Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Foto: BoBo
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Foto: BoBo

Kot je v izjavi za javnost dejal poslanec stranke SDS Branko Grims, obstaja več razlogov za interpelacijo notranje ministrice Tatjane Bobnar. Kot prvi razlog je navedel odstranitev ograje na meji med Slovenijo in Hrvaško. Tatjana Bobnar naj bi po njihovem mnenju zavestno odpirala meje tujcem, ki v državo vstopajo nezakonito, ter tako izpostavljala državljane nevarnostim.

Odstranjevanje ograje na meji s Hrvaško za Grimsa sporno

13. maj 2022. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
13. maj 2022. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Ministričina odgovornost so po Grimsovih besedah tudi varnostne in politične posledice odstranitve zaščitne ograje in nedosledno izvajanje zakonov, samovoljno in malomarno opravljanje dela in opustitev dolžnostnih ravnanj. Vse to pa naj bi rezultiralo v izgubi zaupanja v funkcijo ministrice. "Temeljna naloga ministrstva za notranje zadeve je zagotavljanje varnosti in zakonitosti," je poudaril Grims. To pa po njegovem mnenju vključuje tudi zaščito zunanjih meja in preprečevanje nezakonitih prehodov meje.

"V preteklih dveh letih je število prehodov nekoliko upadlo, letos pa se stvari znova drastično poslabšujejo. Do 31. avgusta letos je bilo po poročilu policije obravnavanih 11.409 nezakonitih prehodov državne meje. V enakem obdobju lani pa le 5914. To pomeni, da se je število prehodov praktično podvojilo." Grims je dodal, da je bilo letos do konca avgusta izraženih namer za prošnjo za mednarodno zaščito skoraj štirikrat več kot v enakem obdobju lani.

V nadaljevanju je Grims poudaril, da so se zaščitne ograje na zunanjih mejah tudi drugod po Evropi izkazale kot učinkovito in preventivno sredstvo. Omenil je ograje, ki jih gradijo na Poljskem, v Litvi in Latviji. Medtem se po Grimsovih besedah notranja ministrica kot edina v Evropi ukvarja z odstranitvijo ograje. "Tatjana Bobnar se na osnovi koncepta multikulturnosti pripravlja na integracijo prebežnikov, čeprav v osnovi to ni njena pristojnost." Nezadovoljstvo v povezavi z odstranjevanjem ograje na južni meji so po Grimsovih besedah izrazile tudi Avstrija, Madžarska in Italija.

Grims je notranji ministrici očital tudi enačenje prebežnikov, ki prihajajo iz različnih držav po svetu. Po njegovem mnenju namreč ne bi smela mešati pojmov "begunec" in "ilegalni migrant".

Na novinarsko vprašanje, kako komentira, da nekateri župani obmejnih občin odstranitev žice na meji pozdravljajo in da odločitev podpirajo tudi številni obmejni prebivalci, je Grims odgovoril, da se je odstranjevanje ograje začelo že pod prejšnjo vlado. "Samo je tukaj ena velika razlika – prejšnja vlada je potem žico postopno nadomeščala s panelno ograjo, ki je bistveno manj moteča, omogoča mnogo lažje ravnanje vseh tistih, ki tam prebivajo, in je tudi za živali in vse preostale, ki se srečujejo s to oviro, manjša težava," je dejal. Dodal je, da je ministrica po službeni dolžnosti vedno dolžna ravnati tako, da povečuje varnost in dosledno spoštuje zakonodajo. "Ona nima tukaj nobenega manevrskega prostora," je poudaril.

Interpelacija zoper notranjo ministrico

Problematika Fotopuba

Opustitev dolžnostnega ravnanja in zavajanje javnosti v SDS-u ministrici očitajo tudi v povezavi z "zbiranjem informacij in zaščito dokaznega gradiva v zvezi z indici posilstev in mučenja ter drugih oblik spolne zlorabe mladoletnic in odraslih oseb ob dogajanju, povezanem s skupino zbranih okoli Fotopuba". Prepričan je, da bi morala policija na informacije, objavljene na družbenih omrežjih, odreagirati drugače, kot je.

Objavljanje naslovov predsedniških kandidatov

V četrti točki pa ji očitajo še dejanja v povezavi z volitvami, ki imajo za posledico očitno neenakost pred zakonom. Gre za dopis, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve zaprosilo upravne enote, nekatere zavode in diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise podpore h kandidaturi nekaterim kandidatom za predsedniške volitve. Kot prvo so to storili za Natašo Pirc Musar, ki je bila prva, ki je zaprosila za to, nato pa na zaprosilo tudi za nekatere druge napovedane kandidate.

Sorodna novica V SDS-u razmišljajo o interpelacijah: Janša omenjal Šarca, razpravljali naj bi tudi o drugih

A v SDS-u menijo, da bi moralo ministrstvo posredovati naslovnikom dopisa ministrstva naslove vseh kandidatov, in sicer hkrati ter takoj na začetku zbiranja. Ali pa bi se moralo takega dejanja vzdržati. Grims ob tem ne enači postopkov, povezanih z zbiranjem podpisov za sprožitev referenduma s postopki vlaganja kandidatur na volitvah.

Za zdaj v SDS-u druge opozicijske stranke NSi niso zaprosili za podpise k interpelaciji. Glede tega, kakšen izid pričakujejo v državnem zboru, pa je Grims dejal, da se bo videlo, "ali koalicija ravna politikantsko in ščiti nezakonitost in celo huda kazniva dejanja ali pa bodo ravnali odgovorno in ministrico razrešili".

