Foto:
Foto:

Ustavno obtožbo so v SDS-u napovedali, če vlada izvedbenega zakona v DZ ne bo poslala do danes. SDS meni, da vlada krši ustavo s tem, ko zamuja s predlogom zakona. V ustavo so fiskalno pravilo namreč vpisali že maja lani. Premierka Bratušek je na sestanek o zakonu o izvedbi fiskalnega pravila sicer povabila vodje vseh parlamentarnih strank in predstavnika narodnostnih skupnosti.

Kot določa poslovnik DZ-ja, lahko najmanj deset poslancev predlaga državnemu zboru, da obtoži predsednika vlade ali ministra pred ustavnim sodiščem. DZ o obtožbi odloča z večino glasov vseh poslancev, in sicer najpozneje v 60 dneh po vložitvi predloga.

Vlada želi predlog zakona politično uskladiti
Minister za finance Uroš Čufer je po četrtkovi seji vlade napovedal, da bo ta teden potekalo več dejavnosti v zvezi s predlogom zakona o izvedbi fiskalnega pravila, "tudi z opozicijo". Vlada želi očitno zakon, preden ga pošlje v parlamentarno proceduro, najprej politično uskladiti, saj je za potrditev izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu potrebna dvotretjinska večina poslancev.

Zakon bo opredelil podrobnosti izvajanja fiskalnega pravila in načina uravnoteženja javnih financ. Fiskalno pravilo sicer predvideva, da morajo biti od leta 2015 naprej prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od pravila se lahko odstopi le v izjemnih okoliščinah.