Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Zrelo za interpelacijo in kazenski pregon ministra za obrambo. Neposredno ogrožanje nacionalne varnosti ter žepov davkoplačevalcev," se je na novico o tem, da bo vlada odstopila od pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa Boxer v četrtek zvečer na Twitterju odzval predsednik SDS-a Janez Janša. Pri sklenitvi pogodbe o nakupu 45 boxerjev za skupno 343,4 milijona evrov je SDS sodeloval kot vladajoča stranka prejšnje vlade.

Sorodna novica Slovenija bo odstopila od nakupa 45 oklepnikov boxer

Vlada pod vodstvom Roberta Goloba se je sicer v četrtek odločila, da bo Slovenija pogodbo, ki jo je prejšnji obrambni minister Matej Tonin podpisal 11. maja, po državnozborskih volitvah, ko je bilo že jasno, da se SDS in NSi selita v opozicijo, preklicala.

Vlada je poleg tega ministrstvu za obrambo naložila, da do konca leta pripravi novo, alternativno, rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

Slovenija bi sicer lahko zdaj plačala okoli 70 milijonov evrov pogodbene kazni, je nakazal minister Marjan Šarec. Hkrati je opozoril, da bo to še stvar pogajanj.

Po neuradnih informacijah v kratkem najmanj ena interpelacija

Interpelacija obrambnega ministra pa očitno ni edina, o kateri v SDS-u razmišljajo v zadnjih dneh. Kot poroča Nova24TV.si, stranka odloča tudi o interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon, ki da je "zlorabila diplomatsko mrežo" za zbiranje podpisov kandidatke Nataše Pirc Musar za vložitev predsedniške kandidature.

V tem tednu je sicer prišlo na dan, da veleposlaniku Slovenije v Washingtonu Tonetu Kajzerju grozi odpoklic zaradi zlorabe zaupnega depešnega sistema zunanjega ministrstva, ker naj bi Janši posredoval vsebino diplomatske depeše, ta pa je nato ta posnetek zaslona objavil na spletu. Kakšna bo usoda veleposlanika, naj bi bilo po navedbah medijev znano do konca tega tedna.

Prav tako so v preteklih tednih iz SDS-a prihajali namigi o možni interpelaciji ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, na portalih, ki so blizu stranki, pa omenjajo tudi možnost interpelacije ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Po trenutnih neuradnih informacijah bi se lahko v kratkem dejansko napovedovala najmanj ena interpelacija.

Na zahtevo SDS-a prihodnji petek izredna seja o vladnih ukrepih

V stranki SDS so kritični tudi do vladnih ukrepov za omilitev posledic inflacije in energetske draginje. V poslanski skupini SDS-a so zato zahtevali sklic izredne seje, kolegij predsednice DZ-ja Urška Klakočar Zupančič pa je odločil, da se bodo poslanci na izredni seji srečali v petek.

Na predlog SDS-a naj bi na seji vladi priporočili, da zakonsko določene dajatve na energente zniža na najnižjo mogočo davčno stopnjo pet odstotkov, energetski dodatek pa nameni vsem državljanom. Poviša naj znesek pomoči gospodarstvu in kmetijstvu, spodbudi Evropsko komisijo k spremembi formule izračuna cen električne energije in odstopi od napovedanih sprememb zadnje novele zakona o dohodnini.

Člani kolegija so se dogovorili tudi o sklicu redne septembrske seje DZ-ja. Ta se bo začela v ponedeljek, 26. septembra. Na dnevnem redu bo med več zakonskimi predlogi tudi predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki ga je vlada potrdila 7. septembra, delovna telesa DZ-ja pa se bodo z njim seznanjala prihodnji teden.

Kaj predlaga opozicija?
Izredna seja DZ-ja glede energetske draginje