Po poročanju naj bi sledilo ponovno sojenje na ljubljanskem okrajnem sodišču, le brez Klajnškove. Foto: BoBo
Po poročanju naj bi sledilo ponovno sojenje na ljubljanskem okrajnem sodišču, le brez Klajnškove. Foto: BoBo

Kot poroča tednik Reporter, naj bi ustavni sodniki pri razveljavitvi sodbe predsedniku SDS-a Janezu Janši, brigadirju Tonetu Krkoviču in prokuristu Rotisa Ivanu Črkoviču še odredili, da mora novo sojenje voditi drug sodnik, in ne sodnica Barbara Klajnšek.

Ustavni sodniki naj bi izpostavili tako procesne kot materialne kršitve. Odločitev naj bi bila soglasna, le ustavni sodnik Mitja Deisinger naj bi pisal ločeno pritrdilno mnenje.

Ustavno sodišče je sicer uradno sporočilo, da dokončne odločitve še niso sprejeli, da pa bo vse znano do konca tedna.

Obsojeni zaradi nezakonitega posredovanja
Za člane omenjene trojice je okrajno sodišče 5. junija 2013 odločilo, da so krivi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria.

Pritožili so se na ljubljansko višje sodišče, a jim sodniki niso ugodili, zato so se morali zglasiti v zaporu na Dobu. Zoper sodbo so se vsi trije nato pritožili na vrhovno sodišče, ki jim prav tako ni ugodilo, zato so se obrnili še na ustavne sodnike.

Decembra lani so ti zadržali izvajanje sodbe Janši do končne odločitve. Janša tako odločitev o ustavni pritožbi čaka na prostosti, Črnkovič in Krkovič pa v zaporu.