Vlado popdira 40 odstotkov vprašanih, 47 je ne. Foto: MMC RTV SLO
Vlado popdira 40 odstotkov vprašanih, 47 je ne. Foto: MMC RTV SLO

Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi največ, 34,2 odstotka glasov, dobil SDS, z 32,5 odstotka pa bi ji sledil SD. Na tretje mesto po podpori se je uvrstil SNS z 9,2 odstotka, sledi ji DeSUS s 6,2 odstotka, LDS s 5,2 odstotka, Zares s 5,1 odstotka in SLS s petimi odstotki podpore.

Javnomnenjsko raziskavo Slovenski utrip so izvedli na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici. V njej pa je sodelovalo 915 anketirancev, ki so jih po telefonu anketirali med 2. in 5. novembrom 2009 .

Vlado po tej raziskavi podpira 40 odstotkov anketirancev, ne podpira pa je 47 odstotkov vprašanih. Vse parlamentarne stranke pa bi trenutno prestopile prag parlamenta.

Makarovič: Premik v smeri dvostrankarskega sistema
Veliko "vodstvo" SDS-a in SD-ja po mnenju profesorja na tej fakulteti Mateja Makaroviča kaže na premik v smer dvostrankarskega sistema. Zares se po aferi Ultra ni več opomogel, pravi Makarovič, delež neopredeljenih pa je zelo visok. To po njegovem mnenju kaže, da so mnogi volivci vladnih strank volili te stranke zato, ker so glasovali proti SDS-u, zdaj pa so hkrati nezadovoljni z obstoječo vlado.

Anketiranci so se izrekli tudi o tem, ali vlada ustrezno varuje slovenske nacionalne interese. 43 odstotkov jih je menilo, da slovenska vlada slovenskih nacionalnih interesov ne varuje ustrezno, dobra tretjina, 36 odstotkov, pa jih je menila, da so ti interesi dobro varovani.

Večina meni, da je pri Patrii prišlo do korupcije
Fakulteta je anketirance povprašala tudi glede zadeve Patria. Večina, 38 odstotkov, jih je menila, da je pri zadevi Patria v ozadju korupcija, a nekdanji premier Janez Janša v to ni bil vpleten. Dobra četrtina, 27 odstotkov, jih meni, da je Janša sprejel ali zahteval podkupnino v zadevi Patria. Nizek, 9-odstoten, delež anketirancev je menil, da korupcije sploh ni bilo.