Anže Logar poudarja, da glede političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS-a od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Anže Logar poudarja, da glede političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS-a od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Po razpravi na zadnji seji poslanske skupine SDS-a je po njihovih navedbah postalo jasno, da se snuje nova politična stranka. Menijo sicer, "da v obstoječih razmerah ni čas za drobitev demokratičnih sil, ampak je potrebno njihovo združevanje".

Od poslancev, izvoljenih na kandidatnih listah stranke, v SDS-u pričakujejo, da bodo spoštovali voljo volivcev ter svoj poslanski mandat dokončali v okviru stranke. "Ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam volivcem in podpisani pogodbi tekom mandata ustanavlja novo stranko ali ko se okrog t. i. novega obraza preformirajo obstoječe politične stranke, si volivci zaslužijo vsaj odprte karte. Prikrivanje tega namena vse do zadnjih mesecev pred volitvami v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo. V interesu volivcev in poštene volilne tekme je, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo," so zapisali.

Kljub temu ne predlagajo izključitve Logarja iz stranke oziroma iz poslanske skupine. "Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev prej ali slej sprejeti poslanec sam. Zaradi poštenega odnosa do volivcev in do javnosti pa je treba vedeti, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več samodejno šteti za stališča SDS-a, ampak za stališča nove stranke v nastajanju," so dodali.

Logar obžaluje odločitev izvršilnega odbora stranke

Na njihovo sporočilo se je na družbenem omrežju odzval tudi Anže Logar, ki obžaluje odločitev izvršilnega odbora stranke, ki ji pripada že več kot 23 let. "Mislim, da je čezmerna in nesorazmerna. Naj ob tem poudarim, da glede svojega političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS nisem sprejel prav nobene odločitve. To sem večkrat jasno poudaril."

Prepričan je, da delitev ni pravi dogovor v trenutni politični situaciji, saj Platforma sodelovanja ni "družbenopolitični projekt, ampak družbenokoristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji".

Logar je sicer konec novembra odstopil s čela sveta SDS-a, saj se bo posvetil delu v Platformi sodelovanja, ki jo vodi. Ustanovna članica društva in nekdanja poslanka SDS-a Romana Jordan je tedaj dejala, da v Logarjevi potezi vidi "počasno oddaljevanje" od SDS-a.

Janša: Odbor stranke le ugotovil dejansko stanje

Predsednik SDS-a Janez Janša je na družbenem omrežju X zapisal, da izvršilni odbor stranke ni sprejel nobene odločitve, temveč le ugotovil dejansko stanje. Sam tako ne vidi težave, če Logar v prihodnjem letu ne bo ustanovil nove stranke in bo o tem pravočasno obvestil tudi SDS, kot je po navedbah Janše tudi zatrdil stranki. Če bo tako, bo Logar kot poslanec SDS-a do konca mandata spoštoval voljo volivcev, ki so ga izvolili na listi stranke, "delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli", je navedel Janša.

Sorodna novica Černač nasledil Logarja na čelu sveta SDS-a. "Od danes sem član brez funkcije v hierarhiji stranke."

V nasprotnem primeru pa se odziv Logarja ne bo dobro postaral oziroma se bo izkazalo, da gre zgolj za zavajanje javnosti, je dejal prvak SDS-a. Obenem je zatrdil, da SDS v Platformi sodelovanja ne vidi težave. "Upamo, da se bodo tam, če gre res za tako močno privlačnost prek političnih polov, poleg dveh poslancev poslanske skupine SDS-a končno znašli tudi poslanci ostalih strank," je zapisal Janša. Dokler pa ni tako, pa lahko razprave, podobne tem v organizaciji Logarjevega društva, organizira kateri koli poslanec DZ-ja v okviru delovnih teles DZ-ja ali poslanskih večerov oziroma okroglih miz, ki vsakodnevno potekajo po Sloveniji.

NSi: Ne moremo se znebiti občutka o dogovoru med SDS-om in Logarjem

Dogajanje med Logarjem in SDS-om so komentirali tudi v NSi-ju. Ob v javnosti izraženih različnih pogledih SDS-a in njihovega poslanca Logarja na politično delovanje slednjega poudarjajo, da se ne morejo znebiti "občutka, da so stvari dogovorjene". "Gotovo ne bi bilo prvič," je komentiral vodja poslancev NSi-ja Janez Cigler Kralj.

Glede tega, ali gre morda zgolj za "predstavo za javnost", so sicer v NSi-ju zadržani. Cigler Kralj je sicer poudaril, da vsakogar, ki se pridruži želji in dejavnostim za prenovo slovenske desne sredine, pozdravljajo. "Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene," je zatrdil. V stranki so namreč prepričani, da je treba do naslednjih parlamentarnih volitev, če bodo redne, torej do leta 2026 okrepiti desnosredinski blok in ponuditi alternativo aktualni vladi Roberta Goloba.

Prvak NSi-ja Matej Tonin je sicer pred prihajajočimi evropskimi volitvami med drugim roko sodelovanja ponudil tudi Logarjevemu društvu Platforma sodelovanja, a od njih dobil košarico.

SDS: Anže Logar ustanavlja svojo stranko

Sajovic: Svojih korenin ne more zatajiti nihče

Dogajanje na desnem političnem polu zadržano spremljajo tudi v koaliciji. Vodja poslancev največje koalicijske stranke Svoboda Borut Sajovic je po rednem sestanku koalicije dejal, da notranjih razmerij v SDS-u ter odnosa med stranko in Logarjem ne pozna. "V življenju je treba najprej skočiti in nato reči hop," je ob tem komentiral ocene o morebitni ustanoviti nove stranke pod vodstvom Logarja.

Kljub temu v teh vidi pomemben signal, da se v slovenski politiki končuje določeno obdobje. "Mogoče se odpira več prostora, možnosti za sodelovanje, iskanje skupnih rešitev v dobro države," je dejal. A hkrati meni, da svojih korenin ne more zatajiti nihče. Nekaj prostora za manever je sicer po njegovih besedah po vsakokratnih volitvah, a "v glavnem se ve, kje glasovi, ki izvirajo iz ene korenine, če se ne zgodi kaj posebnega, običajno tudi končajo". Glede na odzive iz stranke SDS tako bistvenih sprememb v političnih razmerjih v parlamentu ne pričakuje. "Vsi, ki smo v politiki, imamo zaupanje volivcev, in prav je, da ljudje v Sloveniji prestopov v drugo politično sfero nikdar in nikoli ne nagrajujejo," je še dodal.

Še bolj zadržani z odzivi so v obeh manjših strankah koalicije. V SD-ju dogajanja niso komentirali, minister za delo in podpredsednik vlade ter nekdanji koordinator Levice Luka Mesec pa je prepričan, da so vprašanja na to temo kot tudi o morebitni spremembi političnih razmerij ta trenutek zgolj špekulacije. Ali gre zgolj za predstavo za javnost, je vprašanje za politične komentatorje, je dodal. Aktualna vlada ima pred sabo še dve leti in pol mandata, zato je za zdaj po Meščevih besedah pomembno predvsem, kaj jim v tem času še lahko uspe doseči. "Ljudje bodo imeli dovolj časa in možnosti, da se bodo razumno odločali na volitvah," je prepričan.