Zavod Živim bo film  na platnu, postavljenim pred frančiškansko cerkvijo, predvajal do konca tedna otroka. Foto: BoBo
Zavod Živim bo film na platnu, postavljenim pred frančiškansko cerkvijo, predvajal do konca tedna otroka. Foto: BoBo

Zakon o medijih določa, da mora izdajatelj medija pred začetkom izvajanja dejavnosti priglasiti medij pri pristojnem ministrstvu. SD pa je opozoril, da Zavod nima dovoljenja za razširjanje programskih vsebin prek medija, ker ni vpisan v razvid pri ministrstvu za kulturo.

Poudarili so še, da se v skladu z zakonom z oglaševanjem ne sme prizadeti spoštovanja človekovega dostojanstva. Predvajani video pa bi lahko po njihovem mnenju kršil tudi ta del zakona, saj video, pravijo v SD-ju, vsebino prikazuje na način, ki pri gledalcih vzbudi vtis, da je splav nekaj slabega.

Prav tako so opozorili, da je v 55. členu Ustave jasno zapisana pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, zato SD v predvajanju filma vidi tudi "prefinjen napad na ustavno ureditev, saj poskuša pri gledalcih ustvarjati vtis o neprimernosti splava."

Zavod: Nismo proti splavu, smo za življenje
Ogorčenje nad predvajanjem filma so v četrtek izrazili na ljubljanski občini
, kjer so pojasnili, da razen pozivanja k ukrepanju drugih možnosti ukrepanja nimajo.

Na prijavo zoper Zavod Živim in odziv MOL-a so se odzvali tudi v Gibanju za otroke in družine, kjer so presodili, da "SD in Zoran Janković z ovajanjem zagovornikov pravic nerojenih otrok inšpekcijam zlorabljata svojo moč proti nerojenim otrokom". Hkrati so pozvali, naj se pravica nerojenega otroka do življenja zapiše v ustavo.

V zavodu medtem poudarjajo, da niso proti splavu, temveč za življenje.