Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Premierju Robertu Golobu interpelacije, ki jo je SDS vložil zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, še ni uspelo prebrati, niti se o njej z ministrom še ni pogovoril. Kot je dejal, se bo dokumenta lotil po vrnitvi z vrha EU-ja v Bruslju.

Poslanci opozicijske stranke so interpelacijo v parlamentarni postopek vložili v četrtek. Med očitki zdravstvenemu ministru navajajo poslabšanje razmer v zdravstvu, med drugim podaljšanje čakalnih dob v zdravstvu in neizpolnjene ter prelomljene obljube o časovnici napovedane zdravstvene reforme.

Predsednik vlade Robert Golob se trenutno udeležuje zasedenja voditeljev držav članic EU-ja v Bruslju. Foto: Vlada RS
Predsednik vlade Robert Golob se trenutno udeležuje zasedenja voditeljev držav članic EU-ja v Bruslju. Foto: Vlada RS

Godec ocenjuje, da koalicija vendarle ni povsem enotna

Vodja poslancev SDS-a Jelka Godec sicer ocenjuje, da običajno koalicija pričakovano zaščiti ministra, a da je poletje pred razpravo o delu ministra v DZ-ju lahko še zelo vroče in burno.

Če je koalicija odločena, da bo zaščitila ministra, bo to tudi storila, je vodja poslancev SDS-a dejala o možnostih za uspeh interpelacije zoper Bešiča Loredana, ki so jo poslanci SDS-a v četrtek vložili v parlamentarni postopek. "Ste pa videli primer notranje ministrice, kjer se je kazala velika enotnost pri glasovanju, na koncu pa vemo, kaj se je zgodilo – odstop po enem mesecu," je dodala.

Sodeč po odzivih v koaliciji pa je po besedah Godec več kot jasno, da ta vendarle ni povsem enotna. Zato je prepričana, da je treba opraviti razpravo o delu ministra, tudi upoštevajoč obljube, ki jih je vladna koalicija podala glede reševanja razmer v slovenskem zdravstvu.

Predlagatelji interpelacije sicer za razrešitev potrebujejo 46 glasov, poslanska skupina SDS-a jih ima sama 27. Kot je danes dejala Godec, pričakujejo podporo vsaj NSi-ja, čeprav jim pred vložitvijo interpelacije te niso ponudili v sopodpis.

V NSi-ju še nejasni glede podpore interpelaciji

V NSi-ju so sicer ob napovedi interpelacije na začetku tedna ocenili, da SDS ministru z interpelacijo dela uslugo, saj da ga bo koalicija zaščitila. Poudarili pa so, da je na mestu razmislek, ali naj se minister s tega mesta poslovi. O podpori interpelaciji se bodo sicer še odločili, o tem bodo razpravljali tudi na seji poslanske skupine prihodnji teden.

Poslanka NSi-ja in podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič pa je ob tem danes znova poudarila, da so od ministra v zadnjem letu pričakovali več. Bolj kot menjava ministra pa je po njenih besedah pomembno, da v zdravstvenem sistemu dejansko pride do premikov. "Kajti ne vemo, kdo bo prišel za njim, vemo samo, da je življenjska doba ministrov za zdravje zelo kratka in tudi to je eden od razlogov za nedopustno stanje zdravstvenega sistema," je dodala.

Obenem je ocenila, da se bo koalicija ob razpravi v DZ-ju gotovo poenotila okoli ministra. Veliko število glasov v parlamentu pa je ne odveže velike odgovornosti, je poudarila Čadonič Špelič. Največ bi sicer po njenem mnenju dosegli z zamenjavo predsednika vlade, ki si je tudi naložil koordinacijo zdravstvene reforme. "To zdaj je bolj nezaupnica njemu kot ministru, on se bo moral vprašati, koliko je učinkovit na tem področju in s kom bo naprej izvajal nujno zdravstveno reformo," je prepričana.

Sorodna novica SDS vložil interpelacijo zoper Bešiča Loredana. Ministrstvo za zdravje: Priložnost za razpravo.

Koalicija za zdaj enotna v podpori Bešiču Loredanu

V koalicijskih Gibanju Svoboda, SD in Levici po vložitvi interpelacije zatrjujejo, da minister za zdaj še uživa njihovo podporo. Tako bo ostalo, dokler vsi skupaj uresničujemo program in dane predvolilne obljube, je vnovič zatrdil vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Hkrati je poudaril, da je področje zdravstva "zahtevna zgodba", zato se vsega ne da popraviti čez noč, rešitve pa niso zgolj administrativne, zakonske narave. "Zgodba potrebuje čas, ne pa potenciranja, interpelacije in podobnih zgodb," je dejal.

