Tretjina anketiranih ni vedela, ali naj vlada sprejme Rehnov predlog ali ne. Foto: MMC RTV SLO
Tretjina anketiranih ni vedela, ali naj vlada sprejme Rehnov predlog ali ne. Foto: MMC RTV SLO

Največja opozicijska stranka bi tako prejela 18,2 odstotka, s 16,4 odstotka bi se na drugo mesto uvrstil SD. SNS in Zares bi dobila po 7,5 odstotka glasov, po 5,7 pa DeSUS in LDS. To bi bile tudi vse stranke, ki bi se uvrstile v DZ. Še eno trenutno parlamentarno stranko, SLS, bi volilo le 2,4 odstotka ljudi.

Poudariti je treba, da več kot desetina anketiranih ni vedela, koga bi volilo, slabih šest odstotkov ni želelo povedati koga, kar 15,5 odstotka pa ne bi šlo na volitve.

Za sprejetje predloga le 16 odstotkov povprašanih
Da bi vlada morala zavrniti predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede reševanja slovensko-hrvaškega mejnega spora, meni več kot polovica vprašanih - 54,4 odstotka. Za sprejetje je le slabih 16 odstotkov anketirancev, z ne vem pa jih je odgovorilo 29,7 odstotka.


Reševanje krize - vlada neuspešna
V raziskavi, ki jo je po naročilu RTV SLO opravila agencija Mediana in je bila izvedena med 11. in 13. majem, nanjo pa je odgovarjal 601 polnoletni državljan Slovenije, se je na delo vlade nanašalo še eno vprašanje - ali je vlada z do zdaj sprejetimi ukrepi uspešna pri reševanju gospodarske krize. Da je vlada pri tem neuspešna, menita kar dve tretjini vseh vprašanih. Nekaj več kot 21 odstotkov meni, da je vlada uspešna, slabih 13 pa odgovora ni vedelo.

Sabina Zonta