"Koza je k sreči preživela, a raztrgana in s hudimi ranami. Volk pa grozi, da bo še naprej žrl. Zlorabe pravosodja je treba ustaviti. Ena odločba ustavnega sodišča tega ne bo spremenila," je bil na novinarski konferenci slikovit Aleš Primc. Foto: BoBo
V SDS-u so prepričani, da je bil namen vseh treh sodnih instanc "prozoren" - uničiti njihovo stranko. Foto: BoBo
Aleš Primc in Franci Matoz
"Da se je zgodilo kršenje človekovih pravic in pristranska obravnava, je zdaj potrdilo tudi ustavno sodišče," je prepričan Aleš Primc. Foto: BoBo
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša ocenjuje, da gre v primeru Patria za madež na slovenskem sodstvu. Foto: BoBo
Patria: pravnika Jaklič in Bošnjak v Odmevih
Patria: Nov začetek?
Vprašanje zastaranja Patrie še ni rešeno
Studio ob 17h: Patria je "padla"
Sodbe v zadevi Patria razveljavljene


Odločitev ustavnega sodišča potrjuje, da so vse tri sodne instance - okrajno, višje in vrhovno sodišče - sodile izključno politično in ne strokovno, so sporočili z SDS. Njihov namen pa je bil prozoren, kot so zapisali - uničiti SDS, ki je med sojenjem v zadevi Patria utrpela nepopravljivo škodo na več volitvah. V stranki zato pričakujejo takojšen odstop Branka Masleša z mesta predsednika vrhovnega sodišča in Zvonka Fišerja z mesta generalnega državnega tožilca.


"Poveden dan za pravosodje"
Odbor 2014, ki jutri pred vrhovnim sodiščem ob 17.00 pripravlja "izreden shod zmage upanja, pravice in resnice", se je na razveljavitev sodbe odzval na novinarski konferenci. Po 10 mesecih dela nam je ustavno sodišče dalo prav, je dejal Aleš Primc. "Da se je zgodilo kršenje človekovih pravic in pristranska obravnava, je zdaj potrdilo tudi ustavno sodišče," je prepričan.

Napovedal je tudi, da bo odbor nadaljeval delo in verjetno tudi tedenske shode pred vrhovnim sodiščem: "Če bi namreč danes naše delo prekinili, bi se ustavili šele na polovici problema. V pravosodju je širši problem," je pojasnil. "Koza je k sreči preživela, a raztrgana in s hudimi ranami. Volk pa grozi, da bo še naprej žrl. Zlorabe pravosodja je treba ustaviti. Ena odločba ustavnega sodišča tega ne bo spremenila," je bil slikovit.

"Sodba ni padla le iz proceduralnih, temveč tudi iz vsebinskih razlogov. To je pomemben in poveden dan tako za pravosodje kot za družbo," pa je povedal David Tasić, ki je prepričan, da je šlo za obračunavanje s političnim nasprotnikom. Ustavni sodniki so sodili strokovno in preprečili sramoto pred evropskim sodiščem, dodaja.
Po Tasićevem mnenju je zdaj pomembno, da tudi širša družba zazna problematiko politične zlorabe pravosodja, sicer se bo ta ponavljala. Tudi zato se je zahvalil vsem "vztrajnikom", ki so tedensko protestirali pred stavbo vrhovnega sodišča v Ljubljani.

ZZR terja odgovornost tistih, ki so aktivno sodelovali v procesu Patria
Tudi v Zboru za republiko odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo, saj ta po njihovem mnenju potrjuje, "da vsaj na zadnji sodni instanci pravna država še deluje".

Kljub temu pričakujejo, da bodo tisti, ki so v sodnem procesu Patria aktivno sodelovali, za to tudi odgovarjali, so zapisali v svojem odzivu.

Cerar: Zelo neprijetno bo, če bo zadeva zastarala
Na razveljavitev sodbe v zadevi Patria že kapljajo tudi odzivi iz političnega sveta. V stranki SDS so izpostavili pričakovanje, da se na primer Patria odzovejo vsi politiki, ki imajo posebno težo. Tudi predsednik republike in predsednik vlade, ki je z odločitvijo ustavnega sodišča "predsednik nelegitimne vlade", je danes dejal vodja strankine poslanske skupine Jože Tanko.

Premier Miro Cerar je v odzivu na razveljavitev sodb v zadevi Patria poudaril, da je treba odločitve sodišč spoštovati. Razveljavitve odločitev sodišč nižje stopnje so običajne, bo pa zelo neprijetno, če bo zadeva zastarala, ker ne bo dobila dokončnega, pravnomočnega sodnega epiloga, priznava Cerar in pravi, da bo treba počakati na razvoj dogodkov.

Primer Patria je po besedah premierja Cerarja zagotovo zelo javno izpostavljen, ker v njem nastopa predsednik SDS-a kot do zdaj pravnomočni obsojenec, zdaj spet samo še obtoženec. "Ker je to eminenten politik, ima seveda zadeva vseskozi politični poudarek, konotacijo, zato je razumljivo, da se tako močno problematizira tudi v javnosti," je dejal Cerar v izjavi novinarjem v Bruslju.

Möderndorfer: Svojevrstna oslovska sodba
Ustavno sodišče pa je v primeru Patria po mnenju vodje poslanske skupine ZL-ja Luke Mesca "še enkrat pokazalo svojo pristranskost". Zato ljudje po Meščevem mnenju tudi ne verjamejo več v pravno državo.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša poudarja, da dejstvo, da je zadeva Patria padla z vidika procesnega prava, pomeni alarm, da se bodo določene stvari na področju slovenskega sodstva morale spremeniti. Ob novinarskem vprašanju je ocenil, da gre v primeru Patria za madež na slovenskem sodstvu.

Vodja poslanske skupine ZaAB-a Jani Möderndorfer meni, da je odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo sodbe v zadevi Patria, "svojevrstna oslovska sodba". Po njegovih besedah so sporočili, da se mora vse končati, ker se zavedajo, da bo zadeva avgusta zastarala. Sicer pa Möderndorfer ocenjuje, da se ustavno sodišče ne zaveda več, kaj počne.
"Socialni demokrati verjamemo, da bodo pristojna sodišča v časovnem roku, torej še pred zastaranjem, dokončno razrešila zadevo Patria," pa je zapisal predsednik SD-ja Dejan Židan.

NSi: Zahtevamo, da se razmere uredijo
"Sodba Ustavnega sodišča RS v primeru Patria je ponovno pokazala, da imata slovensko tožilstvo in sodstvo resne težave pri svojem delovanju. Za demokratično in pravno državo je povsem nesprejemljivo, da zadeve v tako pomembnih sodnih procesih ostajajo brez končnega sodnega epiloga in bodo morda celo zastarale. V odločitve sodstva in ustavnega sodišča se kot politična stranka ne vtikamo in do njih ne opredeljujemo. Zahtevamo pa, da se razmere v slovenskem sodstvu čim prej uredijo, tako da bodo sodišča delovala zakonito in da bodo postopki izpeljani v bistveno krajših rokih kot doslej,"
pa so v odzivu zapisali v Novi Sloveniji.

Patria: pravnika Jaklič in Bošnjak v Odmevih
Patria: Nov začetek?
Vprašanje zastaranja Patrie še ni rešeno
Studio ob 17h: Patria je "padla"
Sodbe v zadevi Patria razveljavljene