France Cukjati meni, da zagovorniki zakonika ne vidijo širše težave. Foto: MMC RTV SLO
France Cukjati meni, da zagovorniki zakonika ne vidijo širše težave. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik sveta SDS-a France Cukjati je poudaril, da bodo družine z otrokom, starejšim od 18 let, izgubile status družine. Zlasti je na to po njegovem mnenju treba opozoriti v primeru, ko je otrok prizadet in ostane s starši do njihove smrti.

Število družin se bo po novi opredelitvi družine precej zmanjšalo, in sicer na 39 odstotkov sedanjih družin, je opozoril. "Zagovorniki zakonika so se zaleteli v drevo, ne vidijo pa gozda, ki propada," je dejal Cukjati.

Jerajeva: Zakonik ne govori o tem, kako biti dober starš
Po besedah predsednice odbora državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Alenke Jeraj pogrešajo analizo stanja, torej kaj se v Sloveniji dogaja z družinami in z družinsko politiko. Zakonik bi moral po njeni oceni ustvarjati pogoje za srečne družine. "Zdaj zakonik ne govori o tem, kako vzgajati, kako biti dober starš," je dejala.

S prenosom dela pristojnosti s centrov za socialno delo na sodišča je po njenih besedah povezanih veliko nejasnosti. Tako ni jasno, kdo bo ugotavljal, kaj je v korist otroka, je dejala.

Pred predreferendumskim molkom so k udeležbi in glasovanju proti ponovno pozvali še v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok. Poudarjajo, da so zagovorniki "s tem, ko se niso hoteli niti pogovarjati o kompromisu … prevzeli tudi odgovornost za referendum in z njim povezane stroške, saj v primeru sprejetja široko sprejemljivega kompromisa referenduma ne bi bilo".