Poslanci SDS-a pričakujejo oceno o tem, kakšen vpliv za korupcijska tveganja predstavlja sorodstvena povezanost članov KPK-ja in lastnikov ali nosilcev poslovne dejavnosti zasebnih družb z javnim sektorjem in družbami v državni lasti. Foto: BoBo
Poslanci SDS-a pričakujejo oceno o tem, kakšen vpliv za korupcijska tveganja predstavlja sorodstvena povezanost članov KPK-ja in lastnikov ali nosilcev poslovne dejavnosti zasebnih družb z javnim sektorjem in družbami v državni lasti. Foto: BoBo
Jože Tanko
Poslanci SDS-a s prvopodpisanim Jožetom Tankom so na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovili tudi vprašanja v povezavi z zaposlitvijo uslužbenke na KPK-ju, ki naj bi bila v postopku zaradi nezakonite izdaje orožnega lista. Foto: BoBo

V stranki SDS pravijo, naj Klemenčič pri analizi uporabi isto metodologijo, kot je bila uporabljena v letnem poročilu KPK-ja za leto 2010, upošteva pa naj obdobje "nekaj let pred njegovim nastopom funkcije na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in čas, ko je na funkciji v KPK-ju".

Ob tem poslanke in poslanci SDS-a predlagajo, da se ista analiza opravi tudi za prejšnje funkcionarje KPK-ja, pričakujejo pa tudi oceno o tem, kakšen vpliv za korupcijska tveganja predstavlja sorodstvena povezanost članov KPK-ja in lastnikov ali nosilcev poslovne dejavnosti zasebnih družb z javnim sektorjem in družbami v državni lasti.

Prav tako pa jih zanima naslednje: "Na kakšen način v teh primerih izključite nasprotje interesov in ali ste seznanjeni z eventualnimi lobiranji vaših družinskih članov za konkretne poslovne odločitve v javnem sektorju ali v družbah v državni lasti," so zapisali poslanke in poslanci stranke.

Zanima jih tudi, ali je Klemenčič, če je zaznal lobiranja ali nasprotje interesov v navedenih primerih, o tem poročal v letnih poročilih in DZ-ju, kot je to zapisano v 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Uslužbenka KPK-ja v postopku?
Poslanci SDS-a s prvopodpisanim Jožetom Tankom so na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovili tudi vprašanja v povezavi z zaposlitvijo uslužbenke na KPK-ju, ki naj bi bila v postopku zaradi nezakonite izdaje orožnega lista.

Poslance tako zanima, ali držijo informacije, da je bila uslužbenka, ki je bila v postopku zaradi domnevno nezakonite izdaje orožnega lista na Upravni enoti Žalec, oktobra 2009 z dogovorom med načelnikom upravne enote in tedanjim predsednikom KPK-ja Dragom Kosom prezaposlena na protikorupcijsko komisijo. Pri tem naj bi ji na KPK-ju določili višji plačni razred in vsaj 10 odstotkov višjo plačo od predhodne na upravni enoti.

Prav tako jih zanima, ali je res, da je bila na KPK-ju takoj razporejena na delovno mesto vodje sektorja za integriteto, čeprav je bila obremenjena s sumom kaznivega dejanja in kršitve delovne obveznosti. Med drugim poslanci sprašujejo, ali je predsednik KPK-ja seznanjen z ravnanjem svojega predhodnika Draga Kosa v primeru te javne uslužbenke in ali boljša služba v KPK-ju namesto disciplinskega ali celo kazenskega postopka predstavlja tveganje za korupcijo.

KPK: Varnostna preverba MNZ-ja
Na Komisiji za preprečevanje korupcije odgovarjajo, da notranje ministrstvo pri omenjeni uslužbenki ni ugotovilo varnostnih zadržkov, sicer pa ji v teh dneh sporazumno preneha zaposlitev na KPK-ju. Pojasnili so, da je bila omenjena uslužbenka po sprejemu v službo na KPK-ju "varnostno preverjena s strani ministrstva za notranje zadeve, pri čemer niso bili ugotovljeni varnostni zadržki".

Poleg tega je bila v času mandata sedanjega vodstva opravljena zunanja revizija nad kadrovskim področjem delovanja komisije, v revizijo pa je bila zajeta tudi omenjena uslužbenka, a revizorji nepravilnosti niso ugotovili, so v KPK-ju navedli v odgovoru poslancem SDS-a.

V sredo o premoženjskem stanju Klemenčiča
Poslanci SDS-a so sicer že 24. januarja zahtevali sklic mandatno-volilne komisije DZ-ja, na kateri bi obravnavali nadzor nad premoženjem Klemenčiča. Kot povod za zahtevo so navedli elektronsko sporočilo, ki so ga prejeli poslanci in v katerem so po njihovih navedbah izraženi "hudi očitki na finančno oz. premoženjsko stanje" Klemenčiča.

Mandatno-volilna komisija se bo na zaprti seji zdaj sešla jutri, Klemenčiča sicer na sejo ne bo zaradi službenih obveznosti v tujini, iz DZ-ja pa so sporočili, da je seja kljub temu sklicana in ni preložena.