Foto: Twitter Tanja Fajon
Foto: Twitter Tanja Fajon

Ministrstvo za notranje zadeve je na pobudo volilnega štaba Nataše Pirc Musar zaprosilo tudi diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za podporo njeni kandidaturi za predsedniške volitve.

Gre sicer za rutinski postopek MNZ-ja, ki pa je zmotil nekatere kandidate za predsednika republike, ki menijo, da jih MNZ s takšnim ravnanjem spravlja v neenakopraven položaj.

V SDS-u pa "zaradi zlorabe diplomatske mreže za selektivno zbiranje podpisov za vložitev predsedniških kandidatur" pripravljajo interpelacijo, je v petek za Odmeve dejala vodja poslancev Jelka Godec.

Tanja Fajon se na napovedi morebitne interpelacije še ni odzvala, v SD-ju pa odgovarjajo le, da se bo ministrica Fajon nanjo odzvala, ko in če bo ta vložena.

Vlada je medtem v četrtek sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja zaradi kršitev zakona o zunanjih zadevah. Predsedniku SDS-a Janezu Janši je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva, ki je nato na začetku septembra na Twitterju delil fotografijo zaupne depeše. Ob tem je pripisal, da sta se tudi slovenska diplomacija in ministrstvo podala v akcijo zbiranja podpisov za Pirc Musar, izbranko nekdanjega predsednika republike Milana Kučana.

Interpelacija Fajonove ni edina, o kateri se je v zadnjih dneh špekuliralo. Janša je namreč na Twitterju med drugim ocenil, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov boxer "zrela za interpelacijo" ministra za obrambo Marjana Šarca.

Prav tako so v preteklih tednih iz SDS-a prihajali namigi o mogoči interpelaciji ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, pa tudi ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.