Kakšna bo usoda DeSUS-a v prihodnjih štirih letih, še ni povsem jasno. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda DeSUS-a v prihodnjih štirih letih, še ni povsem jasno. Foto: MMC RTV SLO
Poslanska skupina DeSUS-a
Glede zahtev, povezanih z vladnimi resorji, je Rezman pojasnil, da stranka konkretnih položajev v vladi ni navedla, tudi o imenih se niso pogovarjali. Sicer pa jim je najbližje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, prav tako tudi ministrstvo za zdravstvo, čeprav se zavedajo, da so to težki resorji. Foto: MMC RTV SLO
Desus za nadaljevanje pogovorov

Na sestanku naj bi ocenili zastoj v pogajanjih in se dogovorili za nadaljnje korake pri usklajevanju koalicijske pogodbe.

Vili Rezman je za MMC sicer dejal, da osebno meni, da DeSUS ne bo ostal zunaj koalicije, saj pridružitev od njih pričakujejo tudi volivci.

Treba je predvsem prisluhniti temu, kar se dogaja med ljudmi, je prekinitev koalicijskih pogajanj, ki jo je včeraj razglasil Karl Erjavec, komentiral Rezman. Ljudje so po njegovih besedah nezadovoljni, da ni pogajanj, saj od DeSUS-a pričakujejo, da izpolni obljube, ki jih je dal v predvolilnem času. Zato meni, da bo prej ali slej tudi prišlo do uskladitve z drugimi partnericami.

Glede zahtev, povezanih z vladnimi resorji, je Rezman pojasnil, da stranka konkretnih položajev v vladi ni navedla, tudi o imenih se niso pogovarjali. Sicer pa jim je najbližje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, prav tako tudi ministrstvo za zdravstvo, čeprav se zavedajo, da so to težki resorji. Poleg tega so razmišljali tudi o ministrstvu za okolje in prostor. V vsakem primeru pa zahtevajo pogajanja na podlagi volivnih izidov, torej enakopravno vlogo z drugimi sogovorniki.

Erjavca podprli, a njegova želja ni pogoj
Erjavca so v njegovi zahtevi po ponovnem mandatu ministra za obrambo seveda podprli, je opozoril Rezman, kako pa se bo stvar iztekla, je odvisno od usklajevanja. Stranka pa tega resorja nikoli ni postavila kot izključni pogoj, je dodal.

Z SD-jem sicer ni večjih nesoglasij
Na vprašanje, ali med njimi in SD-jem obstajajo še kake druge vrste nesoglasja, je Rezman pojasnil, da so h koalicijski pogodbi sicer poslali nekaj vsebinskih dopolnitev, o katerih pa meni, da so te za Socialne demokrate sprejemljive, težje se bo po njegovih besedah dogovoriti z eno izmed drugih dveh strank levega trojčka. Kot je še povedal, so zahtevali predvsem ustavitev slabšanja socialnega položaja vseh državljanov, ne le upokojencev, ter ustrezno nagraditev dela zaposlenih in študentov. Prav tako je nujno zagotoviti varnost za pokojninsko blagajno s prenosom lastništva Kada, je dodal.

Erna Strniša
erna.strnisa@rtvslo.si

Desus za nadaljevanje pogovorov