Na seznamu SDS-a z naslovom Politično kadrovanje je več kot 200 ljudi. Foto: Spletna stran SDS
Na seznamu SDS-a z naslovom Politično kadrovanje je več kot 200 ljudi. Foto: Spletna stran SDS
Seznam za odstrel ali dokaz o političnem kadrovanju?

Dagmar Komar (prva dama Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države), Dragan Matič (direktor Arhiva RS), Branko Masleša (predsednik vrhovnega sodišča), Damjan Lah, nekdanji sekretar na notranjem ministrstvu, ki je najel stavbo NPU-ja, Janez Kopač, Bruno Korelič, Rado Bohinc ... Ta imena na seznamu SDS-a niso presenečenje, ugotavlja novinar TV Dnevnika Tomaž Bratož.

"237 jih je, kadrov, ki naj bi bili politično nastavljeni. Na njem je med drugimi tudi Peter Kraljič, mogoče eden najuspešnejših gospodarstvenikov v Sloveniji. Tej listi jaz rečem lista za politični kadrovski odstrel, to so ljudje, ki so naredili kar koli, kar ni všeč SDS-u," je predsednica LDS-a in nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, dejala v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije.

Žiga Turk, minister za razvoj v Janševi vladi in član SDS-a, v seznamu ne vidi nič slabega: "Mislim, da na ta seznam ne smemo gledati kot na strah. To je seznam ljudi, ki jih je ta vlada kadrovala. Jaz mislim, da je na tem seznamu kup ljudi, ki lahko pogleda v oči vsaki vladi in reče: Poglejte, tukaj sem, takšen sem, sposoben sem, z veseljem vam bi pomagal. Če bi bil za seznamom kakšen slab namen, bi bil ta na USB-ključku - tako kot pri g. Jeretiču."

Poleg že omenjenih so se na seznamu znašli tudi direktorji javnih zavodov, bratranci in sestrične članov uprav in nadzornikov bolnišnic, energetskih podjetij in zavodov vseh vrst, občinski svetniki, padli kandidati na volitvah, celo zgodovinarji (Jože Pirjevec, Božo Repe, Marta Verginella), novinarki časnika Dnevnik in Televizije Slovenija, ker so, denimo, podpisali peticijo proti izbrisanim, novinarsko proti Janši ali podprli raziskovalce.

Kovač: Vsaka oblast ima takšne spiske. A vsaka jih ne objavlja.
"To je bolj odraz neke politične kulture kot pa rezultat premišljenega kadrovskega pristopa," pa o seznamu, na katerem je tudi sam, pravi ekonomist in nekdanji predsednik KAS-a Bogomir Kovač in dodaja: "Vsaka oblast ima takšne ali drugačne spiske, ampak če ne drugo, je v politični kulturi, da jih eksplicitno ne objavlja."

"Kadar koli ste na spisku pekla ali nebeških prostranstev, je zelo pomembno, s kom ste tam. Takšni, ki so izražali ekvidistanco tako do Pahorja kot do Janše," še meni Kovač in dodaja, da je na na spisku v dobri družbi, da je na njem veliko kakovostnih ljudi, v nasprotju s tistimi, ki so ga pisali in nimajo distance do svojih naročnikov.

Seznam za odstrel ali dokaz o političnem kadrovanju?