Izpraznjena dvorana DZ-ja. Foto: Radio Koper/DZ
Izpraznjena dvorana DZ-ja. Foto: Radio Koper/DZ

Izredna seja državnega zbora o dogovoru Združenih narodov o migracijah je bila popoldne za nekaj časa prekinjena, saj službe DZ-ja poslanca SMC-ja Janija Möderndorferja niso odvedle s seje, kot je to zahteval podpredsednik parlamenta Jože Tanko, ki je vodil sejo. To je zahteval, ker je po njegovem mnenju poslanec uporabljal zaničujoče izraze o drugih poslancih. Möderndorfer je bil namreč kritičen do izjav opozicije glede dogovora in dejal, da je predlagatelj seje Janez Janša govoril o tem, da ni osnove za odločanje. "Gospod Grims, gospod Princ teme in vsi ostali, res je, ni osnove, ker sploh ne vem, o čem odločamo tukaj," je izjavil Möderndorfer.

Sejo državnega zbora, posvečeno globalnemu dogovoru Združenih narodov o migracijah, spremlja tudi protest proti temu dogovoru. Foto: BoBo
Podpredsednik državnega zbora Jože Tanko je zaradi "zaničljivega poimenovanja" odvzel besedo poslancu Janiju Möderndorferju. Najprej mu je izrekel dva opomina, nato mu je odvzel besedo in na koncu varnostnike prosil, da ga pospremijo iz dvorane. Seja je bila za tem prekinjena. Foto: Televizija Slovenija
Vložen predlog za referendum o migracijah
Ostra razprava v DZ-ju o migracijah
Izredna seja zaradi dogovora ZN o migracijah

SDS, SNS in NSi. Razprava se je razvnela do te mere, da je podpredsednik DZ-ja Jože Tanko zahteval odstranitev Janija Möderndorferja iz dvorane.

Opozicijske stranke SDS, SNS in NSi menijo, da je dogovor o migracijah za Slovenijo škodljiv ter da se z njim briše meja med zakonitimi in nezakonitimi migracijami. Vlada in koalicija odgovarjata, da pomisleki niso upravičeni. Poudarjajo, da je glavni cilj dokumenta celovito urejanje migracijskih tokov. Stranki SDS in SNS sta nato ob koncu seje v državnem zboru vložili predlog za posvetovalni referendum o dogovoru ZN-a o migracijah. DZ lahko z večino posvetovalni referendum razpiše o zadevah, ki so pomembne za to državo, je ob koncu seje povedal predsednik SDS-a Janez Janša. Vse poslanske skupine je pozval, naj se pridružijo podpisu predloga in dodal, naj ljudje preberejo dogovor in povedo svoje mnenje.

Opozicija nasprotuje sporazumu
Poslanci opozicije vladni podpori sporazumu nasprotujejo, češ da enači nezakonite in zakonite migracije. Janez Janša je v imenu predlagateljev seje dejal, da pojem nezakonitih migracij v deklaraciji ni omenjen in da je bil postopek potrjevanja tega dokumenta protiustaven. Vlada je po njegovih besedah dokument podprla, ne da bi o tem potekala kakšna politična ali pravna razprava. Napovedal je vložitev zahteve za posvetovalni referendum o dogovoru. Prepričan je, da bi moral o dogovoru najprej razpravljati parlament in nato vlada, ne pa da je parlament o tem razpravljal kot zadnji. "Tako nam niste pustili druge možnosti, kot da vložimo zahtevo za posvetovalni referendum," je dodal.

Meni tudi, da ima ta "akt lažen naslov, saj ne gre za globalni dogovor". Če katera koli stalna članica Varnostnega sveta ZN-a ne sodeluje v nekem dogovoru, potem to ni globalni dogovor, je poudaril Janša.

Tudi Jernej Vrtovec (NSi) je povedal, da v besedilu piše, da so migracije temelj blaginje, pri čemer pa ne navaja nobene raziskave, ki bi to utemeljevala. Poudaril je še, da dogovor ne vsebuje akcijskega načrta za odpravljanje vzrokov migracij v izvornih državah. Matej Tonin (NSi) pa je poudaril, da trditve, da je dogovor neobvezujoč, ne držijo. "Če je nezavezujoč, potem ga ne potrebujemo, ampak mi mislimo, da na dolgi rok bo ta dokument zavezujoč," je poudaril.

Dogovor ni zavezujoč
Vlada pa zagotavlja, da dogovor v ničemer ne posega v suverenost države in ne spreminja definicij nezakonitih prestopov meja. Zunanjemu ministru Miru Cerarju se zdi ključno, da Slovenija s pristopom k temu dogovoru ostaja v skupini več kot 150 držav, "da bomo skupaj urejali tisto, česar ne more nobena država urejati sama, to so množične migracije in nezakonite migracije". Zagovornice dogovora so tiste države, ki stojijo za vrednotami, med katerimi je tudi varnost. To je glavnina jedrnega dela EU-ja in tudi druge države, kot sta Švica in Sveti sedež, je dodal minister.