Predsednik SDS-a Janez Janša je že 7. avgusta zapis ministrstva za notranje zadeve na Twitterju komentiral kot "zrel za interpelacijo". Ministrstvo je namreč dan pred tem zapisalo, da so migracije del realnosti in stalnica sodobnih družb, ograje pa jih nikoli niso in ne morejo ustaviti. Ministrica je očitke že večkrat zavrnila kot politične manipulacije. Odstranitev žice na meji – do zdaj so je odstranili približno štiri kilometre – so sicer podprli tudi nekateri župani obmejnih občin. Dejala je tudi, da se interpelacije ne boji.

V igri tudi druge interpelacije

Grims je sicer dejal, da je za interpelacijo "konkurenca znotraj vlade huda". "To, čemur smo priča že več kot sto dni, je na neki način zelo žalostno, da se dogaja v naši domovini. Vlada je dokazala, da je popolnoma nesposobna," je dejal poslanec SDS-a in naštel visoko inflacijo, povzročitev špekulativnega pomanjkanja goriv, vprašanje odkupa pšenice, zlorabe sistema zunanjega ministrstva in preklic nakupa oklepnikov. Na vprašanje, ali je torej v pripravi tudi interpelacija zunanje ministrice Tanje Fajon in obrambnega ministra Marjana Šarca, o čemer se je v javnosti ugibalo zadnje dni, je Grims odgovoril: "Govori se o marsičem, pustite se presenetiti." Janša je namreč pred kratkim na Twitterju ocenil, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer "zrela za interpelacijo" zoper obrambnega ministra Šarca.

Ministrica: Interpelacije se ne bojim

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrica se interpelacije, ki ji očita solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, niti slučajno ne boji, so njen odziv posredovali z ministrstva za notranje zadeve. "Če delaš pošteno in zakonito, se lahko mirne vesti soočiš s komer koli in kadar koli argumentirano zagovarjaš svoje odločitve," so povzeli njene besede.

Tatjana Bobnar pričakuje, da bo lahko brez težav pojasnila in predstavila svoje uspešno delo v prvih 100 dneh vlade, ki nekatere "očitno zelo vznemirja, še zlasti, ker pri tem odkrivamo vrsto nepravilnosti in sumov kaznivih dejanj predhodnega vodstva".

Koalicijske stranke očitke zavrnile kot prazne in neutemeljene

Vodje treh koalicijskih strank. Foto: BoBo
Vodje treh koalicijskih strank. Foto: BoBo

Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic ocenjuje, da stranka SDS nadaljuje "politizacijo in ideološko zavajanje". Kot je zatrdil, danes vlada in policija delata drugače kot v času zadnje Janševe vlade. "Pri dobrem delu policije je na prvem mestu spoštovanje zakona in upoštevanje stroke," je poudaril in ocenil, da vlada dela dobro, notranja ministrica Tatjana Bobnar pa da je eden izmed najmočnejših členov vlade Roberta Goloba. Ob očitkih glede odstranjevanja ograje na meji in nezakonitih migracijah pa je dejal, da so "migranti problem samo takrat, ko je SDS v opoziciji". Kot je dodal, se z odstranitvijo ograje na meji varnostna situacija v državi ni prav nič spremenila, ograje pa da ne rešujejo ničesar. V poslanski skupini bodo sicer očitke v interpelaciji še preučili in se nanje tudi odzvali. Po njegovi napovedi bodo odgovorili odločno, z vladnimi ukrepi pa se še naprej trudili, da s pomočjo gospodarstvu in ljudem "državo pripeljemo čim manj stresno čez zimo".

Tudi v SD-ju so poudarili, da verjamejo v dobro delo koalicijskih partnerjev. "Čeprav aktualna vlada ni imela 100 dni miru, ampak se je uspešno lotila reševanja številnih izzivov, so v SDS-u vložili interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve, ki se trudi odpraviti škodo, ki jo je za seboj pustila prejšnja vlada," so zapisali v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo. Kot so še dodali, bo ministrica svoje delo tudi predstavila v DZ-ju, a ne dvomijo o njenem zakonitem ravnanju pri vseh točkah, ki jih predlagatelji interpelacije navajajo.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je v izjavi ocenil, da gre očitno zgolj za to, da se interpelacija vloži, ne da bi iskali utemeljene razloge, zakaj bi bilo delo ministrice v nasprotju z zakonodajo. Očitki, ki se nanašajo na migracije, nepravilnosti v policiji in sodstvu pa so po njegovem mnenju teme, ki jih v SDS-u "obračajo že desetletja", ne glede na to, kdo je na oblasti in kaj počne kateri izmed ministrov. Kot je ob tem še poudaril, je prav rezilna žica na meji prinesla tisto, čemur so v Levici nasprotovali že ob njeni postavitvi, in sicer razdeljeno prebivalstvo ob Kolpi. "Odstranitev žice je v bistvu neki civilizacijski dosežek, ne pa nekaj, kar bi očitali neki vladi," je še sklenil.

V opozicijskem NSi-ju medtem niso sopodpisniki interpelacije, bodo pa njeno vsebino preučili in se takrat nanjo tudi odzvali, je danes dejal prvak stranke Matej Tonin.

Interpelacija zoper notranjo ministrico