Gosta Tanje Gobec sta bila Tanja Fajon, predsedujoča stranki Socialni demokrati, in Jani Prednik, poslanec stranke. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Gosta Tanje Gobec sta bila Tanja Fajon, predsedujoča stranki Socialni demokrati, in Jani Prednik, poslanec stranke. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

SD je po odstopu Šarčeve vlade končal v opoziciji, kakor že dvakrat doslej, ko je bil na oblasti Janša. Sodeloval pa je v večini levosredinskih vlad, eno je kot zmagovalec volitev vodil, med najhujšo gospodarsko krizo leta 2008, ko so Socialni demokrati s Pahorjem na čelu dobili 29 poslanskih sedežev. Na zadnjih volitvah so jih osvojili trikrat manj, po prestopih imajo zdaj v državnem zboru 12 poslancev, po velikosti so tretja poslanska skupina. Konec maja letos se je nepričakovano zamenjalo vodstvo, Dejana Židana je na vrhu stranke začasno nadomestila Tanja Fajon. SD ne skriva ambicije postati alternativa najmočnejšemu na desnem polu, SDS-u. Po javnomnenjskih anketah sodeč se temu cilju za zdaj ne približuje.

Komentar na vse to sta podala kandidata za vodenje SD-ja, Tanja Fajon, sedanja predsedujoča stranki, in Jani Prednik, poslanec.

G. Prednik, pravite, da ne kandidirate le zato, da bo z več kandidati vse skupaj videti bolj demokratično. Kaj ponujate, kdo vas podpira?

Ta moja kandidatura pomeni, da imamo znotraj SD-ja več kandidatov za več funkcij. Smo stara stranka, imamo razvejano mrežo po vsej državi, imamo ogromno članstva. Moja kandidatura je prišla s terena in tudi po odzivih s terena ta podpora ni majhna. Zadnji teden sem bil veliko na terenu, med lokalnimi klubi, tudi v prihodnjem tednu bom.

V zadnjem obdobju sem kritičen do lastne stranke v tistem delu, kjer se preveč odzivamo na premierja Janeza Janšo, premalo pa poudarjamo svoja vsebinska izhodišča, da bi se tako volivci lahko lažje identificirali z nami in nam namenili tudi višji odstotek glasov na naslednjih volitvah.

Ga. Fajon, kako odgovarjate na to – odzivanje na Janšo namesto usmerjenost v lastni program?

Socialni demokrati imamo zelo jasno programsko agendo, zelo močan ideološki profil in zelo jasen politični program. Poleti smo začeli z gospodarsko ekipo predstavljati alternativne gospodarske ukrepe, v prihodnjem desetletju želimo uresničiti, da bo Slovenija med 10 najuspešnejšimi državami na svetu, ko gre za različne kazalce, predvsem pa se osredotočiti na ljudi, delovna mesta in socialno varnost.

Očitajo vam, da se socialdemokratska nota izgublja.

To ne drži, zelo jasno agendo imamo za delovna mesta, za ljudi, za socialno varnost, to vse bomo še enkrat predstavili na kongresu.

Več v celotni oddaji Politično.

SD po novo vodstvo