SDS in SD po podatkih Politbarometra uživata enako podporo, to je 19-odstotno. Foto: MMC RTV SLO
SDS in SD po podatkih Politbarometra uživata enako podporo, to je 19-odstotno. Foto: MMC RTV SLO

Največjima strankama bi sledil LDS (sedem odstokov), Zares (šest odstotkov) in SNS (štirje odstotki). Pred vrati parlamenta bi ostali DeSUS in NSi s po tremi odstotki in SLS z dvema odstotkoma. Kar 37 odstotkov vprašanih pa jih ne ve, kako bi volili. Izsledki raziskave kažejo, da je glede na marčevski Politbarometer največ izgubil SD. Še marca mu je Politbarometer izmeril 25 odstotkov podpore.

Po besedah predstojnika Centra za raziskovanje javnega mnenja Nika Toša je dober rezultat NSi-ja mogoče razumeti zaradi uspeha na evropskih volitvah in dodal, da Zaresu afera z Gregorjem Golobičem ni škodila.

Golobičevo odločitev polovica ne podpira
Eno izmed vprašanj, ki je bilo zastavljeno sodelujočim v anketi, se je nanašalo prav na odločitev ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, da kljub zatajitvi lastništva v podjetju Ultra Sum ne odstopi. Tak sklep prvaka Zaresa zavrača 48 odstotkov vprašanih, 37 odstotkov pa Golobičevo odločitev podpira. 46 odstotkov jih je prepričanih, da je šlo v aferi Ultra za politični spopad, 26 odstotkov pa, da je šlo za uveljavljanje norm.

Podpora vladi še naprej pada
Pojasniti velja še, da podpora vladi še naprej pada. Na vprašanje, ali jo podpirajo, je namreč 42 odstotkov anketirancev odgovorilo z ne, 46 odstotkov pa z da. Še marca je bilo takih, ki so vladi odrekli podporo, le 33 odstotkov, medtem ko je bilo njenih zagovornikov 55 odstotkov.

Javnost še vedno najvišje ocenjuje delo predsednika države, sledijo pa mu predsednik vlade, predsednik državnega zbora, opozicija, koalicija, vlada in državni zbor.

Glede krize še črnogledi
Med institucijami pa največjo zaupanje uživajo predsednik države, evro, vojska, šolstvo, komisija za preprečevanje korupcije, policija in varuh človekovih pravic, medtem ko so na zadnjem mestu državni zbor in politične stranke.

67 odstotkov vprašanih meni, da gospodarska kriza še ni dosegla dna in se bo še poglobila, 21 odstotkov pa jih je prepričana o nasprotnem.

Anketo je Center za merjenje javnega mnenja opravil med 15. in 17. junijem na vzorcu 805 oseb.

M. N./S. Z.