Bo Župevčeva kandidirala na listi Zorana Jankovića? Foto: BoBo
Bo Župevčeva kandidirala na listi Zorana Jankovića? Foto: BoBo

"Vse bom pojasnila v prihodnjih dneh," je dejala novinarjem časnika Delo. Vodstvo stranke je o odhodu menda obvestila v petek popoldne. Župevčeva bo še naprej politično aktivna, pridružila naj bi se listi Zorana Jankovića. To pa pomeni, da bo imela Pozitivna Slovenija podporo najmanj štirih poslancev zdajšnjega sklica (poleg Župevčeve so to še Matjaž Zanoškar iz DeSUS-a, nekdanji zaresovec Alojz Posedel in Renata Brunskole).

Po Julijani Bizjak Mlakar, Renati Brunskole in Janji Klasinc je Župevčeva že četrta poslanka SD-ja po vrsti, ki se je po padcu vlade odločila za odhod. Mlakarjeva je prestopila k Desusu, Brunskoletova je podprla Jankovića, Klasinčeva pa je za zdaj dala svoj podpis Demokratični stranki dela (DSD), ki jo vodi Franc Žnidaršič. Jankovića bo podprl tudi poslanec SD-ja Alen Bukovnik, ki pa stranke ni zapustil. Že pred časom je SD-jevo poslansko skupino zapustil Andrej Magajna, sicer predsednik Krščanskih socialistov Slovenije.

V SD-ju, ki mu ankete kažejo volilni izid pod desetimi odstotki, odhodov poslancev ne komentirajo in običajno sporočajo le, da bo stranka hude pretrese preživela, še piše spletno Delo. "SD je dovolj enotna glede na razmere," je za Sobotno prilogo povedal Borut Pahor in dodal, da "stranke doživljajo vzpone in padce", kar pa je le "del demokratičnih procesov".