Foto: BoBo
Foto: BoBo

V zahtevi za sklic izredne seje v opozicijski stranki SDS predlagajo, da DZ vladi priporoči, da kot polnopravna članica Evropske unije zastopa interese Slovenije in takoj spodbudi Evropsko komisijo, da se na evropskem trgu spremeni formula izračuna cen električne energije.

Prav tako predlagajo, da vlada nameni energetski dodatek vsem državljanom, zakonsko določene dajatve na energente zniža na najnižjo mogočo davčno stopnjo pet odstotkov in poviša znesek pomoči, ki je namenjen za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu, ter v pomoč vključi vse energente, ki se uporabljajo Sloveniji za opravljanje gospodarske in kmetijske dejavnosti. Po predlogu bi DZ vladi tudi priporočil sprejetje novele zakona o dohodnini, na podlagi katere bi se splošna dohodninska olajšava do leta 2025 zvišala na 7500 evrov.

Sorodna novica Robert Golob: Ker smo spremenili politično kulturo, imamo po 100 dnevih zaupanje ljudi

Izredna seja bo tako po prepričanju poslanca SDS-a Franca Breznika priložnost, da prekinejo "teater absurda, samovšečnosti, arogance, pa tudi lahkomiselnosti, ki je dodatno generirala inflacijo v Sloveniji v zadnjih treh mesecih". Kot meni Breznik, je vlada pri blaženju posledic inflacije in energetske draginje ukrepala neprimerno.

Po 100 dneh dela Golobove vlade, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica, namreč v SDS-u ob aktualnih gospodarskih kazalcih menijo, da se je ministrska ekipa do zdaj ukvarjala s težavami, ki jih ni, tiste, ki so, pa je zanemarjala. "Predsednik vlade, ki je specialist za energetiko, je doživel fiasko tako kot politik kot strokovnjak za energetiko," je prepričan Breznik. Kot je ob tem še poudaril, so bili sicer v stranki do zdaj kritični do predlaganih ukrepov za blažitev draginje, a so podprli vsak predlog, ki je šel v korist blaginji ljudi in manjših stroškov za gospodarstvo.

Breznik: Vsi smo na enem čolnu, z resnostjo bomo konstruktivna opozicija

V SDS-u vladi očitajo tudi napačno postavljanje prioritet, ki so po besedah Breznika "obrnjene na glavo". Med drugim je izpostavil ukinitev urada za demografijo, davčno zakonodajo, pa tudi načrtovano večanje števila ministrstev. Koaliciji ob tem očita tudi, da je pred državnozborskimi volitvami promovirala zdravstveno politiko, ki se je še ni lotila.

Ob naštetih očitkih vladi pa je Breznik glede možnosti vlaganja interpelacij dejal, da tega za zdaj niso storili, saj da so državotvorni in se zavedajo resnosti situacije, v kateri zdravstvena kriza po epidemiji covida -19 prehaja v energetsko. "Zato gredo vsi naši ukrepi, tudi zahteve za referendume, v smeri tega, da neizkušenega politika poskušamo obrniti v nekaterih prioritetah, ki jih država potrebuje," je pojasnil. "Vsi smo na enem čolnu, z resnostjo bomo konstruktivna opozicija," je napovedal Breznik.