Ponižanje pa je po njegovem mnenju še toliko večje, saj se bo prvič zgodilo, da na državni proslavi ne bomo imeli praporov NOB-ja. Foto: BoBo
Ponižanje pa je po njegovem mnenju še toliko večje, saj se bo prvič zgodilo, da na državni proslavi ne bomo imeli praporov NOB-ja. Foto: BoBo

Bomo nemo pristali na redefiniranje zgodovine in rušenje temeljnih vrednot, na katerih sloni slovenski narod?

Barbara Žgajner Tavš (PS)
Andrej Čuš
"Simboli nekdanje agresorske jugoslovanske armade ne sodijo na proslavo ob dnevu državnosti," trdijo v podmladku SDS-a, ki ga vodi Andrej Čuš. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zveza združenj borcev za vrednote NOB simbolov samostojne države Slovenije ne uporablja. Nasprotno, uporablja simbole in prapore države, ki je bila leta 1991 agresor na samostojno in neodvisno Slovenijo. Zato odločitev koordinacijskega odbora vidimo kot velik doprinos k pristni krepitvi domoljubja in pravih narodnih simbolov.

MSi
Pozitivna Slovenija
V Jankovićevi Pozitivni Sloveniji so na vlado naslovili tudi javni poziv, naj na proslavo ob dnevu državnosti povabi borčevske in veteranske organizacije, jih vključi v prireditveni program ter v prid prihodnosti te države končno preneha 'z nenehnim ustvarjanjem ideoloških tem'. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vlada z odločitvijo, da na državno proslavo ob dnevu državnosti ne bo povabila praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja, državljane znova deli na zaželene in nezaželene, je dejal poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin. Zato v stranki razmišljajo, ali se bodo sploh udeležili proslave.

Čehovin: Odločitev vlade še posebno žali čustva Primorcev
Čehovin, sicer predsednik pokrajinskega sveta zveze borcev za Južno Primorsko, je spomnil, da so se vladne stranke v koalicijski pogodbi zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem. Vendar je vlada že večkrat dokazala, da ni tako, "prej nasprotno, vlada te teme tudi podžiga", je poudaril poslanec. Spomnil je, da na proslavo ni vabljeno niti društvo TIGR, prva protifašistična organizacija v Evropi.

V Pozitivni Sloveniji po Čehovinovih besedah menijo, da naša država sloni na dveh temeljih - NOB-ju in osamosvojitveni vojni. Enega izmed teh dveh temeljev pa želi vlada očitno "zminirati", in sicer tako, da prizadene čustva odhajajoče generacije. To je generacija, ki se je med drugo svetovno vojno proti nacifašizmu borila za to, da smo prišli do samostojne države, takrat še v okviru Jugoslavije, je dejal.

Kot je nadaljeval Čehovin, odločitev vlade še posebno žali čustva Primorcev, saj so se sami osvobodili s svojo partizansko vojsko. In brez Primorske ne bi bilo zdajšnje države, je dejal Čehovin. Ponižanje pa je po njegovem mnenju še toliko večje, saj se bo prvič zgodilo, da na državni proslavi ne bomo imeli praporov NOB-ja.

Žgajner Tavš: Bomo pristali na redefiniranje zgodovine?
Zato je Čehovin prepričan, da želi vlada "na neki prikrit način izvajati 'odrinjanje' posameznih skupin, ki ne sodijo v aktualno vladno politiko, na rob družbe". Njegova poslanska kolegica Barbara Žgajner Tavš je dodala, da tista vlada, ki tepta lastno zgodovino, "pomeni resno grožnjo za prihodnost samostojnega naroda".

Žgajner Tavševa se je zato vprašala, "ali bomo nemo pristali na redefiniranje zgodovine in rušenje temeljnih vrednot, na katerih sloni slovenski narod". Zanima jo tudi, kako se bo živelo v skupni državi, ko vlada po njenem mnenju dnevno ustvarja nove delitve. Ob tem je spomnila tudi na pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna ter se bodo zdaj znižale. Te se po njenih besedah ne bodo znižale "za pičlih nekaj evrov, ampak celo do petine".

Določbe zakona bodo tako čutili tisti, ki so svoje delovno življenje posvetili državi - borci druge svetovne vojne oziroma poznejši vojaki, policisti, sodniki, pripadniki Teritorialne obrambe in Slovenske vojske, športniki ter umetniki, je dejala.

Vlada tako tepta ključne vrednote naše države, je menila Žgajner Tavševa, saj se s to potezo ljudem ne jemlje zgolj njihovega zasluženega denarja. Početje oblasti pomeni namreč jemanje in rušenje dostojanstva in ponosa teh ljudi, je prepričana.

