V zadnji Anketi Dela se je razlika med vodilno SDS in SMC podvojila. Foto: BoBo
V zadnji Anketi Dela se je razlika med vodilno SDS in SMC podvojila. Foto: BoBo

V decembrski Anketi Dela je tako SDS podvojil prednost pred SMC-jem, saj se je razlika med strankama v preteklih mesecih mesecih gibala med dvema in tremi odstotki. Na tretjem mestu je SD, ki bi ga podprlo 8,6 odstotka vprašanih, tesno pa se mu je z 8,4 odstotka podpore približal še ZL, ki je v zadnjem mesecu močno povečal priljubljenost.

Priljubljenost je zrasla tudi NSi-ju, ki bi ga podprlo 6 odstotkov vprašanih. Parlamentarni prag pa bi s 3,3-odstotno podporo preskočil le še DeSUS, ki zdaj zaseda dno med parlamentarnimi strankami, če ne upoštevamo Zavezništva, ki ga ankete komajda še zaznavajo.

Naraščanje podpore gibanju Aleša Primca
Med zunajparlamentarnimi strankami se vse bolj krepi gibanje Aleša Primca, ki so mu ta mesec namerili 1,8-odstotno podporo, kar je 0,5 odstotka več kot prejšnji mesec. S tem se je gibanje izenačilo s podporo SLS-u, SNS-ju in PS-ju.

Vlada je v tokratni anketi dobila srednjo oceno 2,43, kar je manj kot zadnja dva meseca, DZ pa ima srednjo oceno 2,41. Med politiki najbolj priljubljen ostaja Borut Pahor, sledita pa mu Violeta Bulc in Tanja Fajon. Najvišji skok med politiki je dosegla Ljudmila Novak, najbolj pa se je ocena znižala Violeti Tomič.

Spletno in telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 28. novembrom in 1. decembrom na vzorcu 1001 odraslega državljana opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.