Predsedstvo SD-ja je ocenilo, da se tisti del koalicijske pogodbe, ki je neposredno v njegovi  pristojnosti, večinoma izvršuje. Foto: BoBo
Predsedstvo SD-ja je ocenilo, da se tisti del koalicijske pogodbe, ki je neposredno v njegovi pristojnosti, večinoma izvršuje. Foto: BoBo

Najpomembnejša točka, na kateri bo koalicija uspela ali pa ne, je zagotavljanje zdravja državljanom.

Dejan Židan

Dejan Židan je po koncu seje predsedstva pojasnil, da se v stranki počutijo zavedene, saj jim je ministrica Milojka Kolar Celarc lani dala mnogo obljub, ki se niso uresničile. V poslanski skupini so se zato odločili, da bodo najprej prisluhnili odgovoru ministrice na interpelacijo in se o podpori odločili šele po počitnicah.

"Najpomembnejša točka, na kateri bo koalicija uspela ali pa ne, je zagotavljanje zdravja državljanom," je poudaril Židan. V stranki ne bodo privolili v to, "da se kar naprej govori, da je zadnjih 11 ministrov za zdravje slabo delalo, ker to ne drži".

Premalo denarja in previsoka pričakovanja
Po ocenah SD-ja je prišel tudi čas, da spregovorijo o interventnem zakonu za področje zdravstva. Po Židanovih besedah morebitni interventni zakon ne more rešiti vseh zadev v zdravstvu, ampak so pomembne tudi druge stvari, med drugim da ugotovijo nepravilnosti ali slabo delovanje ustanov.

Podobna pričakovanja imajo pri končni centralizaciji glavnih nabav za zdravstvo. V tem vmesnem obdobju bi bil po ocenah Židana morda najprimernejši prenos najpomembnejših investicij in nabav na direktorat za javne nabave na ministrstvu za javno upravo.

V SD-ju še pričakujejo, da bodo zelo jasno povedali, da je trenutna količina denarja, ki ga namenjamo za zdravstvo, premajhna za pričakovanja, ki jih imamo.

SD podpira gradnjo drugega tira
Če se v SD-ju o podpori ministrici za zdravje še niso odločili, pa imajo o gradnji drugega tira jasna stališča. Kot je pojasnil Židan, v SD-ju podpirajo gradnjo drugega tira železniške proge Divača–Koper, saj je pomemben ne samo za vitalni razvoj Luke Koper, ampak razvoj slovenskega Primorja.

Od zdajšnjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča v SD-ju zahtevajo, da odgovori na tri vprašanja. Želijo, da jim tudi v materialu predstavi investicijski načrt, da dokončno razjasni vlogo Madžarske in da končno uradno oblikujejo neodvisno nadzorno skupino, v kateri bodo poleg predstavnikov vlade tudi neodvisni strokovnjaki. To bo po Židanovem mnenju vladi in ministru zagotovilo varnost pri tem projektu.

Referendum nima neposredne povezave z drugim tirom
V SD-ju se zavedajo, da referendum o zakonu o drugem tiru nima neposredne povezave z drugim tirom, ampak je "napad ekstremne desne stranke na vlado".

Predsedstvo SD–ja je pred počitnicami razpravljalo o uresničevanju koalicijskega sporazuma in ugotovilo, da se tisti del pogodbe, ki je neposredno v njihovi pristojnosti, večinoma izvršuje. Odločeni so, da bodo svoj del koalicijskega sporazuma do volitev realizirali, enako pa želijo tudi od drugih partnerjev.

Najpomembnejša točka, na kateri bo koalicija uspela ali pa ne, je zagotavljanje zdravja državljanom.

Dejan Židan