"Ogroženo je osebno dostojanstvo"
Poslanka tako meni, da je osebno dostojanstvo ogroženo pri upokojencih in pri vseh tistih, ki so zaradi vladnega sklepa izpadli iz sodelovanja na državni proslavi. To se ji zdi nedopustno, ti ljudje pa čutijo tudi ponižanje, je dodala Žgajner Tavševa. Po njenih besedah smo od prevzema oblasti te vlade "nenehno priča njeni grajajoči roki, ki samo jemlje in samo tepe".

V Pozitivni Sloveniji so na vlado naslovili tudi javni poziv, naj na proslavo ob dnevu državnosti povabi borčevske in veteranske organizacije, jih vključi v prireditveni program ter v prid prihodnosti te države končno preneha z "nenehnim ustvarjanjem ideoloških tem".

MSi vlado podpira
V Mladi Sloveniji - podmladku NSi-ja - pa podpirajo odločitev koordinacijskega odbora za državne proslave, da bodo na letošnji državni proslavi ob dnevu državnosti sodelovale le tiste veteranske organizacije, ki nosijo na uniformah prapore in simbole samostojne države.

Rdeča zvezda na slovenski zastavi, ki jo Zveza druženj borcev za vrednote NOB-ja uporablja, na državni proslavi po njihovem nima česa iskati, saj predstavlja simbol zločinskega totalitarnega režima. Da je bil prejšnji režim totalitarni in zločinski, kot trdijo, utemeljuje tudi ustavno sodišče, ki je oktobra meseca leta 2011 na pobudo Mlade Slovenije prepovedalo poimenovanje Titove ceste v Ljubljani.

"Napačno je mišljenje opozicijskih strank, da vlada in koordinacijski odbor za državne proslave s to odločitvijo odpirata ideološki boj. Nasprotno. Ideološki boj odpira Zveza združenj borcev za vrednote NOB, ki na državnih proslavah izpostavlja komunistične simbole. Omenjeni simboli nimajo nikakršne povezave s samostojno Slovenijo, so del črne totalitarne preteklosti in v nekaterih državah Evropske unije tudi prepovedani. Zato naj se odpovedo tem simbolom. Živimo v demokratični državi, zato naj se zveza borcev zamisli nad svojim načinom delovanja," so sklenili.

SDM proti simbolom totalitarizma na državnih proslavah
"Simboli nekdanje agresorske jugoslovanske armade ne sodijo na proslavo ob dnevu državnosti," pa trdijo v podmladku SDS-a. "V Slovenski demokratski mladini smo proti temu, da se na državnih proslavah obeležuje simbole, ki simbolizirajo totalitarizem in kršenje človekovih pravic. V zadnjih dneh se pojavljajo posamična zgražanja, ker na bližajoči se državni proslavi ne bo obeležij nekdanje agresorske jugoslovanske armade, proti kateri smo si izbojevali svojo neodvisnost, in simbolov nekdanje totalitarne komunistične Jugoslavije," so sporočili.

Opozarjajo, da lahko posamezniki, ki se povezujejo v društva, samostojno častijo simbole, pripadnost katerim čutijo. Vse druge organizacije in oblastna dejanja, kamor spada tudi državna proslava, pa morajo, tako SDM, spoštovati javni red, ki ga predpisujejo Ustava Republike Slovenije in odločitve ustavnega sodišča, ki je prepovedalo poimenovanje ene izmed ljubljanskih ulic po diktatorju Josipu Brozu.

"V Slovenski demokratski mladini želimo tudi opozoriti, da je že leta 1991 skupščina Republike Slovenije v Temeljni ustavni listini razglasila, da je SFRJ nedemokratična in kršiteljica človekovih pravic, tako da sodelovanje simbolov na proslavah, ki simbolizirajo kršenje človekovih pravic in svoboščin na državnih proslavah, ni primerno," so še dodali.

Bomo nemo pristali na redefiniranje zgodovine in rušenje temeljnih vrednot, na katerih sloni slovenski narod?

Barbara Žgajner Tavš (PS)

Zveza združenj borcev za vrednote NOB simbolov samostojne države Slovenije ne uporablja. Nasprotno, uporablja simbole in prapore države, ki je bila leta 1991 agresor na samostojno in neodvisno Slovenijo. Zato odločitev koordinacijskega odbora vidimo kot velik doprinos k pristni krepitvi domoljubja in pravih narodnih simbolov.

MSi