V SDS-u menijo, da bo nova ureditev v praksi onemogočila učinkovito raziskovanje arhivov. Foto: BoBo
V SDS-u menijo, da bo nova ureditev v praksi onemogočila učinkovito raziskovanje arhivov. Foto: BoBo
SDS: Koalicija ovira državljane

Koalicija je za dan referenduma nameloma izbrala datum, ki pravzaprav pomeni zadnji dan prvomajskih praznikov, samo predčasno glasovanje pa pade celo na praznični dan, je na tiskovni konferenci opozoril poslanec Branko Grims.

To je očitno storila zato, da se čim bolj ovira dosego kvoruma za veljavnost referenduma, kar je "očitno protiustavno početje".

Vnaprej je jasno, da gre za kar največje možno oviranje pravice volilcev in volilk do neposrednega uresničevanja oblasti, je dejal poslanec.

DZ bi se moral vzdržati vseh ravnanj, s katerimi bi dejansko ali potencialno vplival na nižjo ali celo nezadostno udeležbo na referendumu, pri tem pa bi moral slediti tudi načeloma ekonomičnosti in gospodarnosti, je opozoril Grims.

Odpoved prihranku
DZ je namreč datum referenduma določil le nekaj tednov pred evropskimi volitvami, kar je onemogočilo dvomilijonski prihranek s simultano izvedbo glasovanj. Če ne z evropskimi, bi lahko glasovanje izvedli tudi hkrati z letošnji lokalnimi volitvami, je spomnil.

Če bi ustavno sodišče zadržalo izvajanje odloka in bi vsebinsko odločanje vzelo dlje časa, bi lahko prihanili z jesensko izvedbo, pa še naredili roke razumne, je dejal Grims. V zdajšnjem položaju se namreč volilna opravila začnejo tik pred zdajci, roki pa so "skrajno napeti".

Tokrat 256 volišč manj
Državna volilna komisija (DVK) je danes sprejela rokovnik volilnih opravil za referendum. Predčasno glasovanje bo potekalo v torek, sredo in četrtek pred referendumsko nedeljo, kljub temu, da bo četrtek praznik dela. Potekalo bo od 9. do 17. ure. DVK je določil 18. april kot zadnji rok, ko lahko volilni upravičenci v tujini sporočijo, da bodo glasovali po pošti, 30. april pa rok, ko lahko volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, sporočijo okrajni volilni komisiji, da bodo glasovali v Sloveniji.

Volivci lahko do 30. aprila pri okrajni volilni komisiji uredijo vse potrebno za glasovanje na domu ali pa na voliščih omnia. Tisti pa, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo glasovati na enega od teh načinov, lahko do 23. aprila sporočijo, da bodo glasovali po pošti. Enako velja tudi za volivce, ki prestajajo zaporno kazen.

Na osnutku glasovnice sicer ne bo datuma referenduma 4. maj, zato da se bodo izognili ponovnemu tiskanju glasovnic v primeru, da bo ustavno sodišče zadržalo njegovo izvedbo, so določili člani DVK. Po novem obvestilo za glasovanje, ki ga prejme volivec na dom, ne bo več samo listič, ampak bo ta priložen v kuverti. Na njem bo tudi zavedeno, ali je volišče dostopno invalidom ali ne. Zaradi racionalizacije bo tokrat 256 volišč manj.

SDS: Koalicija ovira državljane