Tone Rop in Borut Pahor sta združila moči. Foto: RTV SLO
Tone Rop in Borut Pahor sta združila moči. Foto: RTV SLO

Jasno je, da v vseh stvareh naši pogledi niso identični, vendar pa so v vseh bistvenih pogledih, ki se tičejo prihodnosti Slovenije, naši pogledi podobni in skupni.

Tone Rop
Dušan Kumer, Marko Pavliha, Aurelio Juri
Analitiki se med drugim sprašujeo, kako bosta v stranki sodelovala Marko Pavliha in Aurelio Juri, ki nimata enakih pogledov na politiko do Hrvaške. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin
Bo Kacinu uspelo zadržati poslance LDS-a pred novimi odhodi? Foto: RTV SLO
Pogovor z Borutom Pahorjem
SD ima nove poslance, ne pa novih članov

Nove člane poslanskega kluba, ki pa se niso včlanilli v stranko, je slovesno sprejel tudi predsednik Socialnih demokratov in evroposlanec Borut Pahor.

Ta je poudaril, da na naslednjih volitvah v DZ pričakuje velik uspeh, zato pa mora stranka najprej pripraviti alternativni program za vodenje države v naslednjem mandatu. Pri tem so pripravljeni sodelovati tudi omenjeni poslanci.

SD je s prestopom Antona Ropa, Darje Lavtižar Bebler, Marka Pavlihe in Milana M. Cvikla postal najmočnejša opozicijska poslanska skupina, saj bo imel kar 14 poslancev, zadnje javnomnenjske raziskave pa uvrščajo stranko v sam vrh po priljubljenosti. SD je po teh raziskavah najbolj priljubljena stranka v Sloveniji, na drugo mesto pa se je uvrstil SDS.

"To, da se nam pridružujejo kolegi in kolegica, ki imajo morda nekoliko liberalnejše poglede na celo vrsto gospodarskih, socialnih in drugih vprašanj, je zame samo velik privilegij," je dejal Pahor. Po njegovih besedah se v SD-ju tega projekta sploh ne bi lotili, če bi videli predvsem razlike. Razlik se veselijo, saj imajo po Pahorjevih zagotovilih dovolj energije, da gredo čeznje in ustvarijo "novo politično sinergijo" .

Veselje in optimizem ob prestopu
Nekdanji vodja poslancev LDS-a Tone Rop je poudaril, da sta bila do zdaj s Pahorjem večino časa zaveznika, saj sta vedno "našla veliko stičnih točk in pogledov". V poslansko skupino SD po Ropovih besedah vsi štirje poslanci stopajo z veseljem in optimizmom ter z vero, da lahko v tej poslanski skupini delajo dobre stvari za Slovenijo.

Marko Pavliha je ob vstopu dejal, da "ena lastovka še ne prinese pomladi, ampak štirinajst lastovk jo zagotovo", medtem ko je Darja Lavtižar Bebler povedala, da ji je bilo "bilo ves čas jasno, da želi sodelovati v poslanski skupini SD". Tako kot Lavtižar Beblerjeva pa se tudi Milan M. Cvikl pridružuje SD-ju zato, da se bo lahko zavzemal za človekove pravice. Meni, da se Janeza Janšo na volitvah da premagati, a sta za to potrebna dva pogoja: močna ekipa in jasen program, ki bo vzpostavil pravično družbo.

NSi: Gre za prevaro!
V poslanski skupini NSi menijo, da gre pri prestopu poslancev za "eklatantno prevaro množice volivcev LDS, ki so še pred dobrima dvema letoma zaupali in verovali svojim kandidatom, programu in obljubam LDS".

Poslanci Nove slovenije poudarjajo, da LDS z izstopi poslancev "plačuje svoj moralni dolg". Ta je po nijihovem mnenju nastal, ko je leta 1996 nekoč največja stranka v Sloveniji "na nemoralni način, tudi s prestopom, prevzela dolgoletno vladavino".

Vse glasnejša namigovanja o novih izstopih iz LDS-a
LDS, ki je nekoč v svojih vrstah štel 23 poslancev, jih ima trenutno 13, vendar se napovedujejo še novi izstopi. Ljubo Germič naj bi prestopil k skupini nepovezanih poslancev, Vili Trofenik, Slavko Gaber in Mitja Slavinec pa naj bi opravljali funkcijo samostojnih poslancev.

Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Alojz Posedel, Davorin Terčon, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem so pred kratkim oblikovali skupino nepovezanih poslancev, čemur je sledila ustanovitev društva Zares.

C. R.

Jasno je, da v vseh stvareh naši pogledi niso identični, vendar pa so v vseh bistvenih pogledih, ki se tičejo prihodnosti Slovenije, naši pogledi podobni in skupni.

Tone Rop
Pogovor z Borutom Pahorjem
SD ima nove poslance, ne pa novih članov