekoče posle, na ta vprašanja morda odgovarjala zadnjič.

Prvo od dveh poslanskih vprašanj je zastavila poslanka NSi-ja Iva Dimic. "Resnost epidemije koronavirusa smo se v Sloveniji zares zavedali šele, ko je bil ta neposredno blizu nas, ko je zahtevala žrtve v sosednji Republiki Italiji. Slovenija je bila v strahu, pojavljali so se dvomi, ki pa jih kot predsednik vlade niste pravočasno zajezili," je Marjana Šarca nagovorila Dimičeva.

Poudarila je, da se pojavlja dvom: "Ljudje se sprašujejo, kaj se dogaja v Sloveniji, da teh okužb še ni? Hvala bogu, da jih ni, toda kdo odloča o tem, kateri ljudje se bodo testirali?"

Poslanko je sicer zanimalo, katere ukrepe je vlada že sprejela in katere še namerava sprejeti za boj proti morebitni epidemiji novega koronavirusa, kakšni so bili sklepi sveta za nacionalno varnost in kakšni bodo kratkoročni ukrepi za zajezitev morebitnih primerov okužbe.

"Z vprašanjem brcate v truplo"

"V vprašanju ste se izrazili, kot da vam je nekoliko žal, da v Sloveniji še ni nobenega okuženega," je na začetku dejal Marjan Šarec in dodal, da "brca v truplo", saj je vlada v odhodu. V nadaljevanju je očitke o tem, da vlada ni odreagirala, odločno zavrnil. "Poudariti moram, da je ministrstvo za zdravje tisto, ki ima vsa pooblastila in je dolžno tudi odreagirati po zakonu.
Ko bo prišlo do prve okužbe, sledi karantena za tiste, ki bodo okuženi, če bodo to odredili zdravniki," je pojasnil Šarec.

"Če pride do okužbe širših razsežnosti, se lahko vključi civilna zaščita, vključi se lahko tudi vojaška saniteta in tako dalje. Skratka obstaja načrt, kako ravnati ob takšnih pojavih," je razložil Šarec. V nadaljevanju je povzel sklepe, ki so bili sprejeti na sestanku ministrov sosednjih držav, ki se ga je prejšnji teden udeležil minister za zdravje Aleš Šabeder, in poudaril, da ti ukrepi še vedno veljajo.

Spomnil je tudi na to, da se redno sestaja koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni in da so bile določene tudi vstopne točke, kjer bodo morebitni okuženi ustrezno obravnavani. "Vsak dan, večkrat na dan, se javnost obvešča tudi, ali je v Sloveniji že prisotna okužba, in to nameravamo opravljati tudi v bodoče, dokler bo ta vlada v funkciji," je dodal Šarec.

Zadnja poslanska vprašanja za Šarca

Sproščanje državnih blagovnih rezerv

Šarec je povzel tudi količine, ki so bile v sklopu preventive sproščene iz državnih blagovnih rezerv: 48 tisoč zaščitnih mask, 5 tisoč kombinezonov, 500 tisoč rokavic in praški za razkuževanje v skupni vrednosti 200 tisoč evrov. "Nikakor ne morete reči, da se nič ne dogaja na tem področju," je svoj odgovor sklenil predsednik vlade v odhodu.

"Želela sem odgovor o tem, koga se bo testiralo," je Šarca še enkrat nagovorila poslanka Iva Dimic, povzela primer družine, ki naj bi ji po vrnitvi iz Italije zavrnili testiranje šoloobveznih otrok, ki sicer niso kazali nobenih znakov okužbe. Menila je, da vsak zase želi vedeti, kakšno je njegovo stanje.

Šarec je odgovoril, da je za testiranja po njegovem mnenju odgovorna tudi stroka. "Koordinacija poteka prek ministrstva za zdravje in če se ljudje želijo testirati, mora to biti tudi zagotovljeno," je dejal šarec in izrazil mnenje, da so v prvi vrsti za to odgovorne zdravstvene ustanove, ki so bile seznanjene z vsemi potrebnimi navodili. Konkretnega primera, ki ga je omenjala poslanka NSi-ja, sicer ni komentiral, ker z njim ni bil seznanjen.

Zavarovanje za primer jedrske nesreče

Poslansko vprašanje Šarcu je postavil še poslanec SNS-a Dušan Šiško, ki ga je zanimalo, kako je zavarovana odgovornost v primeru jedrske nesreče v Nuklearni elektrarni Krško (Nek).
Po besedah Šarca je odgovornost zavarovana z zavarovalno polico, ki sta jo sklenila Nek in Pool za zavarovanje in pozavarovanje jedrskih nevarnosti. Pri tem najvišji znesek za odgovornost uporabnika za škodo, ki jo je povzročila jedrska nesreča, znaša okoli 170 milijonov evrov. V primeru, da bi škoda presegla ta znesek, je za škodo dodatno odgovorna država v višini okoli 29 milijonov evrov. Če tudi ta sredstva ne bi zadoščala, škodo dodatno skupaj krijejo vse pogodbenice bruseljske dopolnilne konvencije, in sicer v višini okoli 144 milijonov evrov,. je povedal.

Poslanca je tudi zanimalo, kako kaže z gradnjo skladišča jedrskih odpadkov in ali bo sredstva zanj prispevala tudi Hrvaška. "Odlagališča po mojem mnenju ne bomo mogli zgraditi s Hrvaško, ampak bomo mogli sami zagristi v ta problem, sicer nas bo čas prehitel," je odgovoril.

Zasedanje v znamenju menjave oblasti

Tokratno zasedanje bo sicer zaznamovala torkova razprava in odločanje o kandidatu za novega predsednika vlade Janezu Janši. SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki so prejšnji teden podpisali koalicijsko pogodbo, obetajo dovolj glasov za njegovo izvolitev, s čimer se mu nasmiha tretji premierski mandat. Seja pa se bo nato nadaljevala še v sredo in četrtek.

V torek nov premier, vlada sredi meseca?

Če ne bo nepredvidenih zapletov, bo vlada v polnosti sestavljena predvidoma sredi meseca, poroča Radio Slovenija. Imena ministrov so še neznanka, sestava ministrskega kabineta pa bo nakazala smer prioritet delovanja 14. vlade Republike Slovenije. Je pa predsednik DZ-ja Dejan Židan že napovedal odstop takoj po izvolitvi novega premierja, da bi odprl pot čimprejšnji popolnitvi vseh položajev. DZ bo začasno vodil najstarejši podpredsednik, Branko Simonovič iz DeSUS-a.

Poslance skrbi novi koronavirus