Poudaril je še, da je bil postopek sprejemanja v skladu s pravili in ustaljeno prakso, kar je ugotovila tudi zakonodajnopravna služba DZ-ja. "Gre za politični dokument, ki ni pravno zavezujoč. Je pa politično zavezujoč," je navedel. V izjavi za novinarje pa je Cerar ostro kritiziral opozicijo, da "straši ljudi z zavajanjem, številnimi neresnicami in namenskimi lažmi", da bi pridobivala politične točke.

Zunanje ministrstvo je objavilo delovni prevod globalnega sporazuma

Notranji minister Boštjan Poklukar, ki je nastopil v imenu vlade, je medtem ob koncu seje povedal, da notranje ministrstvo pozdravlja ta dogovor, saj pričakujejo lažje upravljanje migracij in nujno mednarodno sodelovanje na tem področju.

Kot je še povedal Poklukar, je policija letos do 19. novembra zaznala 8.400 nezakonitih prehodov meje. V največ primerih je šlo za državljane Pakistana, Afganistana in Alžirije. Največ sta jih obravnavali policijski upravi Novo mesto in Koper, je povedal Poklukar. Policija je sosednjim varnostnim organom izročila 4.365 tujcev, največ hrvaškim, in sicer 4.245.

Letos so se močno povečala tudi kazniva dejanja prepovedanega prehoda meje in ozemlja države, je dejal Poklukar. Policija je letos obravnavala 232 tovrstnih kaznivih dejanj. Pri večini osumljencev gre za državljane Slovenije in Hrvaške, je povedal.

Koalicija podpira rešitve ZN-a
V SMC-ju se strinjajo, da je treba migracijske procese urediti na globalni ravni. Robert Pavšič iz LMŠ-ja je poudaril, da ni nobenega zagotovila, da bodo migrantska vprašanja s tem sporazumom rešena. Milan Brglez (SD) je poudaril, da dogovor ločuje in različno obravnava begunce ter različne kategorije migrantov in da bo tujce obravnavala Slovenija v skladu z našo ustavo, našimi zakoni in mednarodnimi pogodbami, ki zavezujejo našo državo.

"Nikakor se ne morem strinjati s tistimi, ki menijo, da razvojna pomoč tem državam ni pomembna. Treba je tem ljudem pomagati, da vzpostavijo pogoje in infrastrukturo, ki bo tudi njim omogočila gospodarsko rast, normalno življenje in zaposlitve," pa je povedala poslanka SAB-a Maša Kociper.

Ivan Hršak (DeSUS) je poudaril, da upravljanje z migracijami predstavlja pomembno sestavino pri zagotavljanju varnosti tako v Sloveniji kot v svetu. Z odmikom od dogovora ZN-a bi se umaknili od iskanja rešitev na mednarodni ravni, umaknili bi se preprečevanju nezakonitih migracij in sodelovanju v boju s tihotapci ter pomoči najranljivejšim skupinam.

Levica pogreša zaveze
Trditve opozicije, da dokument uvaja cenzuro, jemlje suverenosti državam in zahteva spremembe ustavne ureditve, so medtem po mnenju poslanca Levice Mateja T. Vatovca "sredstva propagande". "V Levici vidimo njegovo največjo pomanjkljivost ravno v tem, da ni zavezujoč."

Jelinčičev nastop razburil
Po mnenju predsednika opozicijskega SNS-a Zmaga Jelinčiča pa gre pri dogovoru za "izdajo slovenskega naroda". Po njegovih besedah se bodo lahko prebežniki "prosto gibali povsod in imeli večje pravice". Jani Möderndorfer (SMC) je Jelinčičev nastop označil za nesramnega in zaničujočega ter izrazil pričakovanje, da bodo predsednik in podpredsedniki DZ-ja takšen govor v prihodnje ustavili in poslanca opozorili.


Protest nasprotnikov deklaracije
Pred parlamentom se je ob začetku seje zbralo okoli 200 protestnikov, med drugim je k protestom pozval predsednik SDS-a Janez Janša. Na transparentih so imeli protestniki zapisane pozive vladi, naj globalnega dogovora ne sprejme, in napis Slovenijo Slovencem 2018.

Izredna seja državnega zbora o dogovoru Združenih narodov o migracijah je bila popoldne za nekaj časa prekinjena, saj službe DZ-ja poslanca SMC-ja Janija Möderndorferja niso odvedle s seje, kot je to zahteval podpredsednik parlamenta Jože Tanko, ki je vodil sejo. To je zahteval, ker je po njegovem mnenju poslanec uporabljal zaničujoče izraze o drugih poslancih. Möderndorfer je bil namreč kritičen do izjav opozicije glede dogovora in dejal, da je predlagatelj seje Janez Janša govoril o tem, da ni osnove za odločanje. "Gospod Grims, gospod Princ teme in vsi ostali, res je, ni osnove, ker sploh ne vem, o čem odločamo tukaj," je izjavil Möderndorfer.

Vložen predlog za referendum o migracijah
Ostra razprava v DZ-ju o migracijah
Izredna seja zaradi dogovora ZN o migracijah