Da je razpis prilagojen Stožicam, meni tudi poslanec SLS-a Franc Pukšič, ki je na pogoje razpisa opozoril tudi komisijo za preprečevanje korupcije. Foto: MMC RTV SLO
Da je razpis prilagojen Stožicam, meni tudi poslanec SLS-a Franc Pukšič, ki je na pogoje razpisa opozoril tudi komisijo za preprečevanje korupcije. Foto: MMC RTV SLO

V poslanski skupini so pojasnili, da je ministrstvo po Lukšičevem navodilu 2. julija letos objavilo razpis za sofinanciranje športnih objektov "strateškega" pomena, ki je so po njihovem mnenju v celoti pisani na kožo Zoranu Jankoviću "in njegovim klientelistično-poslovnim interesom, ki stojijo za megalomanskim in finančno nepokritim projektom javno-zasebnega partnerstva v Stožicah".

SDS: Sofinanciranje Stožic v zameno za Jankovićevo podporo levemu trojčku
Zapisali so še, da si ljubljanski župan "javno-zasebno partnerstvo tudi v tem primeru predstavlja kot partnerstvo davkoplačevalskega denarja (posojila državnih bank, ki so pred dokapitalizacijo, evropska in proračunska sredstva prek razpisa MŠŠ-ja) in zasebnih koristi."

Poslanci največje opozicijske stranke menijo, da minister za šolstvo, "ko na koruptiven način vrača usluge ljubljanskemu županu za politično podporo levičarskemu trojčku", s prirejenim razpisom ne krši samo moralni načel, pač pa tudi zakon o javnem naročanju, ki zahteva nepristranske razpise.

Pukšič: Na razpisu lahko kandidirajo le občine
Že pretekli četrtek pa je poslanec SLS-a Franc Pukšič v dopisu komisiji za preprečevanje korupcije opozoril, da je razpis v vrednosti 9,4 milijona evrov po njegovem mnenju prilagojen projektu Stožice. Pri tem je opozoril, da je višina dodeljenih sredstev za posamezen projekt enaka višini razpisanih sredstev, kar pomeni, da bi se sredstva lahko dodelila le enemu projektu. Poleg tega mora biti projekt končan do konca leta, kar pomeni, da se lahko prijavijo le že začete naložbe, je opozoril poslanec. Ker razpis predvideva, da financiranje ne sme predstavljati denarne pomoči, pa za sredstva ne morejo kandidirati podjetja, pač pa le občine. Pukšič je sklenil: "Če na hitro preletimo projekte, ki so trenutno v izvajanju na področju športne infrastrukture, je povsem očitno, da je trenutno v fazi, ki jo opredeljuje razpis, le projekt parka Stožice."