Breda Pečan meni, da mora biti del populacije dalj časa aktiven. Foto: MMC RTV SLO
Breda Pečan meni, da mora biti del populacije dalj časa aktiven. Foto: MMC RTV SLO

Demagogije je v zvezi s pokojninsko reformo toliko, da bi lahko z njo kurili.

Breda Pečan
Darja Lavtižar Bebler
"Prejšnja vlada ni ugriznila v ta problem, mi pa smo odgovorna koalicija, ki se zaveda pomembnosti reforme, zato smo v to šli," je dejala Darja Lavtižar Bebler. Foto: BoBo
Dušan Semolič
Semolič: "Vlada želi varčevati na račun upokojencev." Foto: MMC RTV SLO

Poslanke stranke Socialnih demokratov Andreja Črnak Meglič, Majda Potrata, Darja Lavtižar Bebler in Breda Pečan so na novinarski konferenci predstavile stališče SD-ja o predlaganem zakonu o pokojninski reformi.

Črnak Megličeva: Razlog za pokojninsko reformo je demografska slika
Andreja Črnak Meglič je uvodoma dejala, da gre v primeru pokojninske reforme za eno ključnih reform, zato je prav, da se ljudem pojasni, kaj pokojninska reforma prinaša, in se jo "osvetliti z vseh vidikov". "Pokojninska reforma je nujno potrebna zaradi demografske slike v državi, saj se življenjska doba povečuje, medtem ko rodnost ne narašča in tudi ne kaže, da bo naraščala," je dejala Črnak Megličeva. Prepričana je, da je rešitev, ki bo zagotavljala stabilnost pokojninske blagajne, v podaljševanju delovne dobe, kar novi zakon tudi prinaša.

Lavtižar Beblerjeva: Prejšnja vlada se ni želela spoprijeti s tem problemom
"Reforma je nujna, na kar so že nekaj časa opozarjale različne evropske institucije," je poudarila Darja Lavtižar Bebler. In še: "Prejšnja vlada ni ugriznila v ta problem, mi pa smo odgovorna koalicija, ki se zaveda pomembnosti reforme, zato smo v to šli." Obžaluje, da demagogija reformo v javnosti spremlja že od začetka, tudi v koaliciji, ter izpostavlja, da se je namenoma prezrlo prehodno obdobje, saj se je ustvaril vtis, da se bodo tisti, ki so tik pred upokojitvijo, upokojili pod strožjimi pogoji, kar po njenih besedah ne drži.

Pečanova: Treba je zagotoviti sredstva za pokojnine
Tudi Breda Pečan je izpostavila problematiko demografske slike v Sloveniji. "V 80. letih je bila visoka rodnost in te generacije so zdaj v polni rodnosti. Generacije, ki so rojene zdaj, pa bodo v polno rodnost prišle čez 15, 20 let, demografska slika se bo pomanjšala in še maj bo takih, ki bodo vplačevali v pokojninsko blagajno," je pojasnila Pečanova. Meni, da je treba zagotoviti vir za izplačevanje pokojnin, ki pa ne more biti v preveliki meri breme proračuna. Rešitev zato vidi v podaljševanju delovne dobe. "Treba je poslušati tudi druge upokojence, niso vsi DeSUS," je še dejala, saj verjame, da so ljudje pripravljeni delati tudi dalj časa. Dejala je še, da je "demagogije je v naši državi res toliko, da bi lahko namesto premoga v TEŠ-u 6 kurili z njo in bi veliko prihranili, pa še bolj čista energija bi bila."

Potrata: Zakon je strožji do žensk
"Če govorim s stališča ženske, je zakon res nekoliko strožji do žensk, saj je moškim priznana vojaščina in možnost dokupa," je dejala Majda Potrata. Vendar je prepričana, da je to primer širjenja pravic, kar novi zakon tudi prinaša.

ZSSS o pokojninski reformi in referendumu
V ZSSS-ju so po besedah Dušana Semoliča prepričani, da je namen vlade nižanje pokojnin in na koncu njihova ukinitev ter da ta reforma ruši socialno državo. Temu mnenju se pridružuje tudi Branko Pintar, podpredsednik sindikata upokojencev Slovenije, in doda, da se pokojnine nižajo že od leta 1992.

V zvezi svobodnih sindikatov in sindikatov upokojencev so komentirali tudi namen predstavnikov vlade, ki so prepričani, da je pokojninski zakon neprimeren za odločanje na referendumu, in upajo, da bo tako odločilo tudi ustavno sodišče.

"V reformo gredo, ker so ujetniki mednarodnih finančnih institucij. Zato niso želeli sodelovati z nami in doseči kompromisa, ki bi bil za vse sprejemljiv in sedaj se oklepajo vseh mogočih ukrepov, da bi jim uspelo preprečiti referendum o pokojninski reformi, saj se ga bojijo," je povedal Semolič, ki upa, da se Ustavno sodišče ne bo izkazalo kot podaljšek vlade.

"Ker vlada s pokojninsko reformo izvaja nasilje nad upokojenci", v ZSSS-ju tega ne bodo podprli, je dejal Semolič. "Najprej bomo izkoristili pravico do referenduma," je Semolič odgovoril na vprašanje o morebitnih protestih proti reformi, a hkrati ni želel povsem izključiti tudi te možnosti.

Demagogije je v zvezi s pokojninsko reformo toliko, da bi lahko z njo kurili.

Breda Pečan