Laž izničuje Golobičevo verodostojnost, zato sta posledici njegovega ravnanja lahko le odstop z ministrskega mesta in odhod iz politike, je dodal Virant. Foto: MMC RTV SLO
Laž izničuje Golobičevo verodostojnost, zato sta posledici njegovega ravnanja lahko le odstop z ministrskega mesta in odhod iz politike, je dodal Virant. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Vstop SDS-a v vlado ni verjeten, podprli pa bi protikrizne ukrepe manjšinske vlade. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Namige o morebitnih znotrajkoalicijskih podtikanjih je podpihal tudi sam Golobič. Tovrstna orkestrirana ravnanja stranko Zares še "dodatno utrjujejo v prepričanju, da odpirajo prava vprašanja in vztrajajo pri pravih zahtevah. Zato bodo pri tem enako načelni, vztrajni in dosledni tako glede početja prejšnje vlade in z njo povezanih akterjev kot tudi glede podobnih poskusov, ki jih zaznavajo in preprečujejo pri posameznih »sopotnikih« sedanje koalicije," je zapisal ob objavi podatkov o domnevno nezavarovanih posojilih družbe Ultra pri NLB-ju. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko
Po Tankovem mnenju je nepredstavljivo, da bi državni zbor vodil nekdo, ki podpira laži in prikrivanja, v primeru Golobiča pa morda celo utaje in kazniva dejanja, zato Gantarja v primeru, da se z Biščakovo izjavo strinja, poziva, naj razmisli o odstopu s funkcije predsednika DZ. Foto: MMC RTV SLO
Afera Ultra,

Katarina Kresal je tako odločno zavrnila namigovanja, da naj bi za afero stal LDS. "Temeljni princip mojega dela je, da naj zmaga tisti, ki je boljši, ne tisti, ki je bolj pokvarjen, bolj nizkoten." In nadaljevala: "Že večkrat sem povedala, da podpiram Zares v tem, da so ostro obsodili napad, zlasti v zvezi s krediti, ki so se omenjali, ker je bila tipična predvolilna zgodba. Izkazalo se je, da so bile vse obtožbe neresnične."

Janša: Pavel Rupar kot vzor
Golobič bi se moral po mnenju prvaka SDS-a Janeza Janše zgledovati po primeru Pavla Ruparja, ki je oktobra 2006 odstopil s poslanske funkcije. Razlog za njegov odhod je bila neprijava lastniškega stanovanja protikorupcijski komisiji. Rupar je bil po Janševem mnenju prvi, ki je uveljavil standard odstopa, zato pričakuje, da se ga bodo držali tudi drugi.

V Zaresu so se odzvali z besedami, da je Janez Janša "očitno zamolčal dejstvo, da je Pavel Rupar s prikritjem premoženja protikorupcijski komisiji očitno kršil zakone in bi proti njemu moral biti uveden kazenski postopek."

Ob morebitnem Golobičevem odstopu in izstopu stranke Zares iz vrst vladne koalicije Janša ob obstoječi sestavi DZ-ja kljub vsemu ne vidi realnih možnosti za SDS-a v koalicijo. Glede na stanje, v kakršnem smo, bi bilo po njegovem mnenju najboljše, da bi bile poleg evropskih še volitve v državni zbor, kar pa je zgolj hipotetična možnost.

"Morda še najboljša možnost v tem primeru bi bila manjšinjska vlada." Ob tem je dodal, da SDS vse protikrizne ukrepe, ki jih predlaga vlada, podpira, tako pa bi "ravnali tudi, če bi imeli manjšinjsko vlado".

Tanko Gantarja poziva k razmiselku o odstopu
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa se je odzval na četrtkovo tiskovno konferenco prvakov Zaresa. Člana Zaresa in predsednika DZ-ja Pavla Gantarja je pozval, naj v primeru, da se strinja z izjavo Bogdana Biščaka, da bi v Golobičevem primeru večina navzočih na četrtkovi novinarski konferenci Zaresa ravnala enako, razmisli o odstopu s svoje funkcije. Po njegovem je nepredstavljivo, da parlament vodi nekdo, ki podpira laži.

Žerjav: Prevzeti mora odgovornost in se umakniti
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav pa je na predstavitveni novinarski konferenci liste kandidatov stranke na evropskih volitvah v Celju izrazil obžalovanje, da se je ravno med volilno kampanjo zgodila afera Golobič, ki je po njegovem mnenju pustila ne le madež na slovenski vladi, temveč na celotni državi. Zato od Golobiča pričakuje, da bo prevzel svoj del odgovornosti in se umaknil iz politike.

