Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Namero, da se stranka na volitve za predsednika republike poda s svojim kandidatom, je Tanja Fajon sicer izrekla že pretekli teden, saj "da se glede na zgodovino, tradicijo in terensko mrežo stranke spodobi, da se ta na volitve poda s svojim kandidatom". Predsedstvo se je s takšnim predlogom strinjalo, so po seji sporočili iz SD-ja.

Postopke evidentiranja kandidatov bodo v stranki končali do sredine julija, skladno s prakso pa bo med predlaganimi kandidati tudi vodstvo stranke, je v izjavi za medije pred začetkom predsedstva napovedala Tanja Fajon.

O tem, ali je smiselno, da se vse stranke levo od sredine na predsedniške volitve podajo z lastnim kandidatom, predsednica SD-ja kot edino logično izbiro ocenjuje, da se Socialni demokrati kot "tradicionalna in še vedno najmočnejša stranka na levem polu slovenskega političnega prostora" nanje podaja z lastnim kandidatom.

"Socialni demokrati nismo nova stranka, zato nam ni treba iskati in brskati po svojih vrstah, imamo dovolj potenciala in dovolj kandidatov, da lahko gremo na volitve," je poudarila. Želi pa si, da najdejo nekoga, ki ga bodo trdno zagovarjali, predvsem pa bo med ljudmi užival toliko zaupanja, da bodo dosegli dober izid.

Fajon priznava, da sta za zdaj na levi sredini svojo kandidaturo že najavili dve močni kandidatki, in sicer pravnica Nataša Pirc Musar in podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, a da to pomeni, da so se "tam razbili, mogoče je to za nas priložnost, da najdemo dobrega kandidata, ki bo zastopal Socialne demokrate", meni.

Prepričana je, da se bo SD enotno podal tako na predsedniške kot tudi jesenske lokalne volitve. O pripravah na te je sicer danes razpravljalo tudi predsedstvo, prav tako pa o pripravah na volilni kongres stranke.

Statut stranke namreč določa, da na volilnem kongresu v šestih mesecih po volitvah v DZ opravijo volitve organov stranke. Postopke za volilni kongres bodo v stranki odprli v sredini avgusta, je še v današnji izjavi sporočila Fajon, ki je sicer v preteklem tednu že napovedala, da se bo jeseni podala po nov mandat na čelu SD-ja.

Volilni kongres bo potekal 8. oktobra, je še sklenilo predsedstvo SD-ja.