Vlada Marjana Šarca meni, da je delno financiranje zasebnih šol neprimerno. Kot je zatrdil minister Pikalo, se vlada zavezuje, da  bo celovito rešitev poskušala najti na začetku prihodnjega leta, vsekakor pa do začetka prihodnjega šolskega leta, je še napovedal minister. Foto: BoBo
Vlada Marjana Šarca meni, da je delno financiranje zasebnih šol neprimerno. Kot je zatrdil minister Pikalo, se vlada zavezuje, da bo celovito rešitev poskušala najti na začetku prihodnjega leta, vsekakor pa do začetka prihodnjega šolskega leta, je še napovedal minister. Foto: BoBo
DZ
Za odreditev parlamentarne preiskave je potrebna zahteva tretjine poslancev. Foto: DZ/Matija Sušnik
Jelka Godec
Poslanka SDS-a Jelka Godec bo najverjetneje predsedovala preiskovalni komisiji za otroško srčno kirurgijo. Foto: BoBo

Poslanci so s 44 glasovi proti in 31 za končali parlamentarno pot predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). V SDS-u, ki je z novelo že večkrat poskušal uresničiti ustavno odločbo iz leta 2014 o financiranju šolstva, so zato za petek napovedali vložitev ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca.

Predlog ustavne obtožbe zoper Šarca so zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva poslanske skupine SDS-a, NSi-ja in SNS-a pripravljale že na začetku meseca, a so nato napovedale, da bodo z vložitvijo počakale na obravnavo predloga novele zakona na decembrski seji.

Peta zavrnitev novele
V SDS-u so omenjeno novelo v preteklem mandatu v DZ vložili štirikrat, a jo je takratna vladajoča koalicija vsakokrat zavrnila. Danes je novela tako že petič končala zakonodajno pot. Z njo so po navedbah največje opozicijske stranke želeli uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je leta 2014 ugotovilo, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna in da mora država uzakoniti 100-odstotno financiranje. Neskladje bi moral DZ odpraviti v enem letu, a se to do zdaj še ni zgodilo.

Vlada Marjana Šarca pa nasprotuje predlogu novele zakona. Kot so sporočili 22. novembra, je po njihovem prepričanju delno urejanje problematike financiranja zasebnih šol neprimerno. Stališče je na današnji seji ponovil minister za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo, ki meni, da se mora področje urediti z rešitvami, ki bodo celostno umeščene. Vlada se zavezuje, da bo celovito rešitev poskušala najti na začetku prihodnjega leta, vsekakor pa do začetka prihodnjega šolskega leta, je še napovedal minister.

Poslanec SDS-a Tomaž Lisec je v burni večurni razpravi v uvodu poudaril, da želijo z novelo odpraviti neustavnost in spoštovati ustavni red Slovenije. Spomnil je že na več zavrnjenih predlogov zakona SDS-a, s katerimi bi uveljavili odločbo ustavnega sodišča. "Šokantno je, da se v imenu ideologije ne spoštujejo odločbe ustavnega sodišča," je bil kritičen.

Zelena luč trem preiskovalnim komisijam
Poslanci so prižgali tudi zeleno luč za preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme, preiskovalno komisijo o financiranju političnih strank ter komisijo za preiskavo delovanja DUTB-ja. Državni zbor je preiskovalno komisijo o o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme, ki so jo zahtevali poslanci SDS-a, NSi-ja in SNS-a, odredil brez glasovanja, saj se je pod zahtevo podpisala več kot zahtevana tretjina poslancev.

Jelka Godec (SDS) je na seji v imenu predlagateljev pojasnila, da želijo v SDS-u, NSi-ju in SNS-u s preiskovalno komisijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ne deluje kakovostno in varno. Širšo neučinkovitost javnega zdravstva pa po njenih besedah kažejo tudi nepravilnosti pri nabavah medicinske opreme.

Konstruktivno sodelovanje v preiskovalni komisiji o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme so v razpravi napovedali tudi poslanci drugih strank, so pa opozorili na nevarnost zlorabe komisije za politično samopromocijo. Posvarili so tudi pred populističnim stališčem, da je v javnem zdravstvu vse črno.

