Z razpisom referenduma na dan predsedniških volitev bi ponudniki lažje dosegli potrebno kvoto. Foto: BoBo
Z razpisom referenduma na dan predsedniških volitev bi ponudniki lažje dosegli potrebno kvoto. Foto: BoBo

Odbor DZ-ja za infrastrukturo je v petek sklenil poslancem predlagati, naj se zakonodajni referendum o drugem tiru železniške proge med Divačo in Koprom izvede 24. septembra. Predlog je na torkovi dopisni seji podprla tudi vlada, zdaj pa ga je podprl še DZ. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je že napovedal, da bo datum izpodbijal na ustavnem sodišču.

Nasprotniki vladnega zakona o drugem tiru so se ob vložitvi zadostnega števila podpisov v DZ pred tednom dni namreč zavzeli za to, da bi DZ referendum razpisal hkrati s predsedniškimi volitvami, da bi se tako izognili dodatnim stroškom. Predlogu so nasprotovale tudi vse opozicijske stranke, ki so menile, da bi moral biti referendum izveden na isti dan kot predsedniške volitve.
Gre za diskriminacijo, pravi Kovačič
Kovačiču se zdi sporno, da bo začetek kampanje sredi parlamentarnih počitnic. "To je nedopustno in diskriminatorno do tistih, ki želijo v kampanji sodelovati ali biti kakor koli udeleženi in pomagati," je dodal.

Odlok je po njegovih besedah vezan tudi na odločanje o "diskriminatornem ravnanju ministrstva za obrambo do Sindikata vojakov Slovenije", ki še ni končano. Po prepričanju civilne iniciative, se v DZ sploh ne bi smelo odločati o datumu referenduma, dokler ta postopek ni končan.

Z razpisom referenduma na dan predsedniških volitev bi tudi lažje dosegli potrebno kvoto. Za zavrnitev zakona na referendumu mora namreč proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev. Takšna ureditev velja od sprememb ustave leta 2013 in zagotavlja strožje pogoje za zavrnitev zakona.

Kovačič se je glede datuma referenduma v ponedeljek sestal tudi s predsednikom Borutom Pahorjem, ki pa mu je pojasnil, da gre za odločitev DZ-ja in v ta postopek kot predsednik republike ne more posegati. V Pahorjevem kabinetu so pojasnili, da je to pomembno tudi zato, ker predsednik DZ-ja razpisuje predsedniške volitve in bi bilo stališče predsednika republike do datuma razpisa volitev in referenduma mogoče razumeti kot konflikt interesov.