Ščernjavič pozdravlja odločitev MOL-a, da bodo dolg izplačali že junija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ščernjavič pozdravlja odločitev MOL-a, da bodo dolg izplačali že junija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić


Ščernjavič je ob tem pozdravil odločitev ljubljanske občine, da pri svojih uslužbencih poračun za nazaj predvidoma poravna s plačo v juniju. Višje delovno in socialno sodišče je namreč v pritožbenem postopku sindikata presodilo, da je država za obdobje od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 dolžna javnim uslužbencem priznati in izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant in premierka Alenka Bratušek pa sta že napovedala, da se bodo skušali s sindikati dogovoriti o obročnem izplačilu oziroma odlogu izplačila dokler ne bi bili znani rezultati revizije. A v Ščernjavičevem sindikatu ne želijo čakati in pozivajo k izvršitvi sodbe vse njihove delodajalce.
Država je z aneksom št. 4 h kolektivni pogodbi za javni sektor za nazaj odložila izplačilo tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij. Aneks, ki je začel veljati novembra 2010, je podpisal le del reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, v delu sindikatov pa so opozarjali, da je zaposlenim izplačilo tretje četrtine pripadlo že s 1. oktobrom 2010 in da je vlada s poseganjem za nazaj ravnala nezakonito, čemur je na koncu pritrdilo tudi sodišče.