SD v javnomnenjskih anketah še vedno vodi, sledi pa mu SDS. Foto: BoBo
SD v javnomnenjskih anketah še vedno vodi, sledi pa mu SDS. Foto: BoBo
Borut Pahor
Med politiki je Pahor najbolj priljubljen, čeprav mu je podpora malce padla. Foto: EPA


SD-ju je podpora v primerjavi s preteklim mesecem narasla za 1,7 odstotne točke, SDS-u pa za 1,4 odstotne točke. Največji padec je utrpel prav PS, ki se je znašel na tretjem mestu s 5,8-odstotno podporo. Sledi mu SLS s štiriodstotno podporo, nato DeSUS (3,1 odstotka), NSi (2,6 odstotka) in DL (1,1 odstotka). Zadnje tri stranke torej ne bi prestopile parlamentarnega praga.

Nobene stranke ne bi volilo 16,7 odstotka vprašanih, z odgovorom "ne vem" pa je odgovorilo 13 odstotkov anketiranih. Volitev se ne bi udeležilo 16,3 odstotka vprašanih. Slabo oceno, 2,38, medtem ko je prejšnji mesec znašala 2,71, si je prislužilo tudi delo vlade Alenke Bratušek. Pozitivno oceno je vladi dalo zgolj 25,1 odstotka vprašanih, negativno pa kar 61,3 odstotka. Tudi ocena za delo DZ-ja je padla in znaša 2,34.

Na prvem mestu barometra priljubljenosti je še vedno predsednik republike Borut Pahor (3,54), sledi evropski komisar Janez Potočnik (3,34), na tretjem mestu pa je minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan (3,29). Skok meseca na barometru priljubljenosti je uspel Matjažu Hanžku, ki se je zavihtel na šesto mesto (2,88). Premierka Alenka Bratušek je na 13. mestu, medtem ko je bila zadnjič še na četrtem mestu. Na dnu lestvice sta predsednik SDS-a Janez Janša (2,31) in ljubljanski župan Zoran Janković (2,09).

Anketo je opravil oddelek za tržne raziskave Dela stik. Telefonsko anketiranje je potekalo med 2. in 5. septembrom na reprezentativnem vzorcu 610 odraslih državljanov.