Tudi njegova strankarska kolegica Tamara Kozlovič, sicer predsednica odbora DZ-ja za zdravstvo, je poudarila, da usklajevanje pri posameznih korakih zdravstvene reforme zahteva svoj čas. Tako je prepričana, da je bolj pomembno ponuditi dobre rešitve kot zgolj hitre. Pomemben bo namreč končni rezultat, je dodala. Kot smešno je ob tem označila opozarjanje opozicije na roke, ki so si jih zastavili.

Zavrnila je tudi navedbe, da je minister za zdravje šibka točka aktualne vlade. Zdravstvena reforma je ena najkompleksnejših, nobeni vladi je ni uspelo izpeljati, je poudarila in dodala, da zdravstvena reforma ne more biti reforma zgolj enega ministra, ampak celotne vlade.

O namigovanjih o nezadovoljstvu z delom ministra tudi v koalicijskih vrstah pa je dejala, da lahko koalicija vsakemu od ministrov pripiše tako pluse kot minuse, pomembno pa je, da se o tem pogovarjajo.

Prav pogovor o poteku zdravstvene reforme pa ob interpelaciji pričakujejo predvsem v najmanjši koalicijski partnerici Levici. V interpelaciji tako vidijo priložnost za pogovor o tem, kaj je bilo storjenega v zadnjem letu. Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je tako ocenil, da so bile v tem času storjene tudi napake, denimo interventni zakon, ki ni prinesel primarnega cilja, in sicer skrajšanja čakalnih vrst. Prepričan je, da si tako velikih napak, ki tudi veliko stanejo, a nimajo pozitivnih učinkov, v koaliciji ne smejo več privoščiti.

Ob interpelaciji tako jeseni pričakujejo pogovor o bilanci učinkov zdravstvene reforme, pa tudi kako "dati v višjo prestavo" in skladno z danimi zavezami krepiti javni zdravstveni sistem. Glede podpore ministru pa je spomnil na enotni odziv koalicije že ob napovedi interpelacije, s katero želi SDS po besedah Vatovca zrušiti enega ministra in s tem zamajati trdnost vlade.

V SD-ju dan po vložitvi interpelacije te niso komentirali, ob njeni napovedi pa so zatrdili, da trenutno ni nobenega razloga, da ministru podporo odrečejo. Bodo pa pri obravnavi interpelacije ponovili svoja pričakovanja do zdravstvene reforme in tudi do ministra, so napovedali.

Jelka Godec. Foto: DZ/Matija Sušnik
Jelka Godec. Foto: DZ/Matija Sušnik

V SDS-u menijo, da je čas, da minister prevzame odgovornost

V SDS-u v interpelaciji ministru za zdravje sicer med drugim očitajo odgovornost za vedno slabše razmere v zdravstvu, serijo neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju ter neukrepanje in opuščanje dolžnega ravnanja. Med glavnimi očitki navajajo podaljšanje čakalnih dob in neuresničene obljube o časovnici zdravstvene reforme.

Ob tem je Godec danes poudarila, da se z današnjim dnem, torej 30. junijem, izteče rok, do katerega sta tako minister za zdravje kot predsednik vlade Robert Golob obljubljala pripravo več zakonodajnih predlogov v okviru napovedane zdravstvene reforme. Med drugim je vodja poslancev SDS-a poudarila reševanje problematike družinske in urgentne medicine, strukturno prenovo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), prenovo nadzora in vodenja javnih zavodov, ureditev področja absentizma in reformo plačnega sistema javnih uslužbencev.

"To so točke, ki bi jih v bistvu morali danes obravnavati na seji državnega zbora ali pa že prej, pa obravnavamo interventni zakon, ki je v preteklosti pokazal, da je daleč od zgodbe o uspehu in je še poslabšal razmere v zdravstvu," je prepričana Godec. Čakalne dobe so tako po njenih besedah odraz tega, kar se dogaja v zdravstvenem sistemu.

Zato je po oceni SDS-a na mestu vprašanje, ali bo minister glede na navedeno, prevzel odgovornost ali "zanikal svoje besede in požrl besedo".

Odzivi na vloženo interpelacijo zoper Bešiča Loredana