Predsednik odbora Vajgl se je po prepričanju SDS-a samovoljno odločil, da Rupla ne bodo zaslišali kot kandidata za veleposlanika. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik odbora Vajgl se je po prepričanju SDS-a samovoljno odločil, da Rupla ne bodo zaslišali kot kandidata za veleposlanika. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska demokratska stranka
V poslanski skupini SDS-a prav tako menijo, da bi diplomatsko-konzularno predstavništvo na Dunaju moralo čim prej dobiti vodjo, ki bo zastopal Republiko Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
SDS zahteva sejo zaradi Rupla

Po mnenju SDS-a je bil ob postopku imenovanja za veleposlanika na Dunaju kršen 17. člen zakona o zunanjih zadevah, ki določa, da se po predlogu vlade s kandidatom za veleposlanika v parlamentu opravi pogovor s predlaganim kandidatom. Prejšnja vlada je na položaj veleposlanika v Avstriji predlagala nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

"Vajgl je deloval samovoljno"
Postopek za imenovanje veleposlanika še vedno ni končan, po oceni poslanske skupine SDS-a pa ga je zaustavil predsednik republike Danilo Türk "s subjektivnimi ocenami o primernosti predlaganega kandidata in v zakonodaji neobstoječim pogojem zaupanja, ki jih je izrekel v pogovoru za Radio Slovenija".

Poslanci SDS-a so zdaj prepričani, da, kljub posegu predsednika republike, odbor za zunanjo politiko državnega zbora ni bil razrešen svojih zakonskih in poslovniških dolžnosti. Ivo Vajgl bi kot predsednik tega odbora tako moral sklicati sejo, kjer bi opravili pogovor s predlaganim kandidatom. V SDS-u pravijo, da se je Vajgl "samovoljno odločil, da zaslišanja predlaganega kandidata za veleposlanika ne bo razpisal".

Türk Ruplu ne zaupa
Predsednik države Türk je 21. novembra sporočil, da ni potrdil imenovanj predlaganih novih veleposlanikov na Dunaju, v Washingtonu, Bratislavi, Berlinu, Kijevu, Moskvi in Teheranu, medtem ko je pet veleposlanikov potrdil in ocenil kot ustrezne. Za neimenovanje kandidatov, med katerimi je bil tudi Rupel, so takrat iz predsednikovega urada sporočili, da nekateri ne izpolnjujejo zakonskih pogojev, nekateri nimajo dovolj strokovnih izkušenj, nekateri pa s svojim ravnanjem niso izkazali kvalitet, ki jih veleposlanik mora imeti, pri nekaterih izmed njih pa je izkazanih celo več navedenih pomanjkljivosti.

Nato je Türk v pogovoru za Radio Slovenija dejal, da Rupla ne bi potrdil za veleposlanika, tudi če bi ustrezno spremenili zakon o zunanjih zadevah, kot razlog za to pa je navedel pomanjkanje zaupanja vanj.

A. S.

SDS zahteva sejo zaradi Rupla