SDS tudi v tokratni Anketi Dela vodi na lestvici priljubljenosti strank pred SMC-jem in SD-jem. Sledijo jim ZL, NSi, SLS in DeSUS. Foto: BoBo
SDS tudi v tokratni Anketi Dela vodi na lestvici priljubljenosti strank pred SMC-jem in SD-jem. Sledijo jim ZL, NSi, SLS in DeSUS. Foto: BoBo

V oktobrski Anketi Dela se razmerja med političnimi strankami niso bistveno spremenila, tako vodilni trojici sledita ZL s 6,3 odstotki podpore in NSi s 5-odstotno podporo. SLS in DeSUS sta z 2,9- oziroma 2,5-odstotno podporo na meji vstopa v parlament. Gibanje Aleša Primca tudi v drugi meritvi ni dobilo omembe vredne podpore.

Tudi v oktobrski anketi je skoraj polovica anketirancev neopredeljenih. Dobrih 16 odstotkov jih ne ve, katero stranko bi volili, 15,6 odstotka se volitev ne bi udeležilo, 13 odstotkov pa ne bi volilo nobene stranke.

Visok skok Klemenčiča
Delež anketirancev, ki so delu vlade namenili pozitivno oceno, se je nekoliko znižal, a je vlada kljub temu na oktobrski anketi prejela višjo srednjo oceno. Znatno se je namreč povečal delež ljudi, ki delo vlade ocenjujejo z oceno "srednje," zlasti na račun tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot zelo pozitivno oziroma zelo negativno.

Na lestvici priljubljenosti posameznih politikov še vedno vodi predsednik republike Borut Pahor, se je pa na drugo mesto prebila evropska poslanka Tanja Fajon, ki je tako prehitela evropsko komisarko Violeto Bulc. Najvišji skok na lestvici priljubljenosti je uspel pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču, kar je po ocenah časopisa Delo najverjetneje posledica njegove izjave, da bodo "letele glave", če primer Bavčar zastara.

Tonin bolj priljubljen od Cerarja
Klemenčiču na lestvici priljubljenosti sledijo Dejan Židan, Milan Brglez, Igor Šoltes, Lojze Peterle, Luka Mesec, Violeta Tomič, Ljudmila Novak, Matej Tonin in Miro Cerar. Z lestvice priljubljenosti se tokrat poslavljata Eva Irgl in Alenka Bratušek, nanjo pa se vračata Janez Janša in Karl Erjavec.

Telefonsko anketiranje je med 23. septembrom in 3. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 1.001 odraslega državljana izvedel oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Naročnik raziskave je uredništvo Dela.