Virant: Golobič tone v blatu laži in sprenevedanja
Zbor za republiko pričakuje, da bo Pahor sam predlagal razrešitev Golobiča, če se ne bo sam odločil umakniti. Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant je še dejal, da predsednik Zaresa in visokošolski minister Gregor Golobič "tone v blatu laži in sprenevedanja" ter v tem spominja na nekdanjega predsednika ZDA Richarda Nixona. Pri tem dodaja, da bi se moral premier Pahor hitreje odzvati.

Virant meni, da gre pri Golobičevih izjavah za taktiko "kvaziopravičevanja", v njih pa je zaslediti tudi zanikanje in relativiziranje laži. "Pojavljajo se tudi nove laži," je dodal in pri tem navedel kot primer trditev Golobiča, da ni bil nikoli povprašan o poslovnih deležih v podjetjih.


Laž izničuje Golobičevo verodostojnost, zato je posledica njegovega ravnanja lahko le odstop z ministrskega mesta in odhod iz politike, je še dodal Virant.

ZNP Golobiču očita napad na novinarja in urednico
Odzvali so se tudi v Združenju novinarjev in publicistov, ki Golobiču očitajo nedopusten napad na novinarja Mateja Hlebša in urednico TV Slovenija Rosvito Pesek. Golobič ju je po njihovih trditvah napadel, potem ko je RTVS poročal o kreditih, ki jih je odobril NLB za podjetje Ultra.

"Golobič je Hlebšu očital, da naj bi v nasprotju z načeli profesionalne novinarske etike navedel lažne trditve z namenom politične diskvalifikacije in poskusa preusmerjanja pozornosti," so pojasnili v ZNP-ju. Dodajajo, da je Hlebšu in urednici Peskovi očital še orkestrirano manipulacijo in insinuacije, "skupaj s serijo anonimk, narejenih v najslabši maniri opozicijske stranke SDS".

ZNP opozarja, da so o poslih ministrovega podjetja z državno banko poročali tudi nekateri drugi osrednji mediji, a niso bili tako napadeni. "To samo dodatno potrjuje, da si Zares z vsemi oblikami pritiskov prizadeva, da bi kot stranka vladne koalicije onemogočila kritične novinarske glasove v medijih, na katere ima vpliv vladajoča politika," dodajajo.

Odziv Združenja novinarjev in publicistov, ki so ga danes posredovali medijem, je enako zavajajoč in oddaljen od dejstev, kot oddaja omenjenega novinarja in urednice, so v odzivu zapisali v stranki Zares. "Z oddajo Odmevi dne 28. junija 2009 je bila brez kakršnega koli predhodnega preverjanja v javnost lansirana trditev o 21 milijonih evrov domnevno nezavarovanih posojil podjetju Ultra, kar je bilo medtem večkrat nedvoumno postavljeno na laž, tako s strani banke NLB kot tudi podjetja samega."

"Te zlonamerne laži Matej Hlebš in Rosvita Pesek doslej nista priznala, niti se zanjo opravičila. Še več, TV Slovenija prizadetim več dni ni omogočila zakonske pravice do predstavitve nasprotnih dejstev. Poleg tega so zakon o medijih v Odmevih neposredno kršili tudi s tem, ko so v prispevku delno objavili demanti in ga hkrati tudi komentirali."

"Vse to so dejstva, ki pritrjujejo očitkom, izrečenim na račun omenjene oddaje in bodo posredovana častnemu razsodišču Društva novinarjev Slovenije."

Zares: Informacije iz Odmevov so bile predstavljene že na novinarski konferenci

Sicer pa so v včerajšnjih Odmevih navedli, da ima Golobič lastniški delež v še dveh na Nizozemskem registriranih podjetjih, ki tako kot Ultra Sum nimata zaposlenih in nimata prihodkov, njune telefonske številke pa so prevezane v Ljubljano.

Kot so za MMC sporočili iz stranke Zares, "ne gre za nobeno novo odkritje, pač pa za podatke iz gradiva in shem, ki so jih vsi novinarji prejeli na novinarski konferenci podjetja Ultra".

Zares: Ne gre za razkritje, ampak za manipulacije
"Omenjeni nizozemski podjetji sta v 100-odstotni lasti podjetja Ultra Sum, ki je krovno podjetje. Vodstvo podjetja Ultra je na novinarski konferenci vsem navzočim natančno pojasnilo, zakaj sta bili ti dve podjetji ustanovljeni. Zato ne gre za nikakršno "novo razkritje", pač pa zgolj za manipulacije, za katere se bo moral g. Bojan Traven glede na napovedane tožbe zagovarjati na sodišču. Taka podjetja iz tujine, ki jih upravlja Trust, sicer na Nizozemskem niso nobena posebnost." Kot še navajajo, je o vsem bila seznanjena tudi davčna uprava.

B. K./L. D./A. S.

Afera Ultra,