Jože Tanko je predstavil SDS-ov predlog ustavnih sprememb, na podlagi katerih bi lahko večina poslancev razpustila parlament. Foto: BoBo
Jože Tanko je predstavil SDS-ov predlog ustavnih sprememb, na podlagi katerih bi lahko večina poslancev razpustila parlament. Foto: BoBo
jani moderndorfer poslanska skupina PS
Najverjetnejši vodja nove poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer je že začel obiskovati poslanske skupine in je že dobil zagotovilo več kot 30 poslancev, da novega mandatarja ne bodo predlagali. Foto: BoBo

"Danes smo v DZ vložili predlog za spremembo 81. člena ustave in samorazpustitev parlamenta, ki bi skrajšal postopke za predčasne volitve. Postopek je jasen in enostaven, z njim bi se izognili vsem špekulacijam za predčasne volitve," je povedal Tanko, ki je med drugim omenil, da sta bila padec vlade in razpad PS-ja povzročena v zakulisnem dogajanju.

Položaja, v katerem se je znašla Slovenija po odstopu premierke Alenke Bratušek, ustava po Tankovem mnenju ne ureja dovolj dobro. Po predlogu SDS-a bi bila samorazpustitev parlamenta mogoča z večino vseh poslancev, s tem da bi se vsak izmed poslancev javno izrekel za ali proti temu. Začetek postopka za samorazpustitev DZ-ja pa bi bil lahko mogoč s podpisi 20 poslancev.

Vse postopke, vezane na samorazpustitev parlamenta in ustavne spremembe, bi se dalo izpeljati v le 14 dneh, je še prepričan Tanko, ki je glede datuma predčasnih volitev menil, da preskakovanje rokov in prehitevanje nista mogoči.

Razmere podobne kot v Pahorjevem obdobju
Tanko je komentiral tudi razpad PS-ja, ki je po njegovih besedah "bolj ko ne razpad spoznanja tistih, ki v ozadju upravljajo PS in so očitno ocenili, da se bodo slabe razmere v državi le še stopnjevale".

Zato so po Tankovem mnenju državnozborske volitve za aktualno koalicijo ugodnejše zdaj kot pa prihodnje leto. Trenutne razmere pa so podobne, kot so bile pred predčasnimi volitvami leta 2011. "Sedanja in tedanja koalicija sta razpadli zaradi umetno povzročenih nasprotij znotraj sebe. Obe vladi nista sprejeli ničesar učinkovitega in reformnega," je še pojasnil vodja poslancev SDS-a.

Tanko je tudi poudaril, da če želimo z volitvami izpeljati resne spremembe, moramo urediti zadeve, povezane z ustavno ureditvijo. SDS pa je že vložil tudi predlog ustavnih sprememb glede poenostavitve postopkov pri oblikovanju vlade in spremembe volilnega sistema.

Sveženj SDS-ovih ustavnih sprememb
Sprejetje svežnja omenjenih ustavnih sprememb, ki jih predlaga SDS, je po Tankovem mnenju nujno in bi veliko pripomoglo k uveljavitvi Slovenije. Poudaril pa je, da morebitne podpore pri drugih strankah niso preverjali.

SDS pa ne želi špekulirati z datumom predčasnih volitev, saj menijo, da se bodo izvedle, ko bodo za to izpolnjeni pogoji.

SDS-ovi predlogi brez podpore
SDS-ovemu predlogu za samorazpustitev DZ-ja se sicer po dosedanjih odzivih poslanskih skupin ne obeta zadostna podpora.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je o predlogu SDS-a dejal, da ga bodo v poslanski skupini SD-ja preučili. "Kar se mene osebno tiče, dam ta trenutek podpis za to," je še dejal.

Poslanec PS-ja Jožef Kavtičnik je povedal, da se glede samorazpustitve DZ-ja strinja, da je na tem področju treba nekaj narediti, a da se tik pred volitvami in tako hitro v ustavo ne bi smelo posegati. Zato je potezo ocenil kot "piar" dejanje.

Nekdanji vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer je pojasnil, da predloga SDS-a še ni videl, vendar se mu pa zdi nenavadna ta "telovadba, s katero hočejo v bistvu doseči samoukinitev". "V državnem zboru se pa ve, kaj ustava danes določa in kakšen je poslovnik, tako da takšnega predloga ne morem podpreti," je povedal.

Vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin je razložil, da uradnega stališča stranke ne more podati, zanj osebno pa je ustava steber, ki se ga ne spreminja na hitro. Čeprav smo v krizi, temeljnih aktov, kot je ustava, ne bi smeli prilagajati trenutnim težavam, ampak bi naše težave morali prilagajati ustavi, je izpostavil.

V DL, SLS in DeSUS komentarja k aktualnim predlogom za poenostavitev postopkov, ki bi pripeljali k skorajšnjim predčasnim volitvami, še niso podali.

Möderndorfer na obisku pri poslanskih skupinah
Jani Möderndorfer je začel obiskovati poslanske skupine in je že dobil zagotovilo več kot 30 poslancev, da novega mandatarja ne bodo predlagali.

Tanko pa je ob tem pojasnil, da Möderndorfer ni obiskal SDS-a, kjer menijo, da je treba spoštovati zakonsko ter ustavno določene roke in postopke, preskakovanje ni mogoče in ne smiselno. SDS-u pa se zdi smiselno, da se naredi vse potrebno, da bo izid volitev primeren in bo omogočal, da bo prihodnja koalicija lahko "nekaj naredila".

Onemogočanje Janše
Ob tem je dejal, da si druge stranke prizadevajo zlasti za to, kako onemogočiti SDS in njenega predsednika Janeza Janšo, da ne bi "prepričljivo zmagali na volitvah", vse druge za državo pomembne projekte pa potiskajo globoko v ozadje.