Koalicijo skrbijo pavšalne ocene stanja
Program otroške kardiologije je Godčeva označila za vzorčen primer neučinkovite organizacije zdravstvene dejavnosti, ki se vleče že leta. Jože Lenart (LMŠ) in Jani Prednik (SD) sta spomnila na škodljivost vnaprejšnjih in pavšalnih ocen o stanju zdravstva in njegovih težavah. Prednik je tudi opozoril, da bi preseganje pooblastil parlamentarne preiskave škodilo preiskavam drugih organov.

Mojca Žnidarič (SMC) je pozvala stroko, vključno z zdravniško zbornico, naj se uskladi in poišče ustrezno rešitev za program otroške kardiologije. Franc Trček (Levica) je podvomil o učinkovitosti komisije. Meni namreč, da je komisija po eni strani preozko, po drugi pa preveč razpršeno zastavljena. Blaž Pavlin (NSi) pa je izrazil upanje, da bodo odgovorni "za to nacionalno sramoto" kaznovani.

Preiskovali bodo tudi financiranje strank
Preiskovalna komisija, ki jo zahtevajo poslanci koalicije in Levice, pa bo ugotavljala, ali je prihajalo do kršitev zakona z nezakonitim financiranjem strank iz tujine in kakšno vlogo so pri tem imeli mediji. Preiskava se bo osredotočala na domnevno sumljiv način financiranja SDS-a, v tej stranki pa so prepričani, da gre zgolj za obračunavanje in poskus onemogočenja SDS-a.

Kot je ob predstavitvi zahteve pojasnil poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer, imajo na podlagi poročila Računskega sodišča podatke samo o SDS-u, kar pa ne pomeni, da v primeru indicev spornega ravnanja drugih strank komisija ne bo razširila predmeta preiskave. Robert Pavšič iz LMŠ-ja pa je v imenu predlagateljev pojasnil, da njihov namen ni prejudiciranje izsledkov preiskave, pač pa dejansko ugotavljanje stanja. Potencialni rezultat preiskave pa bo po njegovih besedah korenita sprememba zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja, financiranja strank in volilne kampanje ter izdajanja in financiranja medijev v času volilne kampanje.

Člane preiskovalne komisije, ki jo je odredil DZ, bodo predvidoma imenovali na naslednji seji, po napovedih jo bo vodil Möderndorfer.

Ustanovljena preiskovalna komisija v zvezi z delovanjem DUTB-ja
Eden bistvenih elementov delovanja preiskovalne komisije v povezavi z delovanjem DUTB-ja bo ugotavljanje, kako je ta preverjal kupce terjatev, da ti terjatev niso prodali prvotnim dolžnikom, je na novinarski konferenci pojasnil poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec. Po njegovem namreč obstajajo sumi, da je bila v nepravilnosti v povezavi z DUTB-jem vpletena tudi politika.

NSi je zahtevo za za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije vložil ob podpori vseh drugih parlamentarnih strank. Med razlogi zanjo je Vrtovec navedel tri revizijska poročila Računskega sodišča, ki problematizirajo način delovanja slabe banke, pa tudi več kriminalističnih preiskav, kazenske ovadbe in "različne medijske zapise".

Na DUTB so bile po Vrtovčevih besedah prenesene tudi terjatve podjetij, ki so redno odplačevala svoje obveznosti. Ta podjetja so nato pristala v stečaju in bila prodana po nizki ceni. "Mnogim podjetjem se je zgodila krivica, ker je prevladal interes posameznikov, ki so bili v poslovodstvu slabe banke," je dejal Vrtovec in dodal, da bo eden bistvenih elementov delovanja komisije "ugotavljanje, na kakšen način in po katerih merilih je slaba banka preverjala kupce terjatev, da ti terjatev niso prodali prvotnim dolžnikom ali z njimi povezanim podjetjem." Komisji bo predsedoval sam.